Maandag 08/08/2022

All you need is Stella

Bij wijze van uitzondering showt Stella McCartney (40) vandaag in Londen, tijdens de Fashion Week. 2012 wordt een topjaar. Ze kleedt de Britse olympiërs, opent winkels in Londen en New York, en geniet na van haar 'Red Carpet'-award.

ockchick en moeder van vier, ontwerpster van de sterren en diervriendelijke countrygirl, Stella McCartney (40) is het allemaal. Ronde, blauwe ogen, rosblonde haren, een gezonde teint, ontspannen staat ze erbij, na afloop van haar recentste show in Parijs, dochter Reiley (9 maanden) op de arm. "Ik kom uit een heel hecht gezin", vertelde ze tien jaar geleden, toen ze haar eigen merk begon onder de vleugels van de Gucci groep. "Ik heb twee zussen en een broer, en wij komen zo vaak mogelijk naar huis. Mijn moeder (Linda Eastman, in 1998 overleden, AG) speelde in een rockband en werd een beroemde fotografe. Zij was een feministe, maar tegelijk een klassieke 'iedereen samen aan tafel'-mama. Zo wil ik ook zijn."

Vandaag is de dochter van de ex-Beatle, getrouwd met Alasdhair Willis en moeder van twee jongens en twee meisjes. De kleren van Stella McCartney weerspiegelen altijd haar universum en haar privé-interesses. In haar eerste jaren waren haar ontwerpen pure rock-'n-roll. Als ze zwanger is, zitten er tuinbroeken en oversized hemden in haar collectie, sinds kort is er een kindercollectie voor 0-12-jarigen toegevoegd, nadat ze vorig jaar een eenmalige kinderlijn voor Gap had ontworpen. Ze is gek op paardrijden, en altijd loopt er een rode draad van sport doorheen haar collecties, maar ook van glamour, want ze kleedt al haar beroemde vriendinnen voor de rode loper.

Net als haar moeder Linda, die ze aanbad, is ze een overtuigd lacto-ovo-vegetariër en actief lid van PETA. Dat bezorgde haar af en toe problemen in haar carrière, want ze weigert halsstarrig te werken met leder en bont. Toen ze vertrok bij Chloé, werd gefluisterd dat ze om die reden opzij was geschoven. En dat ze een aanbod van Gucci weigerde, had dezelfde reden. Zeer recent postte ze opnieuw een filmpje voor PETA, waarin ze vertelt waarom ze ook geen leer gebruikt voor schoenen en handtassen.

MOEDERS OUDE HIPPIEJURKEN

Stella groeide op met haar moeder Linda en haar zus Heather op het Engelse platteland. Paul en Linda wilden er alles aan te doen om hun vier kinderen, drie meisjes en een jongen, een normale opvoeding te geven. Wat niet vanzelfsprekend was. Na de moord op John Lennon bijvoorbeeld, ontstond de vrees voor kidnapping, en werd het landelijke huis in East Sussex omringd door een elektrisch beveiligde omheining.

Op haar 15de trok Stella op eigen houtje naar Parijs, en hielp ze enkele weken bij de voorbereiding van Christian Lacroix' haute-couturecollectie. Daarna werkte ze even op de modeafdeling van Vogue, alvorens haar studies aan te vatten aan de beroemde Londense modeschool Central Saint Martins. Ze was vrijgevochten en helemaal geen modepopje. Terwijl ze nog op school zat, ging ze in haar vrije tijd werken bij een herenkleermaker in Londen. In The Sunday Times vertelde ze hoe verfrissend ze dat vond: "Op school is het zo darling! darling! Ik was gewoon opgelucht om te ontsnappen naar een kelder waar de rook te snijden was en de kleermakers grote pinten bier dronken." Niet toevallig werd ze goed in het knippen van scherpe jasjes à la Savile Row, die ze combineerde met supervrouwelijke, lingerieachtige zijden jurkjes. In de kleerkast van haar moeder vond ze oude hippiejurken van Chloé, die Linda droeg in de seventies en aan de stalletjes van Portobello Market ging ze op zoek naar jurken met oude kant. Hoewel haar stijl inmiddels sterk is geëvolueerd, blijft die onderstroom van mannelijke kleermakersstijl gecombineerd met supervrouwelijke sexyness aanwezig in haar collecties.

Zodraze was afgestudeerd ging ze meteen voor eigen rekening aan de slag. Na amper twee collecties kreeg ze de post aangeboden van artistiek directeur bij Chloé in Parijs, waar ze Karl Lagerfeld opvolgde. In tegenstelling tot wat velen denken, kreeg Stella het succes niet op een dienblaadje aangeboden. Kwatongen en media bleven maar herhalen dat ze haar kansen enkel kreeg omdat ze de dochter van een Beatle was, en dat daardoor alle deuren als vanzelf voor haar openzwaaiden.

