Maandag 08/08/2022

'Ai, Geert', en 'Foei' ook

Jos Leys Beeld UNKNOWN
Jos LeysBeeld UNKNOWN

Intellectuele eerlijkheid en misplaatste loyaliteit, schrijft Jos Leys. Hij is onderzoeker aan het Center for Ethics & Value Inquiry (CEVI), UGent.

OPINIE

Met Geert van Istendael deel ik waarden en basisinzichten over sociale cohesie in een samenleving. Met hem deel ik ook achtergrond, want ook ik ben uit christelijke werknemersbewegingsleden geboren. Als hulpvrijwilliger van mijn bompa, KWB-wijkmeester, bracht ik toen ik zes jaar was tijdschriften rond in de buurt waar hij woonde. Door regen en wind.

Vandaag moet ik vaststellen dat van Istendael een reeks denkfouten
maakt. Hij identificeert het ACW met de vakbond - twee verschillende
dingen. Hij praat na dat het ACW onschuldig in de fout is gegaan door de spaarkas over te leveren aan het kapitalisme terwijl het omgekeerd is: met het spaargeld van de mensen kocht men aandelen in gokautomaten, die men vervolgens uitleende, waarop men nog eens puts schreef en waarvoor men tenslotte in de spaarkas tastte om er nog wat bij te kopen op uitgestelde betaling. Van Istendael doet alsof je door de ACW-toplui, ACW-ministers en ACW-bankiers aan te spreken op hun gedrag, je vrijwilligers aanvalt of werknemersbelangen ondermijnt. Dat staat toch los van elkaar? Hij maakt intentieproces van een politieke partij op onvoldoende gronden. Hij claimt dat het ACW de ziel van Vlaanderen belichaamt, maar dat was ook al in de 1950's, periode van totalitaire verzuiling, onwaar.

Nu wonen in Vlaanderen talrijke mensen uit andere streken, die van baas Develtere nog nooit hebben gehoord. Hoe kun je hun ziel dan bezitten, tenzij door zwarte magie? Ai, Geert. Pijnlijk toch, voor een intellectueel?

Pech bovendien, dat je stuk gelijktijdig kwam met het interne lek over
manipulaties in de waarborgregeling. Zo kom ik tot mijn tweede punt.
Wie jou over "onvoorwaardelijke en onverschrokken vrienden die elkaar altijd steunen" wat kwaadaardig leest, vindt toch een beschrijving van de maffia? Als zo'n groepje dan tegelijkertijd bank, vakbond, ministers en parlementairen aanstuurt, dan lijkt dat wat ongezond? Zoals in films over Zuid-Italië?

Al te intieme verstrengeling van politiek, bankwezen en 'middenveld'-
bedrijf is iets dat een samenleving die vrij is van elke zweem van
maffia, kordaat vermijdt. Want bedreigend voor democratie en de goede werking van elk van de genoemde taken. Mijn mening over Arco-Belfius is dezelfde als die over Socialisten-Ethias of wanneer zou blijken dat Groen 'aanbrengcommissies' of 'beschermingsgeld' puurt uit Triodos-spaargeld. Het is nu eenmaal het ACW dat dit presteert en voortdurend de grenzen van de rechtstaat verkent. Het gedrag van de ACW-top jaagt zowat iedereen in de gordijnen, van links tot rechts. En verder ben ik politiek volstrekt niet gebonden - dus intentieproces kan je je besparen.

Het middenveld hoort niet tegelijkertijd ministers, banken, vakbonden
en spaarders aan te sturen. De ACW-winstbewijzen dateren al van de jaren 1950 om vrijwilligers te vergoeden, aldus Develtere. Hoe die
winstbewijzen dan in handen komen van de ACW-top, blijft mysterieus.

Zijn ze geërfd, afgekocht, vrijwillig afgestaan? Belangrijk, gezien
het nu zo is dat de Belgen tot in de eeuwigheid der eeuwigheid via
Belfius 6,25% moeten ophoesten voor dat ACW. Omerta hierover moet doorbroken. Vrijwilligers, coöperanten en burgers snakken daarnaar.
Mijn gedachten gaan uit naar die echte vrijwilligers. Ik ken ze niet
persoonlijk, dus ik kan niet zeggen dat het vrienden zijn. Maar het
zijn mijn medeburgers die afzien en ik wil dat het snel stopt.
Denkfouten, Geert, tot daar aan toe. Dom is de memorie van je vader in te roepen wanneer je in het krijt treedt voor lui die antwoord
weigeren op legitieme vragen, die op zwijgen van ondergeschikten
rekenen, die speculeren op de naïviteit van wie ze als kies- en
spaarvee behandelen. Je schrijft een put met de herinnering aan je
vader als waarborg; als blijkt dat "de geruchten" hout snijden, dan
verlies je de inzet. Foei Geert, zou ik zeggen, als ik je zus of je broer was.

undefined

Jos Leys haalt uit naar Geert Van Istendael (foto) wiens opiniestuk 'De nieuwe strijd om de ziel van Vlaanderen' afgelopen weekend verscheen. Beeld UNKNOWN
Jos Leys haalt uit naar Geert Van Istendael (foto) wiens opiniestuk 'De nieuwe strijd om de ziel van Vlaanderen' afgelopen weekend verscheen.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234