Woensdag 28/09/2022

'Alleen wie subliem speelt, kan mij verslaan'

/ Biljartveteraan Raymond Ceulemans wil van geen ophouden weten

Een derde van de Belgische beroepsbevolking boven vijftig is niet meer actief. Raymond Ceulemans hoort daar niet bij. Vorige week was hij nog aan het werk in de wereldbeker driebanden in Oosterhout. Grootheden als Blomdahl, Carlsson en Eddy Merckx gaf hij er het nakijken. Enkel een sublieme Dick Jaspers kon de Ceu de toegang tot de finale versperren. Was die sportieve prestatie een jeugdige opstoot of een nostalgische bevlieging? De 62-jarige keizer van het biljart kijkt vooruit: 'Volgend jaar speel ik alle toernooien voor de wereldbeker, ik zou die titel nog wel eens durven te winnen.'

Mechelen

Eigen berichtgeving

Wim De Jonge

We treffen Raymond Ceulemans op een woensdagnamiddag in zijn taverne Mister 100. Rond het tiental biljarttafels houden zich voornamelijk leeftijdgenoten van de patron op. En daartussen toch ook een jeugdig gezicht. "Dat is mijn kleinzoon, 16, talent genoeg maar nog wat speels. Laat hem nog maar wat doen, nog een jaartje en ik neem hem onder mijn hoede." Een oudere dame schuifelt dichterbij, vraagt om een handtekening. Met een glimlach zet hij zijn breed uitlopende signatuur. Niemand anders dan deze Raymond Ceulemans heeft zijn naam zo onlosmakelijk met het biljarten verbonden. Een opsomming van zijn titels (60 Belgische, 45 Europese en 34 wereldtitels) drukt beter dan gelijk welk superlatief zijn grootmeesterschap uit.

Tijdens het gesprek houdt hij één oog op het dichtsbijzijnde partijtje biljart. Wanneer een van de spelers op een haartje een carambole mist, leeft hij gemeend met de misser mee. "Dat is dodelijk wanneer het je in een concours overkomt", zegt Raymond. Om dan weer door te gaan: "In Oosterhout was ik er verdorie dicht bij. Ik speelde zeer goed, mijn moyenne was op één carambole na twee. Dat wil wat zeggen. Maar Dick Jaspers speelde perfect. Slechts wie subliem speelt, kan mij verslaan."

Terwijl hij het zegt, blijft zijn lichaam onbewogen, maar in zijn stem hoor je dat verliezen en Raymond Ceulemans geen beste maatjes zijn. "Het ergste van al is dat Jaspers in de finale George Terriaga ontmoette, en archi-slecht speelde."

Zijn biljartcarrière telt 45 jaren. Ooit stond hij op een tweesprong tussen biljart en voetbal. "Ik was een type Rik De Saedeleer, maar dan één met fysiek. Rik kon alles met de bal. Maar lopen, ho maar! Honderd meter in zes weken, zo zeggen wij dat hier."

Zijn leermeester Frans Rombouts bracht Raymond Ceulemans echter rustig het biljartwereldje binnen. Op zijn eenentwintigste stond hij er, promoveerde in alle disciplines naar ereklasse en stond klaar om de grote Ren Vingerhoet te doen vergeten. Had hij ook internationale voorbeelden? "Hoppe was natuurlijk een naam die tot de verbeelding sprak, ik verslond zijn leerboek over biljarten. Later heb ik daar in mijn eigen boek wat meer diepgang aan gegeven."

Hoppe was de laatste grote Amerikaanse naam in het biljart, later zijn de Amerikanen collectief de pool-richting uitgegaan. "Nooit zag ik Hoppe spelen, ik zag enkel zijn naam in de Hall of Fame te Las Vegas. Toen ik onlangs in Vegas was, sprak men erover om ook mij op te nemen." Die erkenning doet Ceulemans zichtbaar deugd en ook Vegas is een naam die het beste in hem naar boven haalt. "De topperiode in mijn carrière moet 1978 geweest zijn. Dat jaar vestigde ik een wereldrecord in Vegas en werd ik sportman van het jaar. Het doet je iets wanneer journalisten je, als biljarter, tot de beste sportman uitroepen."

Ceulemans springt op een van zijn (biljart)stokpaardjes. "Het setsysteem in het driebanden, ik blijf het er moeilijk mee hebben. Geef mij maar het spelen naar 50 punten. Nu kan het gebeuren dat iemand met een moyenne van 1,3 wint van iemand met een moyenne van 1,8. Dat is toch niet eerlijk." Ook het argument dat het setsysteem attractiever is voor de toeschouwer veegt hij van tafel. Een aangekondigde verandering voor volgend jaar die hij wel ziet zitten is het invoeren van de tijdklok. Zo doen ze het ook bij het schaken. Elke speler zou 30 seconden per beurt krijgen.

"Dat kan amusant zijn voor de toeschouwer en bepaalde misstanden tegengaan. Weet je, onlangs zag ik Zanetti 75 seconden onbeweeglijk naar een bal op de tafel staren. Je moet dat eens proberen, 75 seconden, dat is lang."

Tot Ceulemans' tevredenheid worden alle wereldbekertoernooien van het komende jaar door de Billiard World Association georganiseerd. "Dat maakt het voor mij interessant", en hij wrijft het onzichtbare geld tussen zijn vingers. Ceulemans is een prof en koos dit jaar wel vaker eieren voor zijn geld: "Als het voor mij lonender is om een demonstratie te geven dan een toernooi te spelen, dan twijfel ik niet." Maar het volgend jaar zal hij er staan en men zal met hem rekening moeten houden. "Het probleem voor mijn tegenstanders is dat ik nooit slecht speel. Soms eens iets minder, maar nooit slecht. En als ik het komende seizoen op het niveau van Oosterhout kan presteren, zou ik de titel nog wel eens durven winnen." Om zijn woorden kracht bij te zetten haalt hij het voorbeeld van Rik Van Steenbergen aan. "Die won op 42-jarige leeftijd toch ook nog op de piste?"

Aan persoonlijke ambitie geen gebrek bij Ceulemans, maar ook voor de uitstraling van zijn geliefkoosde discipline zou hij zich willen inzetten. "Driebanden, dat is de Tour de France. Alle andere biljartdisciplines zijn zoals de klassiekers of een Giro. Mooi dus. Maar de Ronde is het toch het summum."

Maar waarom haalt het driebanden dan niet de uitstraling van bijvoorbeeld snooker? "Dat is zeer simpel. Bij de BBC werkt een sportjournalist die zelf een groot snookerspeler was. Stel dat ik morgen bijvoorbeeld bij VTM aan de slag kan, je zou eens wat zien."

'Het probleem voor mijn tegenstanders is dat ik nooit slecht speel. Soms iets minder, maar nooit slecht'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234