Donderdag 06/10/2022

'Als celebs een pony willen, geven we een pony'

Elke week schuiven de grootste beroemdheden aan in The Graham Norton Show. En toch is dat geen sinecure, zegt de host. Op BBC ging het programma net zijn twintigste seizoen in. Bij ons is het voortaan elke zondag te zien op Q2.

Hij geeft maar zelden interviews. Maar voor de start van het twintigste seizoen van The Graham Norton Show maakt hij een uitzondering. Een round-table, zoals ze dat noemen. Maar dan wel een van twee uur met pers van over de hele wereld.

Eigenlijk is Norton al achttien jaar talkshowhost. Eerst op Channel 4, nu al tien jaar op BBC. Het lijkt wel of elke celebrity al op zijn zetel is gepasseerd. Dus wie staat er nog op zijn verlanglijstje? "Brad en Angelina", zegt hij. Let op, het is enkele dagen voor het nieuws over de breuk. Maar Norton gebruikt Brangelina om een punt te maken. Dat verder iedereen al is langsgekomen. "Vroeger hadden we lang niet elke week een grote wereldster. Vandaag wordt dat van ons verwacht, anders vinden kijkers het een mindere aflevering. Dat is een zware druk."

Is het moeilijk om gasten te strikken, met zoveel concurrerende talkshows op tv?

Graham Norton: "Zelfs al hadden we de enige talkshow, blijft het lastig om mensen fysiek hier te krijgen in een studio. We kunnen hen in ruil alleen maar publiciteit geven, maar die krijgen ze vanzelf ook."

Zijn gasten en hun managers dan veeleisend?

Norton: "Goh, er is niet veel dat ze kunnen vragen. Als ze een pony willen, geven we een pony. (lacht) Uitzonderlijk krijgt iemand het grootste deel van de show, zoals we met Madonna hebben gedaan."

Worden er afspraken gemaakt over wat er gevraagd mag worden?

Norton: "Als ze helemaal nergens over willen praten, wat komen ze dan in hemelsnaam in een talkshow doen? Heel soms maken we afspraken, ja. En de enige keer dat we beter voet bij stuk hadden gehouden, was bij Janet Jackson. Zij kwam niet veel later nadat Michael Jackson was gestorven. Natuurlijk wilden we daar niet uitgebreid over praten maar door er helemaal niets over te zeggen, leek ik wel onbeschoft. Haar bekende broer was net dood en ik deed alsof er niets gebeurd was."

Wie zijn de leukste praatgasten?

Norton: "Diegenen die een oprechte interesse tonen in de andere gasten. Dan mag er nog de grootste ster zitten die het goed kan vertellen, zonder interesse in de anderen heb ik nooit het gevoel dat ik ze echt leer kennen. Ze zitten maar naar de monitor te staren, wachtend tot ze hun eigen gezicht zien verschijnen. Zelfs als kijker kun je zien wie dat doet."

Heeft u een top drie van favoriete ontmoetingen?

Norton: "Ik denk spontaan aan Chris Pratt. Allicht was hij zo druk met het maken van films dat hij niet besefte wat voor grote ster hij intussen was geworden. Een heel grappige, lieve én bescheiden man.

"Met Jeff Goldblum had ik achteraf wel iets willen gaan eten. Iets wat ik zelden voel. Zodra ik sterren heb ontmoet, is dat genoeg.

"En Madonna, natuurlijk. Het blijft gek om mensen te ontvangen met wie ik ben opgegroeid, en dat in een show die mijn naam draagt."

Hoe verklaart u dat de show ook internationaal werkt?

Norton: "Geen idee. Ik kan wel doen alsof (zwaait met zijn handen) - 'o, mijn show is zo populair' - maar eigenlijk zijn het de gasten die populair zijn. We hebben grote sterren die niet alle landen aandoen wanneer ze promo voeren. Dus zijn wij als een gevolmachtigde voor jullie." (lacht)

Heeft u een eindpunt in gedachten? Wanneer gaat u met pensioen?

Norton: "Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen op mijn vijftigste (hij is nu 53, RB). Maar allicht wordt het niet mijn beslissing. Als de BBC besluit de stekker eruit te trekken, is het gedaan."

Zou u de show missen?

Norton: "Het is werk, en volgens mij heeft werken twee betekenissen. Het houdt je bezig, maar het gaat ook over bevestiging krijgen. Feit dat iemand je betaalt voor wat je doet, is bevestiging. En met mijn show krijg ik belachelijk veel bevestiging, door het applaus.

"Ik denk dat ik zonder applaus kan leven. Maar bevestiging krijgen, of elke dag iets omhanden hebben, dat heeft iedereen nodig. Dat lijkt me het moeilijkste aan op pensioen gaan, dat je nergens naartoe moet en niemand een shit geeft om waar je uithangt. Daarom maken gepensioneerden zoveel doktersafspraken. Omdat ze dan ergens iets hebben om naartoe te gaan." (lacht)

Tijdens een rondetafelgesprek durven de vragen ook alle kanten uit te schieten. Zo wil een Australische journaliste weten of Norton houdt van Australische wijnen. "Ik hou van alle wijnen", zegt hij. "Ik ben heel open over wie ik ben. En ja, ik ben een borderline alcoholic.(lacht) Mensen zouden daar verontwaardigd over moeten zijn, maar lijken dat niet."

Er wordt ook tijdens de show gedronken. Is er een relatie tussen de hoeveelheid wijn in uw glas en hoe goed een interview loopt?

Norton: "Als er minder wijn in mijn glas zit, betekent het dat alles vlot loopt. Want dan praat ik minder en drink ik meer. Ik weet ook nooit op voorhand of gasten zullen meedrinken. Maar als ik wijnglazen op de tafel zie staan, denk ik: goed! Volgens mij is dat een signaal dat de gasten van plan zijn om zich te vermaken."

Heeft u ooit homofobie ervaren?

Norton: "Moeilijk te zeggen. Een vriend gaf me eens een verjaardagskaart waarop geschreven stond: 'Het is geen homofobie. Iedereen haat je.'" (lacht)

Welk advies zou u geven aan jonge mensen?

Norton: "Dat je méér tijd hebt dan je denkt. Jonge mensen denken dat het nu moet gebeuren. Maar je mag falen, omdat je de tijd hebt om weer opnieuw te beginnen. Op mijn 53ste ben ik nu een debuterend auteur, terwijl de 30-jarige ik gedacht zou hebben: 'Waarom proberen? Op je 53ste ben je bijna dood.'"

Tot slot eindigt uw show altijd met onbekende mensen die een anekdote mogen vertellen in de rode stoel. Vindt u het verhaal saai, trekt u aan een hendel en kiepert de stoel naar achteren.Welk verhaal zou u zelf vertellen?

Norton: "Ik heb een verhaal dat gaat over een hond en een condoom, en dat staat in mijn roman ('Holding', pas verschenen bij Hodder & Stoughton, RB). Maar ik zou bij mij waarschijnlijk aan de hendel trekken nog voor we aan het einde van de anekdote komen."

The Graham Norton Show, vanaf zondag elke week om 23.10 uur op Q2

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234