Maandag 04/07/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

Amerikaanse defensieminister: ‘Russische blunders doordat lagere militairen geen beslissingen durfden te nemen’

Russische militairen marcheren in Sint-Petersburg. Beeld Photo News
Russische militairen marcheren in Sint-Petersburg.Beeld Photo News

De fouten die de Russen maakten in de eerste weken van de invasie, zijn voor het grootste deel veroorzaakt door slecht of gebrek aan leiderschap onder het lagere personeel. Hierdoor was Moskou gedwongen hoge generaals naar Oekraïne te sturen. Dit zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

Stieven Ramdharie

Volgens Austin biedt de oorlog in Oekraïne een unieke kans voor de VS om te zien wat de tekortkomingen zijn van het Russische leger en waartoe het wel in staat is. De VS en Europa hebben zich sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voorbereid op een militaire confrontatie met de Sovjet-Unie en later Rusland.

“Wij hebben gezien dat ze logistiek niet in staat waren om zichzelf te ondersteunen”, zei Austin. “We zagen dat ze in het begin een aantal slechte veronderstellingen maakten. We zagen dat ze er niet in slaagden om de operaties in de lucht en op de grond te coördineren. Ik wijt dat grotendeels aan een gebrek aan leiderschap op het lagere niveau.”

Volgens de minister zijn inmiddels “veel” Russische generaals gedood die Moskou gedwongen was naar het front te sturen om de invasie in goede banen te leiden. De VS willen echter geen aantal noemen. Oekraïne zegt dat het om tien generaals gaat, westerse bronnen gaan uit van negen.

Nog altijd problemen

Austin zei dat de Russen nu een hoge prijs betalen voor hun onvermogen om jonge, lagere commandanten te leren zelf beslissingen te nemen. Het Oekraïense leger is dit wel gelukt. Hierdoor kunnen de Oekraïners, die deels zijn opgeleid door het Amerikaanse leger, volgens hem effectiever optreden in het heetst van de strijd dan de Russen.

Austin: “Ze zullen leren van wat ze fout hebben gedaan in het begin van de oorlog. We zullen zien dat ze hun logistieke inspanningen proberen te verbeteren. We zullen zien dat ze hun massale vuurkracht verbeteren. Maar sommige dingen zullen ze niet recht kunnen zetten.” Een dag eerder had een hoge Pentagon-functionaris gezegd dat het Russische leger bij het offensief in de Donbas, ondanks zijn inspanningen, nog altijd geplaagd wordt door problemen.

Volgens de functionaris, die niet bij naam genoemd werd, kampen de Russische gevechtseenheden met een slecht moreel, is de bevoorrading opnieuw niet ideaal en laat de operationele leiding veel te wensen over. De Russen verbaasden het Westen door vorige maand, niet lang na het afblazen van de omsingeling en de aanval op Kiev, onverwacht snel aan het Donbas-offensief te beginnen.

Lees ook

Hoe het Oekraïense slagveld ook de begraafplaats werd van het Russische ‘militaire beest’: de T-72-tank

Oekraïne drijft tegenoffensieven op: ‘Rusland heeft grote moeite om door te breken’

Niet overrompeld

In plaats van af te wachten tot alle gevechtstroepen waren uitgerust, hersteld en opnieuw bevoorraad om een frontale aanval te beginnen, werd het offensief met een deel van de eenheden ingezet. Het gevolg is dat het Oekraïense leger in de Donbas, het sterkste deel van de krijgsmacht, niet overrompeld kan worden. “Ze boeken niet de vooruitgang die ze gepland hadden”, aldus de Pentagon-functionaris. “De vooruitgang is mondjesmaat.”

Tekenend hiervoor is de strijd bij Izjoem, onder Charkiv. Het Russische leger probeert hier al weken op te rukken om het Oekraïense leger vanuit het noordelijk deel van de Donbas te omsingelen. De Russen zetten nu ook eenheden in die deelnamen aan de strijd in Marioepol om vanuit het zuiden op te rukken.

Volgens de Britse inlichtingendiensten nemen inmiddels 22 Russische gevechtseenheden, van elk zo’n 800 man, deel aan de strijd bij Izjoem. “Ze hebben moeite om door de Oekraïense verdediging te breken en momentum op te bouwen”, aldus het Britse ministerie van Defensie woensdag in een tweet.

Opvallend is dat de Russen volgens de Amerikanen nu minder risicovol optreden en het aantal doden en gewonden proberen te beperken. Dit duidt erop dat Moskou huiverig is voor een herhaling van de eerste weken van de invasie, toen de Russen zware verliezen leden bij hun opmars. Moskou ontkent nog altijd dat de invasie veel slachtoffers heeft gekost. Maar volgens de Britse inlichtingendiensten is het dodental opgelopen tot 15.000. Volgens het Oekraïense leger zijn er zo’n 24.000 Russische soldaten gesneuveld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234