Woensdag 29/06/2022

Afgeweken kogel doodt Kalmthouts jongetje

Een zesjarig jongetje uit Kalmthout is zondagmiddag dodelijk getroffen door een afgedwaalde kogel. Die was afgevuurd door een twee huizen verderop wonende VLD-schepen, die in zijn tuin aan het oefenen was met zijn pistool. De man kwam er pas een dag later, na een buurtonderzoek door de federale politie, achter wat het noodlottige gevolg was van een middagje schietoefeningen. Hij heeft zich vervolgens aangegeven.

Kalmthout

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

De schepen, die voor de VLD in de Kalmthoutse gemeenteraad en de Antwerpse provincieraad zetelt, was na het poetsen van zijn handvuurwapen, zoals de gerechtelijke politie er vroeger een had, schietoefeningen gaan doen in zijn tuin aan de Brasschaatsesteenweg. Daarbij richtte hij op een doos. Een van de kogels moet dan zijn afgeschampt en is over een naastgelegen weiland gevlogen. Vervolgens doorboorde het projectiel twee wanden van een plaatijzeren boogloods, om uiteindelijk in de tuin te belanden van een huis verderop, op zo'n 220 meter van het gazon van de schutter. Daar raakte de kogel het hoofd van het zesjarige jongetje dat aan het spelen was.

De ouders van het kind dachten aanvankelijk dat hij ongelukkig gevallen was. Maar bij onderzoek in een ziekenhuis ontdekten medici dat de jongen geraakt was door een kogel. Een paar uur later overleed hij.

De schutter wist toen nog nergens van. Bij hem ging pas de volgende dag een lichtje branden, nadat de federale politie een buurtonderzoek had ingesteld. De man heeft zich daarop aangegeven. Hij is op vrije voeten gesteld, maar inmiddels al wel verhoord door het gerecht.

De man staat wel officieel onder verdenking voor onvrijwillige doding en riskeert een celstraf van drie maanden tot twee jaar. Hij beschikte namelijk over een wapenvergunning maar mocht er onder geen beding mee in de tuin oefenen. In een koninklijk besluit van 13 juli 2000 staat duidelijk dat schieten met vuurwapens enkel is toegestaan op door de provinciegouverneur erkende schietstanden.

Bovendien moet iemand die een wapen aanschaft een theoretisch examen afleggen bij de politie en een praktische proef bij een schuttersvereniging. "Een van de theorievragen gaat over waar je mag schieten", weet Luc Brees, secretaris van het Koninklijk Verbond der Belgische Schuttersverenigingen (KVBSV). "Dat is in de jacht, op schietstanden en bij wettige zelfverdediging." Een andere vraag handelt over het bij zich dragen van een wapen in huis of in de tuin. "In huis mag het, zolang het maar niet zichtbaar is van buitenaf. In de tuin is het sowieso niet toegestaan. Ik vrees dus dat deze meneer in overtreding is."

Brees kon gisteren niet nagaan of de man ook lid is van zijn vereniging, waarbij alleen al in Vlaanderen 10.000 mensen zijn aangesloten. Mocht dat wel het geval zijn, dan loopt de Kalmthoutenaar het risico dat de KVBSV hem royeert als lid. Brees: "Volgens het strafrecht is de man onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Als uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat hij inderdaad schuld heeft aan het ongeval, dan zullen we hem moeten schorsen of uitsluiten."

Bovendien kan de gouverneur de wapenvergunning intrekken wanneer iemand een ander in gevaar brengt met een pistool of geweer. Brees verwacht dat dat in deze zaak ook zal gebeuren. "Dit is een zeer ernstig geval. Als de gouverneur de vergunning nu niet intrekt, zal het nooit gebeuren."

De schutter stond niet alleen als zakenman goed bekend in de streek, hij zetelt sinds een jaar ook als schepen in de Kalmthoutse gemeenteraad. Burgemeester Lukas Jacobs kon gisteren nog niet zeggen of die post nu op de tocht komt te staan. "Het is een vraag die de schepen in eerste instantie zelf moet beantwoorden. Voelt hij zich nog geloofwaardig? De burgemeester en het schepencollege zijn daar niet bevoegd voor."

Burgemeester en schepenen komen vandaag samen om de situatie te bespreken. "Wellicht gaan we ook met de betrokken schepen spreken, aangezien hij nog in functie is. Juridisch zal de gebeurtenis natuurlijk een staartje krijgen. In die zin bevindt de schepen zich in een lastig parket." Volgens Jacobs had de man het wapen voor de beveiliging van zijn bedrijf.

Het slachtoffer was met zijn ouders en zijn twee zusjes nog maar onlangs van Nederland naar Kalmthout verhuisd.

Een van de punten uit het theoretische wapenexamen: een vuurwapen dragen in een tuin mag niet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234