NieuwsVerenigde Staten
Amerikaanse Senaat keurt op het nippertje akkoord goed om shutdown te voorkomen
De Republikeinen en Democraten hebben een akkoord gesloten waarmee een shutdown van de Amerikaanse overheid tot zeker 3 december wordt voorkomen. Donderdagavond wordt er in het Congres over de wetgeving gestemd.
De spanning in Washington is de laatste dagen te snijden. Vrijdag begint het nieuwe boekjaar van de overheidsfinanciering. Als er voor die tijd geen akkoord ligt, heeft de overheid geen geld om uit te geven en volgt er een shutdown. De salarissen van ambtenaren worden dan niet meer betaald en de overheidsinstanties en musea gaan dicht.
Dat scenario lijkt voorlopig afgewend. Dankzij een deal tussen de Democraten en Republikeinen blijft de overheid in elk geval tot 3 december open. Het Congres moet dit donderdag wel nog goedkeuren, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit gebeurt. Beide partijen willen voorkomen dat de overheid dichtgaat. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zei woensdagavond opgelucht te zijn over het bereikte akkoord. ‘Het laatste wat de mensen op dit moment nodig hebben, is een shutdown’, zei hij.
De laatste keer Amerikaanse overheid dichtging, was onder president Trump, eind 2018. Die shutdown duurde 35 dagen en had gevolgen voor zo’n 800.000 ambtenaren. Zij werden met verlof gestuurd of werkten onbetaald door. De impact kan groot zijn, omdat veel ambtenaren per week worden betaald. Op dit moment zou de timing van een shutdown extra ongelukkig zijn, omdat de Amerikaanse economie bezig is overeind te krabbelen na de harde klap van de coronapandemie.
Tegenstand uit Democratische Partij
Met het akkoord over de voorlopige financiering van de overheid is de kou in het Congres overigens nog niet uit de lucht. Donderdag moet er namelijk ook nog worden gestemd over de hervormingsplannen van president Biden. De Republikeinen hebben al laten weten daar in het Huis van Afgevaardigden dwars voor te zullen gaan liggen. Dit omdat de Democraten hun plannen voor de infrastructuur willen koppelen aan een verhoging van het schuldenplafond (de grens van hoeveel de Amerikaanse overheid rood mag staan). Een verhoging het schuldenplafond is noodzakelijk, omdat de Amerikaanse overheid half oktober anders haar rekeningen niet meer kan betalen.
Onder de Democraten zelf is er ook onenigheid over Bidens hervormingsplannen, waarmee zo’n 1.000 miljard dollar aan investeringen gemoeid is. Democraten uit de linkerhoek dreigen dwars te gaan liggen als er niet eerst wordt gestemd over een groter plan van zo’n 3.500 miljard dollar, dat onder meer gericht is op de gezondheidszorg en de klimaatproblematiek. Zij vrezen dat dit plan er anders niet meer van komt, aangezien sommige gematigde Democraten dit pakket te ver vinden gaan.