Zaterdag 01/10/2022

Amman

Achter een sluier van Bauhaus en Byzantijnse architectuur verbergt zich een jonge, hippe stad met bars die zo uit Londen of New York geplukt lijken. Met in maart temperaturen van 24 graden ontpopt Amman zich tot een lentetrip die moeilijk te weerstaan is. Kathryn Bigelow kwam haar Oscarwinnende film ‘The Hurt Locker’ hier draaien.Door Andrew Ferren

48 uur in

“Ga je geen kijkje nemen op het terras?”, vraagt Madian al-Jazerah me. Het is donderdagavond, de zon is net ondergegaan en we staan op het terras aan de voorzijde van Books@Cafe (Omar Ibn al-Khattab Street 12, Eerste Cirkel, Jabal Amman; 962-6-465-0457; booksatcafe.com). Books@Cafe is een combinatie van een boekhandel, café en restaurant en wordt door Jazerah opengehouden in de historische wijk Jabal Amman. “Ik dacht dat we al op het terras waren”, antwoord ik. Zwijgend wijst hij naar de deur achterin het café, die leidt naar spelonkachtige kamers, die blijkbaar allemaal in 1972 gedecoreerd zijn met funky oranje, gele en bruine bloemen. Blijkt dat het dakterras vijf keer zo groot is als het straatterras, en dat er twintig keer zoveel jonge, chique Jordaniërs zitten te loungen onder de donker wordende hemel. Grote rode lantarens wiegen zachtjes heen en weer in de zeebries en een zee van tafels spreidt zich uit onder de pijnbomen. Obers serveren cocktails en koffie en dragen waterpijpen met gearomatiseerde tabak rond. Het moment is een metafoor voor Amman. Wat je ziet, staat je aan? Kijk dan wat verder, en het wordt nog beter.

Met wereldwonderen zoals de Dode Zee en de Wadi Rum-woestijn en Petra vlakbij wordt Amman vaak over het hoofd gezien. Zonde, want zo mis je wat misschien wel de aangenaamste stad van het Midden-Oosten is. Een stad aangenaam noemen lijkt een zwak compliment, maar in Amman staat dat woord gelijk aan religieuze tolerantie, persoonlijke veiligheid, een aangenaam klimaat (op meer dan 900 meter hoogte zijn de lente, zomer en herfst in Amman heerlijk), en de mogelijkheid om Franse champagne en excellente sushi te krijgen als je daar zin in hebt. In deze woelige regio is het adjectief ‘aangenaam’ geen overbodige luxe. Geen wonder dat de de Oscarwinnende film ‘The Hurt Locker’ hier werd gedraaid.

De culinaire scene van de stad heeft zich uitgebreid van de beroemde shoarma- en falafelkraampjes naar een scala aan Aziatische fusionrestaurants, gezellige Franse bistro’s en authentieke Italiaanse trattorias. Aan de onderkant van de Jordaanse voedselketen staan de eetkraampjes langs de weg - snel, vettig, en goedkoop. Ze verkopen alles van lamskebab tot falafel, maar er is er maar eentje waar al dertig jaar lang een rij van minstens tien mensen staat aan te schuiven. Reem Cafeteria (Tweede Cirkel, Jabal Amman; 962-6-464-5725) is een houten barakje dat op een rond punt in Jabal Amman staat. Reems enige schotel is een warm broodje met lam. Het lam wordt gegrild, van een ronddraaiend spit gesneden, op een vers pitabroodje gelegd met stukjes tomaat en zoete ui. Je krijgt het broodje toegestopt terwijl het warm is.

Het stadscentrum spreidt zich uit over zeven heuvels (de hele stad neemt er zo’n twintig in beslag). Amman is dus geen stad waar je van de ene naar de andere wijk kuiert, maar taxi’s zijn alomtegenwoordig, goedkoop en bereid om je overal naartoe te voeren, zelfs naar Petra, op drie uur rijden van Amman. De meeste actie speelt zich af in het westen van de stad, en belangrijker dan de zeven heuvels zijn de acht cirkels. Het zijn enorme rotondes op de Zahranstraat, de slagader van de stad die van oost naar west loopt. De cirkels zijn bakens en virtuele adressen voor alles wat in hun buurt ligt. De Regenboogstraat, aan de eerste cirkel, is het knooppunt van urban cool met galerieën, cafés en de leuke vrijdagse vlooienmarkt Jara Souk (www.jara-jordan.com). Vlakbij is er Wild Jordan (Othman Bin Affanstraat; 962-6-461-6523; www.rscn.org.jo), het levendige café van de Royal Society for the Conservation of Nature. In de showroom worden producten als ecologische olijfoliezeep en zilveren juwelen verkocht.

