Maandag 04/07/2022

GetuigenisAlleenstaande ouders

Alleenstaande ouders getuigen na woningbrand in Brussel: ‘Soms zoek ik een parkeerplek, terwijl mijn dochter al binnen is’

Vader Vic Van Kerrebroeck, Ilias en Sindre. Beeld Wouter Van Vooren
Vader Vic Van Kerrebroeck, Ilias en Sindre.Beeld Wouter Van Vooren

Twee jonge kinderen, van vier en twee, kwamen deze week om het leven bij een woningbrand in Laken. Heel eventjes maar was hun alleenstaande moeder met de twee andere kinderen naar de apotheek geweest. ‘Het kon mij ook overkomen’, reageren andere alleenstaande ouders.

Dario Van Fleteren en Soukaina Benamar
Leen Verhenne en Roxanne.
Leen Verhenne en Roxanne. "Als mijn dochter alleen is, heeft ze ook geen gsm, daarvoor is ze nog te klein."Beeld Wouter Van Vooren

Leen Verhenne (44), mama van Roxanne (3), uit Gent

“Nieuws zoals de brand in Laken komt bij alleenstaanden extra hard binnen. Je denkt meteen: het kon mij ook overkomen. Niet dat je alleenstaand moet zijn om zo’n tegenslag te hebben, maar wij komen vaker voor de keuze te staan of we ons kind even alleen kunnen laten of niet. Dat is een moeilijke afweging. Soms duurt het niet lang, slaapt ze en lijkt alles veilig.

“Halsoverkop boodschappen doen omdat ik iets vergeten ben doe ik liever niet. Wat daarom niet betekent dat ik mijn dochter nooit even alleen laat. Als ik met haar naar huis rij, bijvoorbeeld, slaapt ze dikwijls al in de wagen. Overhaast en fout geparkeerd zet ik ze dan thuis af. Daarna zoek ik een parkeerplek in de stad, terwijl mijn dochter al binnen is. De momenten waarop ze alleen is probeer ik te beperken. Nu is dat misschien eens per maand.

“Mijn dochter zit in haar koppige fase. Plots wil ze bijvoorbeeld niet meer mee naar de winkel. Dan begin ik af te wegen: spreek ik af dat ze dan maar alleen moet thuisblijven? Het zijn beslissingen waar koppels niet voor staan. Als mijn dochter alleen is, heeft ze ook geen gsm, daarvoor is ze nog te klein.

“Gelukkig is het nog nooit fout gelopen. Op momenten dat ze alleen is kan ze al eens verrassend uit de hoek komen, maar meestal blijft het bij onschuldige deugnieterij. Mocht ze natuurlijk een kast opklimmen en het loopt fout af, zou ik het mezelf achteraf nooit kunnen vergeven.”

Jasmine Coen en zoontje Wilson.
Jasmine Coen en zoontje Wilson. "Kinderen worden nu eenmaal groot, er komt een tijd dat je ze moet loslaten."Beeld Wouter Van Vooren

Jasmine Coen (42), mama van Wilson (4), uit Gent

“Ik woon in een appartement. Het is al eens voorgevallen dat Wilson alleen boven zat terwijl ik de boodschappen nog uit de koffer van de auto haalde. Dat geeft me een onbehaaglijk gevoel. Hij moet maar vallen of God weet wat doen en het loopt fout af. Het blijft een risico dat je als moeder neemt. Ik laat mijn zoon wel altijd even weten wanneer ik naar beneden ga om bijvoorbeeld vuilniszakken buiten te zetten. Daarvoor moet hij niet mee trappenlopen. Op zulke momenten vindt hij afleiding op de televisie.

“Zo ben ik onlangs ook heel kort boodschappen gaan doen in een winkel naast mijn appartement. Dit terwijl Wilson thuis zat. Met een bang hartje, maar ik had me toen voorgenomen dat ik bij een wachtrij in de winkel meteen zou terugkeren. Ergens vergelijk ik het met het stilaan loslaten van je kind. Wanneer laat je jouw kind alleen naar de cinema gaan bijvoorbeeld? Dat lijkt iets kleins, tot zich iets ernstigs voordoet. Maar kinderen worden nu eenmaal groot, er komt een tijd dat je ze moet loslaten.

“Ik ben bewust alleenstaande mama geworden via spermadonatie. Wanneer je ouder wordt, dan dien je jouw leven zodanig te organiseren om al je verplichtingen na te komen. Dat is op momenten moeilijk. Ik werk zelf nog maar vier vijfde, hierdoor heb ik een keer per week een vrije dag. Mijn vierjarige zoon Wilson zit dan op school en dat geeft mij de tijd om allerlei taken af te handelen. In het verleden was het zeker moeilijker om van alles te combineren.”

Vic Van Kerrebroeck, Ilias en Sindre.
Vic Van Kerrebroeck, Ilias en Sindre. "Meestal zet ik ze voor de televisie, dat is dikwijls de makkelijkste en veiligste oplossing."Beeld Wouter Van Vooren

Vic Van Kerrebroeck, papa van Ilias (7) en Sindre (9), uit Wilrijk

“In tegenstelling tot veel andere alleenstaande ouders die op niemand kunnen rekenen heb ik wel de ruimte om bepaalde dingen in te plannen wanneer mijn kinderen Ilias en Sindre bij mijn ex-vrouw zijn. We kozen namelijk voor co-ouderschap. Dat is een luxe die andere alleenstaande ouders niet hebben. Wanneer ze bij mij zijn hou ik uiteraard extra rekening met hen in mijn planning en organisatie. Anders loopt het allemaal verkeerd.

“Toen Ilias en Sindre jonger waren, nam ik ze meestal gewoon mee naar bepaalde verplichtingen. Het was toen naar mijn gevoel onverantwoord om hen alleen thuis te laten. Nu durf ik dat wel al eens te doen, wanneer ik bijvoorbeeld kort naar de bakker moet om wat brood te halen. Dat is een inschatting die je als alleenstaande ouder maakt. Het is geen gedeelde verantwoordelijkheid en dat maakt het soms moeilijk.

“Gelukkig zijn ze met twee, dat helpt. Meestal zet ik ze voor de televisie, dat is dikwijls de makkelijkste en veiligste oplossing. We hebben samen ook een soort van ‘rampenplan’ besproken wanneer iets zou voorvallen. Uit die gesprekken merk ik dat ze wel weten hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. Ze kunnen mij steeds opbellen of aankloppen bij de buren.

“Een ongeval is snel gebeurd en als ouder kun je niet alles controleren. Dat is ook een stukje loslaten. Zo ben ik nu stilletjes aan het overwegen om Sindre alleen naar de muziekschool te laten wandelen, zo’n tien minuten ver. Dat is als ouder spannend.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234