Vrijdag 07/10/2022

'Als een wielrenner die na een val opnieuw moet vertrekken'

Voor nagenoeg alle Vlaamse studenten en scholieren waren gisteren 'officieel' de examens achter de rug. Enkele honderden eerstejaarsstudenten uit de faculteiten psychologie, pedagogie en logopedie moesten de voorbije week echter hun 'buisvak' opnieuw afleggen. De meesten liepen al op hun tandvlees na twee maanden examenleed.

Brussel / Gent

Eigen berichtgeving

Bart De Schrijver

Door een onwaarschijnlijke fout, waarvan elke professor denkt dat die nooit kan voorvallen, moesten de studenten het vak onderwijskunde voor de tweede keer binnen dezelfde examenperiode afleggen. Toen twee weken geleden het multiplechoice-examen werd afgenomen, stelden enkele studenten namelijk vast dat de antwoordsleutels in hun examenbundels waren gekopieerd. Na het examen stormden enkele misnoegde studenten naar de ombudsman om klacht in te dienen wegens 'ongelijkheid van kansen'. De academische overheid besloot daarop het examen uit te stellen. De Gentse unief wou wel rekening houden met al gemaakte vakantieplannen en gaf de eerstejaars de keuze tussen zeven data om het examen af te leggen. De studenten moesten gewoon bellen naar het facultaire secretariaat om een plaatsje te 'reserveren'.

Gisteren was de grootste groep komen opdagen in de twee auditoria aan de Henri Dunantlaan. Omdat onderwijskunde doorgaat voor een buisvak hadden de meeste studenten nog zoveel mogelijk tijd willen nemen. Na wat in normale tijden hun laatste examen zou geweest zijn, zaten vele eerstejaars al op hun tandvlees. Nog een keer die vermoeide hersenmachine in gang zetten, doet pijn. Daar kwamen nog eens temperaturen van boven de dertig graden bovenop. De lichting 2000-2001 zal later stoere verhalen kunnen vertellen over hun eerste examenreeks aan de universiteit. Om half negen in de ochtend waren de trappen van de auditoria echter oorden van geklaag en gezaag. Sommige grauwe gezichten staken nog diep in de hoofdstukken vijf en zes van hun cursus. Er waren studenten die in groep zenuwachtig stonden te kibbelen over "wat we moest kennen en kunnen" en "dat hij dat toch niet meer kan vragen want dat komt uit het vorige examen".

Kristof trok het zich niet meer aan en scheurde als ontbijt een pak koekjes open: "Weet je, ik voel me net een wielrenner die tijdens een bergrit ten val is gekomen en met zijn vermoeide spieren die fiets terug op gang moet trekken." Hij is eerstejaars pedagogie en voor hem is onderwijskunde een hoofdvak. Terwijl hij donderdagavond nog flink aan het blokken was met de nodige pepdrankjes, waren zijn kotgenoten al bezig hun kamer leeg te halen. Op enige studiesolidariteit kon hij niet meer rekenen. Uit schrik dat enkele examencijfers wel eens flink zouden kunnen tegenvallen, moest hij alles op alles zetten voor onderwijskunde. Bovendien werd dat vak afgenomen onder zijn meest gruwelijke vorm: multiple choice. Wie foutief antwoordt, krijgt min een derde op zijn score. Dubbelzinnige detailvragen en antwoorden als "geen van de voorgaande stellingen is waar", zorgen voor meerdere zweetdruppeltjes boven de wenkbrauwen. Cynisch genoeg is het net het hoofdstuk 'Hoe een correcte evaluatie wordt gemaakt' dat voor het leed zorgt. Gelukkig had de academische overheid een gunstmaatregel uitgevaardigd: de studenten hoefden 'maar' twintig van de veertig vragen op te lossen. En dan moeten die antwoorden nog vakkundig worden ingekleurd in de ruitjes van het antwoordblad, anders worden ze geweigerd door de verbetercomputer. "Zelfs dat ging bijna fout want ik had mijn 'potlood nummer twee' vergeten en mijn hand zweette zo hard dat ik bijna vlekken op het blad maakte", zucht Kristof, die de vragen toch moeilijker vond dan de vorige keer.

Koen Boesman, studentenvertegenwoordiger van de Psychologische Kring, zegt uiteindelijk toch tevreden te zijn over de correcte aanpak van deze hectische examenperiode. De studentenvertegenwoordigers hebben een 'bevredigend' gesprek gehad met hun decaan. Boesman: "Ach ja, de docent van onderwijskunde was de eerste die toegaf dat hij fout was. En wat kon hij doen? Het waren immers enkele studenten die waren gaan klagen om dezelfde kansen te krijgen als diegenen die de antwoordsleutels hadden gezien."

Vorige week weerklonk nochtans oorlogstaal in het studentenhuis De Brug. Er ging een petitie rond van de psychologiestudenten waarin fel werd geprotesteerd tegen het uitgesteld examen en waarin werd voorgesteld om aan alle achthonderd studenten een twaalf te geven. Ook ouders van eerstejaars hadden boos getelefoneerd naar de decaan. Er waren zelfs ouders die een advocaat onder de arm hadden genomen om eventueel een kortgedingprocedure in te leiden voor de rechtbank van eerste aanleg.

"Gelukkig is dat er niet van gekomen en hebben enkele studenten daarvan afgezien op vraag van hun vertegenwoordigers." Tom De Smedt, woordvoerder van de Universiteit Gent, heeft er een lastige week opzitten. Hij moest laveren tussen de public relations van zijn unief en de gevoelige examentenen van de studenten. In vergelijking met de andere Vlaamse universiteiten blijft Gent volgens haar woordvoerder "de unief die in vijftien jaar tijd nog geen enkel geschil met een student voor de rechtbank heeft moeten uitvechten". In de loop van volgende week kunnen de eerstejaars naar de proclamatie. "Wij vermoeden toch dat de punten net iets beter zullen liggen dan anders, omdat de meeste studenten de stof toch twee keer geblokt hebben", aldus De Smedt. Of dat soort uitspraken geen vijgen na Pasen zijn en of de studenten niet beter gediend zouden zijn met een milde deliberatie? "Euhm, tijdens de deliberatie zal wel ergens rekening gehouden worden met de vermoeidheid en de verminderde concentratie. Maar dat zal uiteraard niet systematisch tot een minder strenge beoordeling leiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234