Zaterdag 01/10/2022

Proces Kasteelmoord

Alle vier de beklaagden schuldig, André Gyselbrecht veroordeeld tot 27 jaar

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Brugse correctionele rechtbank velde zopas een vonnis in de zaak van de Kasteelmoord. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) zijn allen schuldig bevonden voor de moord op Stijn Saelens. De Brugse correctionele rechtbank veroordeelt André Gyselbrecht tot een gevangenisstraf van 27 jaar.

Redactie

Alle vier de beklaagden zijn schuldig bevonden voor de moord op de Stijn Saelens. 30 jaar was de gevraagde maximumstraf. Dokter André Gyselbrecht krijgt 27 jaar. De dokter uit Ruiselede gaf de opdracht om zijn schoonzoon uit de weg te ruimen. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

Tussenpersoon Pierre Serry is veroordeeld tot 21 jaar. Die hielp Gyselbrecht bij de moord. Zo werd het lichaam van het slachtoffer twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter. Tijdens het onderzoek hield Serry lange tijd de lippen stijf op elkaar. Pas in de loop van 2016 begon hij bekentenissen af te leggen. Zo verklaarde hij via Evert de Clercq in contact te zijn gekomen met de ondertussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Op het proces drong de verdediging vooral aan op een milde bestraffing. De advocaten verwezen naar de manier waarop Serry door dokter Gyselbrecht onder druk werd gezet om hem te helpen. De rechtbank hield rekening met dat element.

André Gyselbrecht. Beeld BELGA
André Gyselbrecht.Beeld BELGA

Ook tussenpersoon Evert de Clercq kreeg 27 jaar cel. Hij zou Pierre Serry in contact hebben gebracht met van Bommel. Volgens Serry vroeg De Clercq 150.000 euro om de moord te organiseren. De Clercq heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak.

Franciscus 'Roy' Larmit werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de moord op Stijn Saelens. De Nederlander bracht zijn oom Antonius van Bommel naar het kasteel Carpentier.

Er komt geen terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Het is nu wachten of de beklaagden beroep aantekenen.

Lees verder onder de foto.

Beklaagden Evert de Clercq, Pierre Serry en André Gyselbrecht (v.l.n.r.) op de beklaagdenbank. Beeld BELGA
Beklaagden Evert de Clercq, Pierre Serry en André Gyselbrecht (v.l.n.r.) op de beklaagdenbank.Beeld BELGA

Ultieme redmiddel

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Gyselbrecht had immers een klacht wegens incest neergelegd tegen Saelens. Ook Saelens' plannen om naar Australië te verhuizen waren voor de huisarts een doorn in het oog.

Jarenlang hield André Gyselbrecht vol dat het alleen de bedoeling was om zijn schoonzoon een lesje te leren. Tijdens het proces legde hij uiteindelijk toch bekentenissen af. Gyselbrecht verklaarde dat hij geen andere uitweg meer zag. "Het was het ultieme redmiddel om mijn kleinkinderen te beschermen. Ze waren in gevaar", klonk het.

De verdediging wierp op dat dokter Gyselbrecht handelde uit overmacht. Op basis daarvan vroeg meester Johan Platteau de vrijspraak, maar daar ging de rechtbank dus niet op in.

Geen rechtvaardiging

"Dat de emigratieplannen van slachtoffer Stijn Saelens Gyselbrecht niet zinden, is begrijpelijk", zo zei voorzitter Els D'Hooghe. "Maar hij had zich van verdere inmenging moeten onthouden nadat Saelens en Elisabeth Gyselbrecht zich in november 2011 verzoenden, ook al leed Saelens aan een zekere vorm van grootheidswaanzin en had hij mogelijk psychische problemen." Er kon volgens de rechter dan ook geen schulduitsluitingsgrond ingeroepen worden.

Volgens de rechter "leidde het wederzijdse opjutten tot extremen: de controledrang van Gyselbrecht op zijn dochter heeft de emigratieplannen van Saelens ongetwijfeld vastere vorm doen aannemen om aan de controle van zijn schoonvader te ontlopen, waardoor André zijn stempel nog meer wilde drukken", ging het vonnis verder.

Evert de Clercq houdt tot op de dag van vandaag vol onschuldig te zijn. Beeld BELGA
Evert de Clercq houdt tot op de dag van vandaag vol onschuldig te zijn.Beeld BELGA

"Er is geen sprake van een schulduitsluitingsgrond. De stappen van Gyselbrecht om de emigratieplannen te doorkruisen (klacht met burgerlijke partijstelling, geheime gsm-nummers, achterhouden paspoorten kleinkinderen en Elisabeth,...) gebeurden na de moordopdracht. De dokter bleef intussen voortwerken, er is geen sprake van ook maar een minimale uitschakeling van de vrije wil bij Gyselbrecht", zo zei D'Hooghe nog. D'Hooghe zag dan ook geen rechtvaardigingsgrond voor de moord.

Geen schulduitsluiting

Rechter Véronique Hameeuw zei dat de vreemde (opvoedings)ideeën van het slachtoffer geen schulduitsluitingsgrond kunnen vormen. De rechters stelden vast dat veel negatieve verklaringen over Stijn Saelens door André Gyselbrecht waren beïnvloed. "Verschillende getuigen lieten zich denigrerend uit zonder Saelens zelf te kennen of gesproken te hebben." Hameeuw verwees onder andere naar een incident in oktober 2011 in de praktijk van Gyselbrecht. De dokter beweerde dat zijn schoonzoon met een mes was binnengevallen. "Was hij toen zijn schulduitsluitingsgrond al minutieus aan het voorbereiden?"

Ondanks zijn minder klassieke opvoedingsmethodes werd Stijn Saelens in het vonnis als een erg betrokken vader beschreven. Zo speelde hij vaak in de tuin met de kinderen. Het gezin ging kort voor de feiten zelfs nog op reis naar Amerika en naar Disneyland Parijs. "Stijn Saelens was geen gestoord invidivu en geen gevaar voor echtgenote en kinderen. Zijn vreemde ideeën zijn dan ook geen schulduitsluitingsgrond."

In zijn bekentenissen had André Gyselbrecht opgemerkt dat zijn dochter Elisabeth in de periode voor de feiten erg verzwakt was. De rechtbank stelde echter vast dat Elisabeth bleef werken en haar huishouden bleef runnen. Ook dat verhaal van dokter Gyselbrecht snijdt volgens de rechters dus geen hout.

Ten slotte stond Véronique Hameeuw ook nog stil bij het nakende vertrek naar Australië. "Luttele minuten voor de moord bevestigde Elisabeth nogmaals dat ze op 20 februari zeker terug zouden zijn na hun reis." Bovendien had André Gyselbrecht in die periode de paspoorten van zijn kleinkinderen in zijn bezit. "Het is niet geloofwaardig dat Elisabeth en Stijn werkelijk de bedoeling hadden om in Australië te blijven."

Onterechte kritiek aan adres justitie

Gyselbrecht heeft na zijn arrestatie altijd gezegd dat het gerecht te traag of niet gereageerd heeft op zijn klachten over het seksueel overschrijdend gedrag van Saelens tegenover zijn jongste dochter. "Maar dat is niet het geval", aldus rechter Veronique Hameeuw. "De verwijten van Gyselbrecht naar justitie dateren ook vooral van na de moord", zo klonk het.

"Gyselbrecht kon trouwens zelf goed genoeg inschatten dat Saelens niet zou opgepakt worden, rekening houdend met het feit dat de klacht met burgerlijke partijstelling bijna een half jaar na de vermeende feiten werd ingediend", zei Hameeuw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234