Ze was in die periode de derde Brit die een belangrijke post kreeg in de Parijse modewereld. Alexander McQueen (toen bij Givenchy) stuurde haar bloemen, John Galliano zei haar dat ze vooral relax moest zijn, het zou wel loslopen. Minder vriendelijk was haar voorganger, Karl Lagerfeld. Zijn redelijk giftige uitspraak in 1997 is de wereld rond gegaan: "Ik vond dat ze (bij Chloé) een grote naam moesten kiezen. Dat deden ze - maar ze kozen een grote naam van de muziekwereld, niet in de mode. We kunnen maar hopen dat ze evenveel talent heeft als haar vader".

Natuurlijk zullen de modebonzen het een leuk vooruitzicht hebben gevonden dat er een beroemde Beatle op de eerste rij van de volgende modeshow zou komen zitten. En het plan werkte. Na een periode waarin over Chloé bijna niet meer werd gesproken, werd er ineens gevochten voor een uitnodiging. Niet alleen Paul en Linda waren aanwezig op Stella's eerste show, in hun zog kwamen nog wat andere oude rockers mee. Dawn Mello, de Amerikaanse baas van de warenhuisketen Bergdorf Goodman noemde Stella na afloop 'een van de grootste talenten voor de toekomst'. Gevolg: nog meer (en schoon) volk voor haar tweede Chloé-show, onder meer Elvis Costello en Kristin Scott Thomas. Maar de recensies waren een stuk minder. Suzy Menkes van de International Herald Tribune vond dat de collectie er 'trashy' uitzag, The Guardian schreef dat 'wat er aanvankelijk schattig uitzag, nu cheap lijkt' en in The Independent stond dat Stella 'not a great cutter' was: "Ik bedoel, hoeveel vrouwen willen er rondlopen met een boezem die uit hun decolleté hangt", vroeg Tamsin Blanchard retorisch.

STALEN STELLA

EN DE GUCCI-GROUP

Maar er waren er ook die het voor Stella opnamen, want had meneer Lagerfeld, toen hij opstapte, niet het grootste deel van het personeel uit de studio meegenomen? Voor een jonge vrouw van 25, die, naar ze zelf vertelde, geen woord Frans sprak, moet het geen makkie geweest zijn om van nul te beginnen. Daar moet je voldoende zelfvertrouwen voor hebben, en dat had Stella. "Ik denk niet dat Mounir Mouffarige (de directeur van Chloé, ag) zo dwaas zou zijn om de toekomst van zijn bedrijf op het spel te zetten alleen omwille van de naam van mijn vader." Ze doet intussen wel wel wat de bazen hadden gehoopt: het merk een jeugdig, hip imago geven en nieuwe, jonge klanten aantrekken. De winst van Chloé stijgt in snel tempo, al maakt Stella persoonlijk een moeilijke periode door wanneer bij haar moeder borstkanker wordt vastgesteld en ze in 1998 overlijdt.

Stella werkt dapper verder en haar stijl slaat aan. In 2000 wint ze haar eerste 'Designer of the year'-award, die haar door een trotse papa wordt overhandigd in 2001. Het succes ontgaat ook Tom Ford en Domenico de Sole niet, het duo dat Gucci in de vaart der volkeren heeft opgestoten. Ze zien in Stella een mogelijke opvolgster voor Tom Ford, die een andere rol in de groep gaat spelen. Maar Gucci zonder leer en bont is ondenkbaar en Stella weigert ermee te werken. Exit McCartney, ze is onwrikbaar, wat haar de bijnaam Stalen Stella oplevert. Haar weigering schiet bij Gucci echter niet in het verkeerde keelgat, en in 2001 krijgt ze de kans om in joint venture met de Gucci Group (nu PPR) haar eigen modehuis te lanceren en in Parijs te showen. Met de steun van een van de machtigste groepen van de luxe in de rug, kan Stella nu voluit gaan. De kwatongen zwijgen ook nu niet. Wanneer ze bij Chloé wordt opgevolgd door haar vroegere assistente en vriendin Phoebe Philo, fluisteren de critici dat Philo eigenlijk altijd het talent in de coulissen was geweest, en dat Stella er enkel was voor de etalage.

MOOI ZIJN ZONDER AF TE ZIEN

In 2002 trouwt papa Paul McCartney met Heather Mills, zeer tegen de zin van Stella. De Britse pers heeft er een vette kluif aan, en met argusogen staat iedereen te kijken of Stella het huwelijk zal bijwonen. Maar Stella doet netjes wat van haar wordt verwacht, al draagt Heather geen jurk van haar hand. In 2006 kwam er nog een staartje aan, toen een video werd vrijgegeven waarin te horen is hoe een hoogzwangere Stella roept "I'll kill the bitch", nadat ze heeft vernomen dat Heather Sir Paul ervan beschuldigt dat hij haar moeder Linda zou geslagen hebben. Het huwelijk liep op de klippen en vorig jaar trouwde Sir Paul voor de derde keer. Stella gaf deze keer haar goedkeuring, en kleedde de bruid, Nancy Shevell, in een korte eenvoudige witte jurk met lange mouwen.

Wie ook trouwde in een jurk van Stella McCartney, was Madonna, in 2000, met Guy Ritchie. Stella McCartney maakte de jurk naar verluidt gratis voor haar goede vriendin.

