Woensdag 18/05/2022

AG Insurance: "3,25% rendement op groepsverzekeringen na 2017 niet gegarandeerd"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

AG Insurance, met een aandeel van 31 procent marktleider in de groepsverzekeringen in België, zal na 2017 niet langer een rendement van 3,25 procent kunnen garanderen, zo bleek vandaag bij de voorstelling van de jaarresultaten van de verzekeraar. Een deel van de factuur van de groepsverzekering dreigt dan op het bord van de werkgevers te komen, die mogelijk pensioenprovisies zullen moeten aanleggen voor hun personeel.

De wetgever heeft via de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) een gegarandeerd rendement vastgelegd voor de groepsverzekeringen - dat zijn de pensioenen uit de tweede pijler waar heel wat werknemers in de privésector van kunnen genieten onder de vorm van uitgesteld loon. Het rendement bedraagt 3,25 procent op werkgeversbijdragen en 3,75 procent op werknemersbijdragen. Maar vanuit de verzekeringssector kwam de jongste tijd de vraag om dat rendement te herzien, een gevolg van de lage marktrente.

De factuur dreigt dan op het bord van de werkgevers terecht te komen. "De WAP is immers een sociale wet. De werkgever garandeert het rendement aan zijn werknemer en hij externaliseert de verplichting bij de verzekeraar", legt AG Insurance uit. Tot eind 2016 blijft die een rendement van 3,25 procent garanderen, de jongste jaren dankzij winstdeelnames uit het verleden, maar na die datum kan ze die garantie niet meer geven. "We kopen dus een beetje tijd, maar het is aan de sociale partners om een oplossing uit te werken", zei topman Antonio Cano.

CEO Antonio Cano. Beeld PHOTO_NEWS
CEO Antonio Cano.Beeld PHOTO_NEWS

"Kosten niet te hoog"

De werkgever zal de factuur pas geleidelijk voelen, want voor de opgebouwde reserves uit het verleden blijft het gewaarborgd rendement gelden tot aan de pensioenleeftijd, verzekerde AG Insurance. Maar als het gegarandeerd rendement niet wordt aangepast -door de sociale partners of de regering- zou het kunnen dat de bedrijven provisies moeten beginnen aanleggen. Vraag is ook wat er gebeurt indien een onderneming failliet gaat?

AG Insurance kwam vandaag niet met een kant-en-klaar-voorstel voor de sociale partners, maar de verzekeraar pleitte wel voor een compromis tussen enerzijds een aantrekkelijk rendement voor de werknemer en anderzijds een verzekerbare oplossing voor de werkgever. "Daarbij moet rekening gehouden worden met de economische realiteit, zowel naar boven als naar beneden", luidde het. Tot slot zou het nieuwe gegarandeerde rendement ook enkel voor nieuwe premies mogen gelden. "Dit kan de mensen misschien wat geruststellen."

Een aan de inflatie gelinkt rendement is volgens AG Insurance niet werkbaar. "Dat is verzekeringstechnisch moeilijk, want de inflatie is niet voorspelbaar. Er zijn in de markt ook erg weinig obligaties gelinkt aan inflatie." Meer beleggen in aandelen is ook al moeilijk. Die bieden geen garantie en kunnen dan ook niet dienen voor het indekken van het gewaarborgd rendement. Bovendien moeten de verzekeraars onder de nieuwe Solvency II-regels ook een veel grotere kapitaalbuffer aanleggen als ze in aandelen beleggen.

Kritiek als zouden de kosten van verzekeraars te hoog liggen bij de groepsverzekering, bestreed Cano met klem. "De gemiddelde instapkosten op de premie bedragen 1 procent. "Op twintig jaar is dat amper 0,05 procent per jaar. Men kan dit moeilijk exorbitant noemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234