Tijdens je eerste avond in Amman zullen de stedelingen je naar Fakhr el-Din (40 Taha Husseinstraat; www.fakhreldin.com; 962-6-465-2399) sturen om er specialiteiten te proeven als gevulde druivenbladeren en halloumi, gebakken geitentestikels die eruit zien en smaken als worstjes. Gefrituurde babymussen - met botten en al - belanden op je bord met wat citroen en olijfolie. “Pas op voor de bekjes”, zegt de ober.

Steek de straat over voor een slaapmutsje in de tuin van Grappa (Taha Husseinstraat, Tweede Cirkel, Jabal Amman; 962-6-463-8212), een Italiaans restaurant in een huis dat op het eerste zicht een privévilla lijkt, tot je ontdekt dat er in datzelfde gebouw twee clubs zijn - Salute en Beer Garden - waar er in overvloed wordt gedanst en shotjes worden uitgedeeld. Met haar heuvels en haar architectuur die doet denken aan suikerklontjes, heeft Amman een myriade aan dakterrassen met weidse uitzichten. Met een elegant strak decor en een groot terras is het gloednieuwe pan-Aziatische restaurant Yoshi (Mithqal Al Fayezstraat, Derde Cirkel, Jabal Amman; 962-6-464-0903; www.yoshi-jo.com) een hotspot. Ze serveren er krab Rangoon en futomaki.

De uitgaansscene evolueert zo snel dat elke place to be opent en weer sluit voor reisgidsen nog maar de kans krijgen om erover te schrijven. Abdoun Cirkel is het kloppende hart van de uitgangsbuurt. De chicste clubs hanteren er een strikt “enkel koppels”-beleid, wat betekent dat er geen onvergezelde mannen binnen komen. Een van de meest trendy clubs van het moment is Flow (Mazen Seedo al-Kurdistraat; 962-79-978-7777), waar de groove van hiphop en R&B weerklinkt.. “Veel Jordaniërs gaan studeren in Europa, Groot-Brittannië, Amerika en Canada”, zegt Fadi Jaber, een Jordaniër die eveneens studeerde in Amerika. “Als ze dan terugkomen, willen ze hun levensstijl van in het buitenland verderzetten. De clubs die hier nu openen, zouden zo uit Londen, New York of Montreal geplukt kunnen zijn, want dat zijn de steden waar die jonge mensen rondhingen.” Jaber kan het weten. Zijn bakkerij in Amerikaanse stijl opende in 2006, en is een fenomeen geworden in het Midden-Oosten. Ze vertakt zich van Beiroet tot Dubai. Sugar Daddy’s (Fawzi al-Mughrabistraat, Abdoun Kurdi Plaza, Abdoun; 962-6-593-3032; www.sugardaddysbakery.com) verleidt je met zoete, mooie cupcakes.. Carrie Bradshaw van Sex and the City zou duimen en vingers aflikken van Jabers creaties.

Om een van de oudste steden ter wereld te zijn, is Amman verrassend modern. Na millennia bewoond geweest te zijn door Ammonieten, Romeinen, Omayyaden en Ottomanen, werd de stad achtergelaten in de negentiende eeuw - op enkele bedoeïenen na. De heropleving kwam er met de spoorweg die passeerde door Amman en Damascus met Mekka verbond. De stad kreeg pas echt vorm in de jaren twintig tot veertig toen Amman de hoofdstad werd van een onafhankelijk Jordanië . Met een erfenis die eerder van Bauhaus dan van Byzantium komt, weegt de last van de geschiedenis niet zwaar op de schouders van Amman.

Moderne Ammani gaan liever naar de bioscoop dan naar een museum. Op dezelfde site als het Romeinse theater, dat plaats biedt aan 6.000 toeschouwers, staan twee verkommerende maar charmante folkloristische musea gewijd aan de Ottomanen en de bedoeïenen. Het Archeologisch Museum in de Citadel heeft wat weg van een ‘Indiana Jones’-kamp, met handgeschreven labels en koperen etalages. “Bezoekers hebben het steeds over die musea, maar volgens mij is er niemand van de plaatselijke bevolking die er heen gaat”, zegt Rima Mallalah, een kunstenaar die de eigenzinnige galerie Love on a Bike openhoudt (Muaath Bin Jabalstraat, Eerste Cirkel, Jabal Amman; www.loveonabike.com). De Ammani verkiezen de hedendaagse Jordaanse en Arabische cultuur, die je kan bewonderen op plekken als Darat al-Funun (al-Saadistraat, Parijse Cirkel, Jabal Webdeh; 962-6-464-3251; www.daratalfunun.org). Dat is een complex van een paar villa’s die omgebouwd zijn tot galeries. Ze worden gerund door de Khalid Shoman Foundation. Videoinstallaties, fotografie, film in open lucht en live performances trekken de kunstliefhebbers van de stad aan.

