Donderdag 29/09/2022

Syriëstrijders

‘Alle ongelovigen worden vermoord’: portret van beruchte Syriëstrijder Abdellah Nouamane

Abdellah Nouamane, codenaam Abu Jihad Al-Belgiki, zit momenteel gevangen in Noord-Syrië. Beeld VRT
Abdellah Nouamane, codenaam Abu Jihad Al-Belgiki, zit momenteel gevangen in Noord-Syrië.Beeld VRT

De IS-terrorist Abdellah Nouamane, bijnaam Abu Jihad Al-Belgiki, werd al ten onrechte verschillende keren doodverklaard. Ondertussen zit hij al bijna een jaar in de cel in Noord-Syrië. In Terzake schreeuwde hij deze week nog zijn onschuld uit. ‘Ik heb geen bloed aan mijn handen.’ Maar is dat zo? Een portret.

Montasser AlDe’emeh

De Antwerpse IS-terrorist Abdellah Nouamane (24) zit in de ziekenboeg van een gevangenis in de Noord-Syrische stad Hasaka. De afgelopen maanden zocht hij elke verslaggever op die onder begeleiding van Koerdische bewakers de overvolle gevangenis bezocht, ook de Nederlandse oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen sprak hij toe. Wie Abdellah Nouamane kent, weet waarom hij dit doet. Hij wil namelijk terug naar ons land en door journalisten te benaderen probeert hij zijn situatie onder de aandacht te brengen. “Ik heb geen bloed aan mijn handen. Ik heb niemand onthoofd, gedood of verbrand”, zegt hij aan de Nederlandse journalist. “Ik ben moe. Ik heb er genoeg van. Ik heb mijn lesje geleerd.”

Bij aankomst in Syrië in 2013, vocht de gewezen militant van Sharia4Belgium een tijdlang voor het toenmalige, aan Al Qaeda gelieerde Nusra-Front. Na een slagveld bij Khan al-Assal in de zomer van 2013, waarbij er volgens verschillende bronnen oorlogsmisdaden begaan werden, postte hij op Facebook een foto waarop hij met de vlag van het Nusra-Front poseerde. Heel de wereld moest namelijk zien hoe goed hij het stelde als jihadi, maar indruk maakte hij niet op sommige van zijn vrienden in Syrië die hij nog kende van zijn tijd bij Sharia4Belgium. Zij vonden hem al een meeloper met te radicale standpunten die aandacht verafgoodt. Ook de plaatselijke leiders van de groep vonden de foto een grote strategische fout en tikten hem op de vingers. Daarop besloot Abdellah Nouamane zich bij IS aan te sluiten, al had dat volgens hem niet te maken met die terechtwijzingen. “Ik ben zelf weggegaan toen ik doorkreeg dat het Nusra-Front verkeerd bezig was. Zij voeren de sharia niet uit en ze vechten samen met die murtadin (afvalligen) van het Vrij Syrisch Leger. Alleen IS heeft het bij het rechte eind.”

Overstap naar IS

En zo werden vrienden vijanden. De standpunten verhardden, beide groepen verketterden elkaar. Uiteindelijk slaagden de Syrische rebellen en het Nusra-Front er wel in om IS te verdrijven uit de uiterst noordwestelijk gelegen gebieden. Dat bevestigde Nouamane ook. “Ja, we waren met weinig en we zijn in de rug aangevallen. Maar we komen terug, insha’ Allah. We zijn er momenteel zelfs heel dichtbij.” Vanuit Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het voormalig fysieke IS-kalifaat, verklaarde hij de oorlog aan zijn oude strijdmakkers. In de periode die zal volgen zal Nouamane meermaals vrijwillig mee naar het front trekken en gewond raken. Hij vormde er een hechte vriendschapsband met IS-terrorist Hicham Chaïb die onder meer handen van dieven afhakte, gedetineerden executeerde en de aanslagen van 22 maart opeiste.

Aanvankelijk vond Nouamane dat Belgische moslimjongeren naar de zelfuitgeroepen IS-kalifaat moesten trekken om daar de wapens op te nemen tegen de zogenaamde ongelovigen, maar na de oprichting van de internationale coalitie ter bestrijding van de plaatselijke IS-terreur, veranderde niet alleen IS, maar ook Nouamane van standpunt. Geradicaliseerde moslims moesten niet emigreren als ze in hun thuisland aanslagen konden plegen.

Oorlogsverklaring aan België

In augustus 2015 verstuurde hij met de smartphone van de Kortrijkse IS’er Abdelmalek Boutalliss enkele audioboodschappen waarin hij met een stevig Antwerps accent België bedreigde. “Dit is geen bedreiging of wat dom gepraat. Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed. Alles gaat de lucht in in België. Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, winkelstraten, discotheken... Alle plaatsen waar ongelovigen zijn. Wij houden geen rekening meer met al het gepraat over onschuldige slachtoffers. Alle ongelovigen worden vermoord.”

Een paar dagen nadat hij zijn audioboodschappen had verstuurd, liet hij weten dat hij zijn dreigementen serieus meende. “Jazeker. Ik haat België met alles erop en eraan: het land, de democratie, de ongelovigen, alles. Het is een kwestie van tijd, maar aanslagen komen er sowieso.” Nouamane vond het ook gerechtvaardigd om onschuldige burgers te doden. “In een democratie zijn het de burgers die beslissen welke regering er aan de macht komt, dus ook zij zijn schuldig. Wij zullen hen doden zoals zij ons doden, oog om oog, tand om tand.”

Hij legde ook uit wat zijn nieuwe leven inhield. “Ik ben heel blij met mijn nieuwe leven. Ongelovigen afslachten en tegelijkertijd lachen? Geen probleem, ik ben overtuigd van wat ik doe.” In die periode zou hij al zwaargewond zijn geraakt bij een gevecht. Een grote kogel had zijn buik doorboord. Nadat hij eerst in coma had gelegen, ging het daarna beter. Na de bloedige aanslagen in Parijs stuurde hij: “Hoe vond je deze? Dit is het begin wallah. Terreur.” Een tijdje later moedigde hij de Kortrijkzaanse IS’er Abdelmalek Boutalliss aan om zich op te blazen in Irak. In Syrië trouwde hij met een minderjarig Nederlands meisje van zestien dat hij ronselde en naar Raqqa had gelokt. Volgens goedgeplaatste bronnen kregen ze twee kinderen die momenteel in een Koerdisch gevangenkamp zouden zitten. Uit een afgeluisterd telefoongesprek bleek dat Nouamane bereid was om voor de zaak van IS te doden en te sterven.

In januari 2018 werd hij bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. Eerder werd hij veroordeeld tot vijf jaar wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234