Maandag 03/10/2022

Klimaat

Alleen België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af: “Bijzonder cynisch na klimaatmars”

De mars afgelopen weekend.  Beeld Eric de Mildt
De mars afgelopen weekend.Beeld Eric de Mildt

Twee dagen na de klimaatmars in Brussel heeft ons land tegen de nieuwe Europese richtlijnen rond energiebesparing gestemd.

Jeroen Van Horenbeek

De overgrote meerderheid van de Europese lidstaten stemden voor de nieuwe richtlijnen die een jaarlijkse besparing van 1,5 procent opleggen tegen 2030. Alleen België en Tsjechië stemden tegen. Kroatië en Slovakije onthielden zich.

In een Europees document wordt de Belgische motivering kort omschreven. Ons land vindt dat de nieuwe doelstelling “niet op een kostenefficiënte manier te verwezenlijken is”, maar onderstreept tegelijk dat deze tegenstem “geen afbreuk doet aan onze status als krachtige pleitbezorger” van een duurzaam klimaatbeleid.

Bij een andere stemming over energiebesparing onthield België zich samen met Slovenië en Hongarije. Tsjechië stemde tegen. Alle andere 24 landen stemden voor.

“Dit is een bijzonder cynisch signaal van België, twee dagen nadat ruim 70.000 landgenoten in Brussel betoogden voor een beter klimaatbeleid”, reageert Benjamin Clarysse, beleidsmedewerker Energie bij milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu.

“De doelstelling is volgens ons wel haalbaar, maar de industrie heeft succesvol gelobbyd voor een Belgische nee-stem. Dit is spijtig”, vervolgt Clarysse. “België toont zich nu als een land dat niet mee is met de Europese trend. Dit in tegenstelling tot de retoriek van Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld), die altijd benadrukt hoe belangrijk energiebesparing wel is voor hem. Bovendien is het verzet zinloos: bijna alle andere lidstaten zijn wel akkoord met de richtlijnen.”

In opdracht van petrochemische industrie

Federaal klimaatminister Marie Christine Marghem (MR), die tot ongenoegen van haar collega’s zondag meeliep in de klimaatmars, vertoeft momenteel in Polen voor de jaarlijkse VN-klimaattop. In een gesprek met persagentschap Belga onderstreepte ze daar gisteren nog eens dat het volgens haar vooral Vlaanderen is dat “systematisch” dwarsligt als het over een ambitieus Belgisch klimaatbeleid gaat.

Een Vlaamse regeringsbron verduidelijkt dat het om een positie gaat die al in de zomer is bepaald. “Op alle Belgische bestuursniveau waren er vragen over de haalbaarheid van deze doelstelling. Ook in Vlaanderen, waar de N-VA het protest aanvuurde, in opdracht van de petrochemische industrie in de Antwerpse haven.”

“Een lagere energiefactuur voor vijfhonderd miljoen Europeanen wordt in Vlaanderen afgeremd omwille van de belangen van enkele bedrijven”, zegt Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. Volgens hem klopt de Belgische redenering dat energiebesparing niet meer kostenefficiënt kan ook niet. “De industrie blijft dat maar verkondigen”, zegt hij. “Ten onrechte. Want energiebesparing in de industrie is tot vier keer kostenefficiënter dan windmolens op zee bouwen volgens een Nederlandse studie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234