Zaterdag 25/06/2022

Aalst

Al 800 jaar zit het scheef tussen Aalst en Dendermonde. En nu laait de vete weer op

10-jaarlijkse ommegang Ros Beiaard in Dendermonde. Beeld 'cia jansen
10-jaarlijkse ommegang Ros Beiaard in Dendermonde.Beeld 'cia jansen

Het zit er weer bovenarms op tussen Aalst en Dendermonde. Het nieuwe Dendermondse politiereglement weert ajuinen - Aalstenaars, dus - tijdens de ommegang van het Ros Beiaard. Waarna een Aalsterse carnavalsvereniging ajuinen dropte bij het Ros. Zo herleeft de ludieke vete, die 800 jaar geleden ontstond door toltarieven op de Dender.

Brecht Herman

De lokale politie van Dendermonde stelde dit weekend vast dat er op twee plaatsen in de stad groenten achtergelaten waren. Niet toevallig ging het om ajuinen, evenmin toevallig waren die gedropt bij een beeld van het Ros Beiaard en voor de poort van de Hollandse Kazerne, waar het echte Ros op stal staat. Een Aalsterse carnavalsvereniging eiste de daad van verzet op, al hield de Dendermondse politie het fijntjes op "enkele inwoners van een nabijgelegen dorp die attributen verloren hadden".

Inwoners, niet de groente

De nachtelijke actie kwam er enkele dagen nadat het politiereglement voor de ommegang van het Ros Beiaard op 24 mei was bekendgemaakt. Daarin staat uitdrukkelijk dat ajuinen enkel in uiterst verdunde vorm of als afgeleid product worden toegelaten. "Het bezit, de verkoop en het gebruik van rauwe ajuinen zijn niet toegelaten binnen een straal van 100 meter rond de Kazerne." De Dendermondse burgervader Piet Buysse (CD&V) laat geen ruimte voor misverstanden. Met ajuinen bedoelt het reglement wel degelijk de inwoners van de nabijgelegen stad, niet de groente. "Aalstenaars zijn onze grootste vijanden, dus rond de Kazerne mogen ze niet komen. In de rest van de stad wel, maar enkel in verdunde vorm."

Volgens het nieuwe politiereglement van Dendermonde zijn de Aalstenaars - gekend onder de spotnaam 'Ajuinen' - niet welkom tijdens de ommegang. Als reactie dumpte een carnavalsgroep een zak van de gelijknamige groente bij het Ros Beiaard-beeld. Beeld RV
Volgens het nieuwe politiereglement van Dendermonde zijn de Aalstenaars - gekend onder de spotnaam 'Ajuinen' - niet welkom tijdens de ommegang. Als reactie dumpte een carnavalsgroep een zak van de gelijknamige groente bij het Ros Beiaard-beeld.Beeld RV

En dat allemaal omdat de Heer van Dendermonde op het einde van de 12de eeuw had beslist dat schepen van en naar Aalst tol moesten betalen om op de Dender - in Aalst een stinkend beekske, in Dendermonde een prachtige rivier volgens inwoners van die laatste stad - te mogen varen. Want het is sedert dat moment, 800 jaar geleden, dat het scheef zit tussen de twee dorpen - zoals ze elkaar liefkozend noemen. In 1600 kreeg Dendermonde van Keizer Karel het alleenrecht op het laden en lossen van goederen, waardoor de handel in Aalst werd lamgelegd. Dat de rechtbank in 1800 van Aalst naar Dendermonde verhuisde, zinde de Aalstenaars ook al niet.

Altijd ludiek

Tot zover de serieuzere kwesties, want hoe ernstig de inwoners van de Denderstreek het oorlogje ook proberen te nemen: het blijft altijd ludiek. In de Aalsterse carnavalstoet heeft het Ros Balatum al jarenlang een plaats, een paard dat niet steunt op schouders, maar wel op wielen en een stevige benzinemotor. Het spuit water door zijn neus, kakt ajuinen en wordt beschouwd als 'de moeder van het Dendermondse veulen'. Het meest 'criminele' dat de Aalstenaars ooit van plan waren, was om de bewakers van het Ros Beiaard geweldloos op een stoel vast te binden. Al gingen ze in ieders broekzakken twee briefjes van duizend frank steken en er twee flessen champagne achterlaten - kwestie van de emotionele schade te vergoeden. Het maakte in 1952 onderdeel uit van een plan om het Ros Beiaard te ontvoeren. Een tientonner was opgevorderd om het gevaarte mee te nemen, terwijl een andere vrachtwagen boomstammen op de weg zou laten vallen, om de achtervolging vanuit Dendermonde te saboteren. Slechte bedoelingen met het Ros hadden de Aalstenaars niet: ze zouden de buren uit Dendermonde enkele dagen laten panikeren, alvorens een deal te sluiten. Als de inwoners, burgemeester en schepenen op kop, op hun blote knieën om het Ros kwamen vragen, zouden ze het terugkrijgen. Maar in Dendermonde kregen ze lucht van het plan, waardoor de ontvoerders het voortijdig op een lopen moesten zetten.

Archeologisch hobbelpaard

Jaren later ging een andere ontvoering wel door. Deze keer gaven Dendermondenaren zich voor journalisten uit. Nadat de pasverkozen Prins Carnaval de aftrap van Eendracht Aalst tegen Meulebeke had gegeven, lokten ze hem mee naar hun wagen. Niet om enkele vragen te stellen, maar wel om richting Grote Markt van 'dorp d.' te stomen, waar de man werd vrijgelaten in het midden van de lokale stoet. 'Dorp d.' is de benaming die de Aalsterse Draeckenieren aan Dendermonde geven. Het zijn ook zij die in 2003 een hobbelpaard verstopten tussen de archeologische opgravingen op de Grote Markt van Dendermonde en die naar aanloop van de vorige ommegang zilverpapier verzamelden om aan ontwikkelingshulp voor Dendermonde te doen. Die actie was burgemeester Buyse nog niet vergeten, toen hij nu het politiereglement voor de komende Beiaardommegang moest opstellen. Kwestie van de vete in ere te houden. Of zoals hij het zelf verwoordt: "Met zulke vijanden heb je geen vrienden nodig."

Een Aalsterse carnavalsvereniging dropt ajuinen bij het Ros. Beeld RV
Een Aalsterse carnavalsvereniging dropt ajuinen bij het Ros.Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234