Zondag 03/07/2022

Alles kon beter achter de Kazerne

De actiegroep Red KV van bezieler Mark Uytterhoeven heeft vier jaar geleden in extremis een snelle terugkeer naar het hoogste niveau ingeleid. De succesformule: volledig opnieuw beginnen. Zo gebeurde het ook, het KV Mechelen dat straks weer in de eerste klasse speelt, is op alle vlakken een verbeterde versie. Alles kan beter, zou Uytterhoeven zeggen.

Door Kristof Windels

De financiële putten die het oude KV Mechelen heeft achtergelaten, waren diep, heel diep.

"We spreken over een bedrag van ruim 10 miljoen euro", zegt voorzitter Johan Timmermans. De vereffenaar die het hele zootje in handen kreeg, is vandaag nog altijd bezig met opkuisen. Schuldeisers genoeg: van catering over busfirma's tot ex-voorzitter Willy Van den Wijngaert himself. Het KVM van vandaag kan daar echter niet meer door geraakt worden.

Ondertussen gaat de nieuwe club er prat op dat ze een spaarpotje kon aanleggen. Het enige probleem dat nog rest, is het stadion, dat moet worden gehuurd van de vereffenaar. "Daarin hebben we inderdaad geen stap vooruitgezet", beseft preses Timmermans, "maar er zijn zoveel clubs die hun stadion huren."

De toestand is duidelijk: de financiële situatie van KVM is stabiel en de club kan het budget optrekken van 2,5 miljoen euro dit seizoen naar 4,7 à 5 miljoen euro straks in eerste klasse. Maar de voorzichtigheid blijft. Sportief manager Fi Vanhoof vat samen: "Vroeger zaten hier mensen die hun zakken vulden, nu bijten we elke euro doormidden."

KV Mechelen is indertijd teloorgegaan bij gebrek aan visie. Het 'systeem' was simpel: één man deed alles, en als er aan het eind van de rit te weinig geld was, dan pompte toenmalig voorzitter Van den Wijngaert er wat bij. Onhoudbaar op termijn, zeker als die ene plots stopt. Wat blijft dan over?

"Niets", zag Timmermans bij zijn intrede vier jaar geleden. "Er was geen structuur, geen raad van bestuur, geen statuten... Er werd alleen vergaderd als één iemand daar zin in had. Dat hebben we snel kunnen rechttrekken, waarbij een belangrijke rol werd weggelegd voor de supporters. Zij vertegenwoordigen 33 procent van het dagelijkse bestuur."

Naast het feit dat KVM een onemanshow was, was ook het aantal commerciële partners beperkt. Timmermans: "Toen we hier overnamen, waren dat er maar vier meer, vandaag hebben we opnieuw 150 partners. We zijn ook teruggekeerd naar mensen die vroeger partner waren van de club. Ondertussen is 80 procent teruggekeerd, maar ik kan u verzekeren dat we in de tussentijd veel deuren op onze neus hebben gekregen."

De spelersgroep lijkt in niets op de ploeg die pakweg vijf jaar geleden rood-geel verdedigde.

"Toen was KV Mechelen vol buitenlanders, nu wil de club het met Belgen doen. We kiezen voor jonge voetballers, twintigers die vol energie zitten, groeimarge en ambitie hebben", zegt Timmermans.

Gevraagd naar het type speler van toen, is de preses vlijmscherp. "Vijf jaar geleden was de gemiddelde voetballer hier 33 jaar, volgevreten. Ze hadden centen over en kwamen naar hier om nog een paar jaar uit te bollen."

De meesten beseffen echter dat de keuze voor louter Belgische jongelingen niet houdbaar zal zijn in eerste klasse. "We moeten realistisch blijven", zegt Vanhoof. Net als bij Zulte-Waregem zullen we uiteindelijk ook uitkomen bij een paar goedkopere buitenlanders. Zeker omdat KV Mechelen met een extra probleem zit: in de periode van de vereffening is heel veel jeugdig talent vertrokken: Defour, Ogunjimi... Daardoor is vandaag een gat ontstaan in de bevoorradingsstroom van talent richting A-ploeg. Al komen sommige ex-spelers opnieuw op de stadionpoort kloppen, zoals Genkspeler Ogunjimi.

Eén constante is er in het verhaal: de supporters. In derde klasse telde de club nog supportersgemiddelden van 4 à 5.000 per wedstrijd, het laatste jaar in tweede klasse steeg dat naar 7.200.

"Vandaag hebben we iets meer supporters dan tijdens de laatste jaren in eerste klasse", meent Timmermans. "En er is een groeimarge."

Sinds de tussenkomst van Red KV is de gemiddelde leeftijd van de supporters flink gedaald. "Ze zijn jonger geworden en we hebben ook een heel goeie mix van jongens en meisjes. Sommige van onze supporters hebben ook nooit de periode in eerste klasse meegemaakt, dat opent dus perspectieven. Het is allemaal nieuw."

"Het honeymoon-effect kan inderdaad spelen", meent sporteconoom Trudo Dejonghe. "Maar toch. De hoogste aantallen die KVM ooit kon optekenen, waren die in het kampioenenjaar 1989, goed voor 10.700 supporters. Zoveel marge is er dus niet, en dat weten ze daar ook wel. Ze zitten geprangd tussen GBA en Lierse, waar ze niets van zullen afpakken, en Anderlecht. Maar desondanks is deze club zeker leefbaar in eerste."

Voorzitter Johan Timmermans:

Vroeger was er niets bij KVM: geen structuur, geen raad van bestuur, geen statuten... Er werd alleen vergaderd als één iemand daar zin in had

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234