Maandag 26/09/2022

Fusie

Ahold-Delhaize: fusie en vergoeding CEO goedgekeurd

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De aandeelhouders van Delhaize hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering met 96,2 procent het voorstel voor de grensoverschrijdende fusie van Ahold en Delhaize goedgekeurd. Ook de aandeelhouders van Ahold keurden inmiddels in Amsterdam de fusie goed. De aandeelhouders van Delhaize hebben bovendien met 59,26 procent stemmen voor de bijkomende vergoeding van 1,5 miljoen euro in aandelenopties voor CEO Frans Muller gestemd

"Wij zijn zeer verheugd met de overweldigende steun van onze aandeelhouders en hun vertrouwen in de toekomst van Ahold Delhaize.

Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar afronding van onze voorgenomen fusie, die een nog sterkere internationale food retailer voor alle stakeholders tot stand zal brengen", stelt Jan Hommen, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold, in een persbericht.

De fusie zou midden dit jaar moeten worden afgerond. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in het Nederlandse Zaandam, werken dan meer dan 375.000 werknemers in ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

Verwarring

Na afloop van de stemming was er even verwarring. In eerste instantie toonden de schermen dat 99,58 procent van de aandeelhouders instemde met het huwelijk. Maar een aandeelhouder maakte de bedrijfstop erop attent dat de rekensom niet klopte en het bedrijf was ook reeds de resultaten aan het corrigeren. Ongeveer 96,2 procent van de stemmen voor, is het juiste cijfer. Ook moeten onthoudingen bij deze stemming bij de 'neens' geteld worden, zodat er sprake is van 3,8 procent tegen. "Technische problemen", luidde het na afloop.

Voorzitter Mats Jansson toonde zich "tevreden met de grote goedkeuring van de fusie". Bij CEO Muller luidde dat: "We hebben de volgende stap genomen in de oprichting van een groot supermarktbedrijf." Hij benadrukte nogmaals de complementariteit van beide bedrijven, die strategisch bij elkaar passen. In de Benelux is er weinig overlap, net als aan de Amerikaanse oostkust, al is het ginds ook wachten op de concurrentieautoriteiten en is de verkoop van winkels mogelijk.

Over de situatie in België, wou Muller niet vooruitlopen op de nakende beslissing van de concurrentiewaakhond. "Het oordeel van de Belgische Mededingingsautoriteit wordt verwacht in de tweede helft van maart. Al de rest is speculatie op dit moment", klonk het na afloop. De uitrol van het strategisch plan van 2014, waarbij 2.000 banen verdwijnen in de groep en winkels sluiten, is volop bezig. Het plan, en dus sociaal akkoord met de bonden, en de uitvoering ervan worden zeer getrouw gevolgd, verzekerde hij.

CEO Frans Muller krijgt zijn bonus van 1,5 miljoen euro, hoewel de bonden die 'onfatsoenlijk' vinden. Beeld Photo News
CEO Frans Muller krijgt zijn bonus van 1,5 miljoen euro, hoewel de bonden die 'onfatsoenlijk' vinden.Beeld Photo News

"Overweldigende steun"

"Wij zijn zeer verheugd met de overweldigende steun van onze aandeelhouders en hun vertrouwen in de toekomst van Ahold Delhaize. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar afronding van onze voorgenomen fusie, die een nog sterkere internationale food retailer voor alle stakeholders tot stand zal brengen", stelt Jan Hommen, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold, in een persbericht.

De fusie zou midden dit jaar moeten worden afgerond. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in het Nederlandse Zaandam, werken dan meer dan 375.000 werknemers in ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De aandeelhouders van Delhaize hebben ook met 59,26 procent stemmen voor de bijkomende vergoeding van 1,5 miljoen euro in aandelenopties voor CEO Frans Muller gestemd. "Het is kristalhelder, dit is geen cash beloning", zo zei Bill McEwan, de voorzitter van het remuneratiecomité van Delhaize, voor de stemming. De bonus is "gebaseerd op een toekomstige basis", aldus McEwan, die ook wees op Mullers verwezenlijkingen de voorbije jaren bij Delhaize. McEwan counterde zo de kritiek die bijvoorbeeld de vakbond BBTK heeft over de extra vergoeding.

Muller krijgt dus een extra verloning met aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend na afronding van de fusie. Volgens McEwan was de bonus nodig wegens een "retentierisico" dat moest worden ingedamd om Muller aan boord te houden. Hiermee verwees hij naar diens beperkte aandelenpositie in Delhaize op dit moment.

Bij de berekening van de vergoeding werden verschillende elementen in rekening genomen: continuïteit in leiderschap, de gestage verbetering van Delhaizes resultaten voor de fusie en zijn aanblijven na de fusie dat nodig is om ten volle profijt te halen uit de operatie.

McEwan wees er ook op dat de verwerving van de bonus gebaseerd is op Mullers aanblijven bij Ahold Delhaize en op de basis van de prestaties van Ahold Delhaize drie jaar na de fusie. De bonus is pas verworven drie jaar na de toekenning. Belangrijk daarbij is dat Muller naast vice-CEO ook CIO of chief integration officer wordt. Hij moet de samensmelting dus in goede banen leiden.

Delhaize-voorzitter Mats Jansson vatte zijn steun kort samen: "Bij zijn aantreden noteerde het aandeel onder de 40 euro. Nu is dat 94,4 euro." Na afloop zei ook Muller nog dat het om 1,5 miljoen aan opties gericht op de toekomst gaat, en niet om een bonus.

Herstructurering van 2014

Een delegatie van de socialistische bediendebond BBTK werd eerder deze middag voor aanvang van de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Delhaize ontvangen door de directie. De bond vroeg zekerheid voor de werknemers nu Delhaize gaat samengaan met het Nederlandse Ahold (Albert Heijn). Veel wijzer werd de delegatie niet, zo bleek na afloop.

De bond is de herstructurering van 2014 bij Delhaize nog niet vergeten, waarbij winkels gesloten of verzelfstandigd worden en bij Delhaize zelf de tewerkstelling met 2.000 banen daalt. Zowat tachtig vakbondsleden voeren vandaag actie aan de ingang van de congreszaal van de aandeelhoudersvergadering in Evere.

De BBTK'ers met rode hesjes en zwarte hoge hoed roepen de aandeelhouders op de bonus voor topman Muller bij een succesvolle afronding van de fusie te verwerpen. Muller krijgt een extra verloning met aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro.

Vakbondsprotest voor aanvang van de stemming over de fusie tussen Ahold en Delhaize. Beeld BELGA
Vakbondsprotest voor aanvang van de stemming over de fusie tussen Ahold en Delhaize.Beeld BELGA
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Onzeker over toekomst

"We hebben gezegd dat we de bonus onfatsoenlijk vinden. Maar zij blijven bij het behoud. Ze vinden dat hij het verdient", klonk het na afloop bij BBTK-secretaris Jan De Weghe. De ontmoeting, waarbij Muller zelf niet aanwezig was, leverde weinig concreet op, klonk het nog.

"Dat we ontvangen worden, is een uitlaatklep voor onze afgevaardigden, om te tonen dat we niet akkoord gaan met de gang van zaken. De mensen zijn onzeker over hun toekomst", zei De Weghe voor aanvang. Acties zijn volgens hem niet aan de orde, tenzij er tegen de verwachtingen in"grote aankondigingen" gedaan zouden worden vandaag, zo klonk het.

Deze week zou ook bekendraken welke Belgische winkels verkocht moeten worden van de concurrentiewaakhond.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234