Het geheim van Stella's succes? Want een succes is het inmiddels wel geworden. In november 2005 bereikte haar bekendheid een hoogtepunt toen ze de eenmalige collectie tekende voor H&M. Die was in een wip wereldwijd uitverkocht. In 2008 lanceerde ze een nieuwe lingerielijn, in 2010 kwam Stella McCartney Kids en in 2011 beleefden haar kostuums voor het New York City Ballet hun première in New York voor Ocean's Kingdom. Behalve dameskleding tekent ze voor accessoires, lingerie, brillen en cosmetica. Haar eerste parfum, "Stella", werd in 2003 gelanceerd, haar nieuwste parfum L.I.L.Y, dat vorige maand uitkwam, is opgedragen aan haar moeder, de letters staan voor 'Linda I Love You'.

Elk jaar gaan de cijfers van McCartney's mode-imperium met sprongen vooruit. Termen die vaak terugkeren wanneer je over haar shows leest zijn 'kleren voor echte vrouwen', 'ongecompliceerd, sterk en kleurrijk', 'voor vrouwen die 's morgens niet te hard willen (of kunnen) nadenken maar er desalniettemin jong, sexy en chic willen uitzien'. Stijlvol, maar toch makkelijk, dat is iets wat je bij vrouwelijke ontwerpers wel vaker aantreft. Zij vinden terecht dat we niet moeten afzien om mooi te zijn. Daarom zitten er in de aansluitende jurken van Stella McCartney voor de zomer bijvoorbeeld niet alleen inzetstukken van grove kant, maar ook een beetje stretch. En omdat ze er zelf niet graag opgetut bijloopt, komt altijd die aantrekkelijke combinatie van sportief en sexy terug. Voor haar rodeloperjurken komt ze wel wat gedurfder uit de hoek, en een echte topper is de trompe l'oeil-jurk die onder meer Kate Winslet droeg en waarbij zwarte inzetstukken in de zijnaden de illusie van een wespentaille geven.

Spelen met transparantie en grafische lijnen doet McCartney graag. Zo had ze vorig jaar een jurk met grote noppen en transparante banen, waarmee onder meer Kate Winslet en Susan Sarandon werden geflitst op een rode loper. De voorpagina's van de Britse pers haalde deze jurk echter toen Livia Firth ermee verscheen bij de première van Tinker Tailor Soldier Spy, waarin haar man, Colin Firth, speelt. De bedoeling was om er vleeskleurig ondergoed bij te dragen, maar bij Livia was duidelijk te zien dat ze die achterwege liet.

Al die beroemde vriendinnen, onder wie Kate Moss, Madonna, Annie Lennox en Gwyneth Paltrow, hebben Stella's reputatie natuurlijk geen kwaad gedaan. In 2009 haalde ze de top 100 van Time en was ze 'Woman of the Year' van Glamour magazine. In november 2011 kreeg ze de 'Red Carpet'- award van de British Fashion Council. Ze heeft intussen zeventien eigen boetieks in o.a. Manhattans Soho, Londen Mayfair, West Hollywood, Parijs en Milaan, en ze opende er onlangs in Rome, Miami en een nieuwe in New York. Haar collecties zijn te koop in meer dan vijftig landen.

OLYMPISCHE UITDAGINGEN

Naast haar hoofdlijn ging Stella in 2004 ook een contract aan met het sportmerk Adidas, waar ze artistiek directeur is van de Adidas by Stella McCartney-lijn. Het begon met een gymschoen maar werd gaandeweg aangevuld met kleding voor jogging, yoga, tennis, zwemmen, golf, wintersport en triatlon. In september van vorig jaar werd Stella McCartney aangesteld tot Creative Director Team GB voor de Olympische Spelen van 2012. Het is de eerste keer dat een toonaangevend modeontwerper de kleding ontwerpt voor een landelijk team voor alle disciplines voor zowel de Olympische als de Paralympische Spelen. Ze noemt het "een miljoen uitdagingen: je moet werken met atleten", vertelde ze aan Vogue. "Voor mij komt het erop aan dat mijn kleding nooit een prestatie in de weg zou staan. Ik moet dus maken dat ze zo goed mogelijk scoren. Het moet er ook op tv goed uitzien, technisch moet het perfect zijn en de atleten moeten zich er comfortabel in voelen. Ik hou van uitdagingen en dit is er eentje die je maar één keer in leven krijgt."

In Londen zijn ze blij met de Beatle-dochter. Om 'Londen te vieren', speelt Stella McCartney vandaag een thuismatch en presenteert ze een speciale collectie zal vanaf mei 2012 verkrijgbaar zijn in de Stella McCartney winkels en op Stellamccartney.com. Haar reguliere wintercollectie showt de ontwerpster als gewoonlijk in Parijs. In Londen hoopt men dat het niet bij die ene keer zal blijven. Burberry, het succesmerk dat in Milaan showde, keerde ook al terug. Op die manier krijgt de modeweek meer allure. Maar voor haar reguliere wintercollectie 2012 heeft Stella toch al de Opera Garnier afgehuurd. Sir Paul zal met zijn nieuwe bruid nog eens de Eurostar mogen nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234