Vrijdag 27/05/2022

Agenten die dakloze mishandelden vragen vrijlating

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De advocaten van de twee agenten van de federale spoorwegpolitie die vrijdag aangehouden zijn, hebben deze namiddag voor de Brusselse raadkamer de vrijlating van hun cliënten bepleit. De twee, 22 en 23 jaar oud, werden aangehouden omdat ze een dakloze illegaal zouden mishandeld en bestolen hebben. Ze geven toe dat ze de man opgepakt hebben en met een dienstvoertuig hebben weggebracht om hem 15 kilometer verder te dumpen, maar van slagen of diefstal zou geen sprake zijn.

Volgens het Brusselse parket vond het incident in de loop van februari plaats. De 27-jarige illegaal werd in het Noordstation gecontroleerd naar aanleiding van een diefstal, waar hij weliswaar niet bij betrokken was. De man zou meegenomen zijn tot in Asse, waar de agenten hem zouden ontkleed hebben en zijn gsm hebben afgenomen. Het slachtoffer werd er later aangetroffen door de lokale politie van Asse, die het parket op de hoogte bracht.

Het gevolg was dat de twee agenten afgelopen vrijdag voorgeleid en aangehouden werden. De twee werden door onderzoeksrechter Isabelle Panou in verdenking gesteld van een hele rits misdaden, waaronder diefstal met geweld, opzettelijke slagen en verwondingen door een politieambtenaar, onmenselijke behandeling en valsheid in geschrifte door een ambtenaar.

Hun advocaten hebben vandaag om hun vrijlating gevraagd. "Ze geven toe dat ze de man tot in Asse hebben gereden, maar van mishandeling zou geen sprake zijn", zeiden meesters Alexandre Wilmotte en Stéphane Weynant.

Te veel moeite
Volgens de advocaten hebben beide agenten, die amper enkele maanden ervaring hebben, bovendien niet anders gedaan dan officieuze richtlijnen van hun oversten binnen de spoorwegpolitie op te volgen: "De man administratief aanhouden, een proces-verbaal opstellen en hem twaalf uur later vrijlaten, het was allemaal te veel moeite voor het weinige resultaat dat het zou opleveren", klinkt het bij beide advocaten. "Het was beter de man ergens ver weg te gaan afzetten, zodat hij in het station niet meer voor problemen kon zorgen. Blijkbaar was dat de courante praktijk."

Binnen de spoorwegpolitie heeft men blijkbaar niet de nodige lessen getrokken uit het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank waarbij verschillende leden veroordeeld zijn voor wanpraktijken, aldus nog de advocaten. "Nog steeds moet de spoorwegbrigade in zeer moeilijke omstandigheden werken en nog steeds worden jonge rekruten die het terrein niet kennen, zoals onze cliënten, zonder enige vorm van aangepaste opleiding of begeleiding het terrein op gestuurd. In plaats van hen allebei te laten begeleiden door een ervaren collega, moeten ze samen gaan patrouilleren. Maar dat is nu eenmaal het gevolg als de minister van Binnenlandse Zaken plots 100 agenten in één keer het terrein op wil gooien."

De beslissing van de raadkamer valt in de loop van de avond.

Reactie VSOA
Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) Politie heeft kennis genomen van de aanhouding van twee Brusselse agenten van de spoorwegpoliti. De vakbond betreurt deze feiten die de andere 48.000 politieambtenaren in een slecht daglicht plaatsen. Dat meldt VSOA Politie vanavond. De vakbond vraagt aan de politieoverheden om een dringende audit uit te voeren. De audit heeft volgens de VSOA twee doelstellingen: bepalen van de reikwijdte en de mogelijke oorzaken van de problemen en aantonen dat de rest van de personeelsleden zich van deze praktijken distantieert.

Vervolgens zal VSOA Politie er op aandringen dat "de werkprocedures worden aangepast". "Daardoor kunnen de jonge collega's die pas aan hun loopbaan starten, evolueren in de goede richting in een omgeving die niet de gemakkelijkste is", luidt het vanavond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234