Maandag 26/09/2022

Airbnb

Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen

Airbnb-CEO Brian Chesky. Beeld REUTERS
Airbnb-CEO Brian Chesky.Beeld REUTERS

Het kamerverhuurplatform Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Is dat gewoon aardig of staat het bedrijf onder druk?

Marc van den Eerenbeemt

Airbnb gaat over twee jaar naar de beurs. Tot nu toe is het uitdelen van aandelen alleen mogelijk aan investeerders en werknemers, niet aan gebruikers van een dienstenplatform als Airbnb. Het bedrijf heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC daarom gevraagd dat toch mogelijk te maken.

In een brief aan de SEC schrijft Airbnb-directeur Brian Chesky dat zijn onderneming ‘niets’ zou zijn zonder zijn gastheren en –vrouwen. Ook zij moeten kunnen profiteren van een beursgang. Mede-eigendom zou "de belangen van de deelnemers aan de deeleconomie in lijn brengen met die van het bedrijf". Aandeelhouderschap past volgens hem bij de nieuwe manier waarop "miljoenen mensen inkomen vergaren als deelnemers van de deeleconomie".

Taxi-apps Juno en Uber probeerden de regeling eerder aan te laten passen, maar zonder succes.

Alternatieven

De beurswaarde van Airbnb werd vorig jaar geschat op 31 miljard dollar (26 miljard euro). Het bedrijf uit San Francisco is actief in 191 landen. Op de site zijn meer dan 5 miljoen overnachtingsadressen te vinden. Van elke boeking gaat een percentage naar Airbnb.

Sinds vorig jaar zijn ook ervaringen of excursies te boeken via het platform. Vorig jaar maakte de onderneming op een omzet van 3,5 miljard dollar (29,7 miljard euro) voor het eerst winst, zo’n 100 miljoen dollar (85 miljoen euro).

Hans Berends, hoogleraar innovatie en organisatie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, noemt het aandelenplan "een heel interessant moment" in de ontwikkeling van platformbedrijven als Airbnb en Uber. "In het huidige model is de machtsbalans wel erg doorgeslagen naar de kant van het bedrijf. De chauffeurs van Uber bijvoorbeeld worden erg afgeknepen. Je ziet steeds meer alternatieven ontstaan, waarin gebruikers gezamenlijk een eigen dienst beginnen, zoals Greentaxi in de Verenigde Staten."

Mogelijk zet Airbnb een stap in die richting, zegt Berends. "Iets meer waarde richting gebruikers, niet alleen in de richting van het bedrijf. En iets van invloed van gebruikers op beleid en organisatie. Maar dat zal vooral informeel zijn. Het lijkt mij niet dat het gaat om een aandeel met stemrecht."

Airbnb brengt met aandelen het financiële belang van de gebruikers van het platform, de verhuurders, meer in lijn met het eigen bedrijfsbelang. Het is geen fundamentele wijziging.

Dat Airbnb de huiseigenaren meer aan zich wil binden, verbaast Berends niet. "De concurrentie is groot. Je kunt je huis ook op andere platforms aanbieden. Booking.com richt zich op hotels, maar ook steeds meer op gewone huizen. Je kunt loyaliteit vergroten met aandelen, maar vooral door steeds meer waarde toe te voegen. Winkels die via Amazon verkopen, kunnen bij dat bedrijf ook administratieve en logistieke diensten afnemen."

Mogelijk wil AirBnB met kleine aandeelhouders wat politieke invloed verwerven. Het bedrijf kampt op veel plaatsen met een negatief imago. Aandeelhouderschap van gebruikers kan het imago van Airbnb wat verbeteren, denkt ook Berends. "De publieke perceptie van het bedrijf is de afgelopen twee, drie jaar sterk verslechterd. Maar aandeelhouders worden niet snel ambassadeurs. De verhuurders zijn uiteindelijk concurrenten, geen community."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234