Amerikaanse astronomen ontdekken nieuwe planeet
Astronomen van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica (CfA) hebben met een nieuwe methode de totnogtoe verst verwijderde planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt, zo meldde het CfA in Cambridge.
Sinds enkele jaren is de jacht op planeten buiten ons zonnestelsel, exoplaneten, open. Meer dan honderd zijn er al opgespoord. Astronomen van het CfA gebruikten voor het eerst met succes de zogenaamde transitmethode. Die bestaat erin dat een planeet wordt ontdekt net wanneer die vanuit ons gezichtspunt vlak voor haar ster passeert. Daardoor vermindert het licht van die ster tijdelijk.
Een team rond Dimitar Sasselov stootte in het sterrenbeeld boogschutter op de 5.000 lichtjaren van ons verwijderde ster OGLE-TR-56, waarrond een Jupiter-achtige planeet draait die bovendien nogal eigenaardig oogt. Planeet OGLE-TR-56b bevindt zich twintig keer verder van ons dan alle al bekende exoplaneten. Ze draait ook dichter dan alle andere rond haar ster, zelfs vijftig keer dichter dan de aarde ten opzichte van de zon. De vier miljard jaar oude planeet heeft daardoor slechts 29 uur nodig voor een baantje en het zal er ontzettend heet zijn.
(Belga)