NieuwsKleingeld
Al het Belgische economische kortnieuws
Xior gaat ook in Polen studentenkoten bouwen
Xior, het beursgenoteerde vastgoedbedrijf gespecialiseerd in studentenkoten, voegt Polen als vijfde land toe aan zijn portefeuille. De uitbreiding past binnen de ambitie van Xior om een “leidende pan-Europese speler te worden”, klinkt het in een persbericht.
De Poolse studentenmarkt is volop in ontwikkeling: een land met meer dan 1,2 miljoen studenten gekenmerkt door een structureel tekort aan kwalitatieve huisvesting en dus een sterk groeipotentieel aan hogere investeringsrendementen, aldus het vastgoedbedrijf.
Een eerste investeringsproject in Warschau, de grootste studentenstad van Polen, telt 521 kamers, goed voor een investering van 32 miljoen euro en een bruto investeringsrendement van ongeveer 9 procent. Het gebouw moet in 2024 klaar zijn.
Xior was al actief in België, Nederland, Portugal en Spanje.
11.11.11 lanceert Europees burgerinitiatief tegen handelsproducten uit bezette gebieden
Noord-Zuidkoepel 11.11.11 heeft samen met een dertigtal andere organisaties de campagne ‘Made in Illegality’ gelanceerd. Met behulp van een Europees burgerinitiatief (EBI) wil 11.11.11 handel met nederzettingen in bezette gebieden, zoals de bezette Palestijnse gebieden, in de ban doen.
“Hoewel het vestigen van nederzettingen in bezet gebied een oorlogsmisdaad is, onderhoudt de EU nog steeds handelsbetrekkingen met de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied”, klinkt het bij de koepel. “Die handelsrelaties versterken de economie van de nederzettingen en faciliteren zo hun uitbreiding. Met andere woorden: hoewel de EU de Israëlische kolonisatie veroordeelt, helpt zij die mee uitbouwen.”
Nog altijd maar 0,5 procent van de werknemers kiest voor mobiliteitsbudget
De mogelijkheid om een bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget wordt nog altijd maar in beperkte mate toegepast. Het afgelopen jaar heeft slechts een op de tweehonderd werknemers (0,48 procent) die voor de regeling in aanmerking komen gekozen voor het mobiliteitsbudget. Het gaat wel al om een verdrievoudiging in vergelijking met 2020. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta.
Sinds maart 2019 kunnen werkgevers met de werknemer overeenkomen om te kiezen voor een mobiliteitsbudget in plaats van een bedrijfswagen. Dat biedt de werknemer de mogelijkheid om met het budget van zijn firmawagen op een alternatieve wijze zijn mobiliteit in te vullen.