Dinsdag 16/08/2022

Albert Frère duidt troonopvolgers aan

BRUSSEL

Beursanalisten maken wel eens de vergelijking tussen de Waalse financier Albert Frère (85) en koning Albert. Beiden hebben een zoon die de vijftig gepasseerd is. Maar net als prins Filip zit kroonprins Gérald Frère al jaren in de wachtkamer. Patriarch Albert Frère draagt nu de macht geleidelijk over aan dochter Ségolène Frère en haar Franse man Ian Gallienne, een graag gezien koppel in highsocietykringen.

Frères schoonzoon Ian Gallienne neemt volgend jaar de operationele leiding over van GBL, in tandem met Gérard Lamarche, de financieel directeur van GDF Suez. Dat maakte het bedrijf per communiqué bekend. Albert Frère blijft wel officieel CEO. GBL is met grote belangen in onder meer de energiebedrijven GDF Suez en Total de belangrijkste holding van het Frère-imperium.

De facto was de leiding tot nog toe in handen van Albert Frère zelf, maar de financier acht de tijd rijp om zijn opvolgers aan te duiden. Het nieuwe operationele topduo volgt de tandem Gérald Frère en Thierry de Rudder op als gedelegeerd bestuurder. Beiden blijven wel bij GBL. Gérald volgt zijn vader Albert op als voorzitter van de holding. Thierry de Rudder wordt samen met Paul Desmarais junior, de zoon van de Canadese zakenpartner van Frère, ondervoorzitter, net als Paul Desmarais zelf.

Establishment

Het lijkt erop dat Frère in schoonzoon Gallienne zijn opvolger op lange termijn ziet. Gallienne is meer dan een societyfiguur. Hij krijgt in zakelijke kringen veel lof toegezwaaid. Op zijn huwelijksreceptie kreeg hij de vraag wat zijn grootste ambitie was. “Veel geld verdienen”, was naar verluidt het gevatte antwoord. Die ambitie heeft ook Frère zijn heel leven meegedragen en hij heeft er nooit enige schroom over betoond.

Het huwelijksfeest voltrok zich overigens op een bijzondere locatie: het wijndomein Cheval Blanc, in het bezit van Frère en de Franse luxekoning Bernard Arnault. De jurk van Ségolène werd ontworpen door John Galliano, de man die bij Dior aan de deur werd gezet na racistische uitspraken.

Anders dan aan Galliano is er niks excentrieks aan Gallienne. Hij gedraagt zich als een perfecte schaduw van de grootmeester. De zakenbankier Gallienne staat in voor het beheer van Ergon, de private-equitydochter van GBL. Hij is discreet, werkt hard, wimpelt ieder verzoek tot interview af en laat zelden in zijn kaarten kijken.

Gallienne lijkt wel de ideale schoonzoon. De toekomst moet uitwijzen of hij ook de ideale opvolger is. Hij heeft alvast zijn leeftijd (40 jaar) mee en bezit de nodige financiële kennis. Gallienne zou dus wel eens de operationele man voor de komende jaren kunnen worden.

Hij zal aan de GBL-top als tandem fungeren met Gérard Lamarche. De Belg, die in juli 50 wordt, trad half april al toe tot de raad van bestuur van de belangrijkste Frère-holding GBL. Lamarche is vooral een man van de cijfertjes en heeft relatief weinig operationele ervaring. De kans was dus nagenoeg onbestaande dat hij de 62-jarige GDF Suez-topman Gérard Mestrallet zal kunnen opvolgen, ook al omdat het erg moeilijk ligt om een Belg aan het hoofd van de Franse energietrots te plaatsen.

GBL is, na de Franse staat, nog steeds de grootste aandeelhouder van GDF Suez en dus vertrouwd met Lamarche. Buitenstaanders tippen hem als een soort mentor voor Gallienne. In ieder geval beschikt Lamarche over een uitgebreid adresboekje en netwerk, altijd nuttig als je als gids moet functioneren. Bovendien heeft hij nog een gouden eigenschap: discretie.

Hoewel hij werkt vanuit Parijs heeft Lamarche zijn Belgische nationaliteit voor op Gallienne. Parijs is zeker geen bezwaar voor Albert Frère. Door de participaties van GBL in een reeks grote Franse bedrijven staat Frère immers zelf hoog aangeschreven bij het Franse establishment.

‘Opvolging geregeld’

Frère regeerde over zijn imperium als een patriarch. Hij is het zenuwcentrum en neemt de eindbeslissingen het liefst zelf. Niet dat daar geen uitgebreide communicatie bij hoort, maar de kring van vertrouwelingen is beperkt. Zoon Gérald is een trouwe luitenant, maar geeft vaak de indruk dat hij het zakendoen minder in het bloed heeft. Hij heeft al herhaaldelijk geschertst dat hij met pensioen gaat vóór zijn vader. Gérald wordt dit jaar zestig.

Een trouwe luitenant is ook Gilles Samyn, gedelegeerd bestuurder bij NPM. Samyn is 61. Thierry de Rudder, die de dagdagelijkse zaken bij GBL tot vandaag bestierde, is even oud. Hij is de zwager van Gérald.

Buiten die besloten kring heeft Frère nog een reeks trouwe medewerkers. Sinds hij zich in 1981 in de financiële wereld lanceerde, hebben veel mensen bijna hun hele carrière doorgebracht in zijn groep. Dat betekent dat die generatie stilaan afstevent op een welverdiende rust.

De speculaties over wie de troonopvolger wordt van de inmiddels 85-jarige Albert Frère houden de beursvloer al jaren in de ban. Frère leek aanvankelijk zoon Gérald in gedachten te hebben. “Als uw vraag is: zal de groep mij overleven? Dan zeg ik volmondig: ja, natuurlijk. Daar heb ik voor gezorgd. Met andere woorden, mijn opvolging is al tot in de puntjes geregeld. Mijn zoon Gérald heeft het metier als het ware met de moedermelk meegekregen. Hij groeide op in de groep. Hij werkt al 37 jaar aan mijn zijde. Hij volgt al 37 jaar mijn school. Hij is bij elk belangrijk dossier van op de eerste rij betrokken”, verklaarde Albert Frère in De Tijd in september 2010.

Nu lijkt de patriarch eerder te kiezen voor het glamourkoppel Ségolène Frère-Ian Gallienne. De opvolging lijkt alvast verzekerd. Blijft alleen de vraag hoe de groep van Frère er over pakweg tien jaar uitziet. Als Albert Frère zelf zorgvuldig zijn opvolging heeft geregeld, zullen de paden voor de toekomst eveneens uitgezet zijn. Welke die zijn, is voor de buitenwereld veel minder leesbaar. De gissingen gaan van een volledige ontbinding van de groep tot een nieuwe wending.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234