Dinsdag 09/08/2022

'Alsof de beschuldigden zich nu pas bewust zijn van hun daden'

De tweede procesdag in het pedofiliedossier van Sainte-Ode vond gisteren in Neufchâteau plaats achter gesloten deuren. Na het oproepen van de beschuldigden stuurde voorzitster Josiane Moreau van de correctionele rechtbank pers en publiek naar buiten. Daarna werden de verhoren van drie slachtoffers en een confrontatie tussen een beschuldigde en een slachtoffer getoond die op video zijn vastgelegd.

Neufchâteau

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

De zitting voor de pedofiliezaak in Sainte-Ode nam meer dan drie uur in beslag. Het eerste verhoor dat getoond werd, was dat van Christel, de oudste dochter van kopstuk Pascal T. Op het moment van de feiten was Christel 13 jaar. Nadien volgde het videoverhoor van haar jongere zus L.T., die vanaf haar negende misbruikt werd. In een interview dat gisteren verscheen in de krant La Dernière Heure, spreekt L.T. de beweringen tegen van haar 'stiefmoeder' Murielle S. als zou zij door Pascal T. gedwongen zijn aan het misbruik deel te nemen. "Voor mij is Murielle even schuldig. Ze heeft zich nooit verzet tegen mijn vader. Mijn oudste zus wel, maar ze werd daar hard voor aangepakt. Mijn vader heeft haar ooit eens tegen de grond geslagen omdat ze per ongeluk een fles had laten vallen."

Murielle S. is nooit getrouwd geweest met Pascal T. Ze hebben wel een kind samen, dat nu anderhalf jaar oud is en ook bij het misbruik betrokken is. In tegenstelling tot Christel, die permanent bij haar vader woonde, bracht de middelste dochter L.T. alleen haar weekends door in Sainte-Ode. L.T. herinnert zich dat er veel klanten langskwamen, onder wie ook dorpsdokter Didier S, die altijd "naar boven ging". Ze zegt ook dat haar vader haar naar films liet kijken waarin gevangenen mishandeld worden. Op die manier wilde Pascal T. haar intimideren. "Dat zal er met papa gebeuren als hij naar de gevangenis gaat."

Maar dat is precies wat L. haar vader nu toewenst. "Voor mij is hij zelfs mijn vader niet meer. Het is een smeerlap. Ik vergelijk hem met Dutroux", zegt L.T. in La Dernière Heure. "Ik wil hem zien lijden in de gevangenis, net zoals in de films die ik van hem moest bekijken."

Naast de verklaringen van de dochters van Pascal T. kwam gisteren ook het videoverhoor van F. aan bod in de rechtszaal, een minderjarig vriendje van Christel. Ook hij werd misbruikt en zijn verklaringen stemden min of meer overeen met die van de dochters. Ten slotte toonde het gerecht een video van de confrontatie van de oudste beschuldigde Joseph H. met slachtoffer Christel.

"De video's hebben heel wat emoties teweeggebracht in de rechtszaal", verklaarde advocate Christine Cavelier na de zitting. Zij neemt de verdediging van Michel D. op zich, een 42-jarige arbeider. "Het was alsof de beschuldigden zich nu pas bewust zijn geworden van de impact van hun daden."

Het proces wordt op 28 februari voortgezet. Dan worden de verschillende partijen gehoord en vinden confrontaties plaats. De getuigen komen op 11 maart aan bod. De pleidooien van de burgerlijke partijen zijn pas voorzien in april.

Tweede procesdag in pedofiliedossier Sainte-Ode achter gesloten deuren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234