Al 76 bestellingen voor nieuw supersonisch passagiersvliegtuig 'Boom'
Meer dan dertien jaar na het afdanken van de Concorde, lijkt een mogelijke terugkeer van een supersonisch passagiersvliegtuig eraan te komen. De jonge Amerikaanse onderneming Boom heeft voor zijn 55 zitplaatsen tellende supersonische jet ondertussen 76 bestellingen van luchtvaartmaatschappijen ontvangen. Dat heeft Boom-oprichter Blake Scholl vandaag gezegd op luchtvaartbeurs Le Bourget nabij Parijs. Vliegtuigfabrikant Boeing deelde vandaag op de beurs mee dat het geen toekomst meer ziet voor de allergrootste passagiersvliegtuigen zoals de 747 en de Airbus A380.
Aan een snelheid van Mach 2,2, of meer dan twee keer de snelheid van geluid, zal de nieuwe Boom-jet bovendien nog sneller zijn dan de legendarische Concorde.
De eerste klant is de Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic van miljardair Richard Branson. Het eerste exemplaar van de Boom-jet zou in 2023 op lijnvluchten ingezet worden. De kleinere testversie XB-1, of ook 'Baby-Boom' genaamd, zal eind volgend jaar zijn eerste vlucht maken.
De catalogusprijs voor de Boom-jet zou omgerekend om en bij de 179 miljoen euro liggen.
undefined
Geen toekomst voor allergrootste toestellen
Boeing gaat ervan uit dat de allergrootste passagierstoestellen, zoals de eigen 747 en de A380 van concurrent Airbus, in de toekomstplannen van de meeste luchtvaartmaatschappijen geen rol meer spelen. Dat blijkt uit de marktprognose voor de komende twintig jaar die de vliegtuigfabrikant vandaag tijdens de luchtvaartbeurs publiceerde.
Zowel Boeing als Airbus hebben de productie van viermotorige vliegtuigen waarmee vele honderden reizigers tegelijk over grote afstanden kunnen worden vervoerd, al op een flink lager pitje gezet. Het aantal orders loopt de laatste jaren terug omdat klanten de voorkeur geven aan lichtere en dus zuinigere toestellen met twee motoren.
41.000 nieuwe vliegtuigen
Boeing denkt dat luchtvaartmaatschappijen de komende twee decennia ruim 41.000 vliegtuigen nodig hebben voor uitbreiding en vernieuwing van de vloot. Het gaat voor bijna driekwart om kleinere toestellen voor regionaal vervoer. Bij de vliegtuigen die langere vluchten aankunnen, ziet Boeing alleen markt voor kleine tot middelgrote types.
Airbus heeft de A380 nog niet helemaal opgegeven. Het bedrijf liet eerder deze week weten dat gewerkt wordt aan maatregelen om het toestel aerodynamischer en dus zuiniger te maken. In combinatie met een handigere indeling waardoor meer passagiers meekunnen, moet dat de vraag een nieuwe impuls geven.
Sinds de eerste commerciële vlucht van de A380 in 2007 zijn ruim tweehonderd exemplaren van het dubbeldeksvliegtuig afgeleverd, te weinig om de ontwikkelingskosten al te hebben terugverdiend. Er staan orders open voor nog eens ruim honderd toestellen. Van de Boeing 747 zijn sinds de introductie in 1970 al ruim 1.500 stuks verkocht.