Hashem is geen cultureel, maar een culinair instituut, dat zijn menu of decor niet veranderde sinds de opening in 1952. Het openluchtcafé (962-6-463-6440), appelblauwzeegroen geschilderd, zit in een steegje; bekend als Hashem Alley, aan de Al-Amir Mohammedstraat. Eigenaar Hashem Turk zit achter een oude houten kassa. “De koning kwam hier vorig jaar”, vertelt hij. “Hij betaalde voor iedereen in het restaurant en zei: al wat je aan deze mensen serveert, serveer je ook maar aan mij.” Gelukkig staat er bij Hashem maar één gerecht op het menu: falafel. De ober brengt ons een bord vol dampende falafel gevuld met ui en pepers; pitabroodjes, pikante pepersaus, fuul (een bonenpasta met olijfolie), hummus met veel look en pickles, rauwe ui en een stapel muntvoor de thee. Het was precies wat hij de koning voorschotelde, zegt Hashem trots.

Als je op shoppen uit bent, dan is het Wakalat shoppingdistrict iets voor jou. Grote internationale merken hebben hier winkels. Amman barst ook van de shoppingcentra. Mekka Hall is de beste keuze. In deze centra zie je vrouwen die gekleed gaan volgens de laatste Europese mode, in skinny jeans en op hoge hakken. Als je iets avontuurlijker bent aangelegd, doe je de beste toeristenkoopjes in het oude centrum (Balad). Daar krijgt shoppen een iets primitievere invulling. Winkel na winkel staan de waren hoog opgetast. Prijzen staan niet aangeduid, en je kunt er stevig over onderhandelen. Hier struin je ook door antiekzaken waar je originele souvenirs kunt kopen. Wij zagen een antieke koperen theepot, en prachtig beeldhouwwerk in olijvenhout.

Een andere leuke activiteit - vooral als je met kinderen reist - is een bezoekje aan het Koning Hussein Park (Saeed Khairstraat; 962-6-541-1392; www.royalautomuseum.jo). Daar staat het indrukwekkende wagenpark van de overleden koning,van glanzende Ferrari’s tot de Rolls-Royce Silver Ghost die Lawrence of Arabia gebruikte. Daarnaast is het Kindermuseum (Saeed Khairstraat; 962-6-541-1479; www.cmj.jo). Daar staan vluchtsimulators en een zandbak gevuld met nagemaakte archeologische schatten. Vandaag is Amman zelf een beetje een zandbak. Zoals meneer Jazerah van Books@Cafe het uitdrukt: “Als je bereid bent om je in te graven in de stad, om je te laten verrassen, dan zal dat gebeuren.”

Praktisch: vliegen en slapen

ROYALE VLUCHT

Royal Jordanian Airlines (www.rj.com) heeft rechtstreekse vluchten van Brussel naar Amman, de vliegtijd bedraagt 4 uur 45 minuten. De prijs schommelt rond de 400 euro voor een retourticket, taksen inbegrepen. Lowcostcarriers vliegen niet op Amman, maar op Aqaba. Met Jetairfly kan je voor 89,99 enkel (taksen inbegrepen) van Brussel (Zaventem) naar Aqaba vliegen. Vanuit Aqaba kan je een expressbus naar Amman nemen voor ongeveer 4,5 euro. Vertrek aan het Dream Hotel in Aqaba om 7.30 uur, 11.30 uur, 15 uur, 17 uur, 19 uur, aankomst aan het Abduli Bus Station in het centrum van Amman vier uur later. Er zijn geen tussenstops, koffie, thee, water en frisdrank zijn verkrijgbaar aan boord van deze moderne bus met airco. Een Arabische film vrolijkt de busrit op.

1001 NACHTEN

Voor backpackers is het Sun Rise Hotel Abdali station in de Koning Husseinstraat (962-795-666-156 ) goed gelegen: vlakbij het Abdali station en het JETT busstation waar dagelijks bussen naar Petra, Damascus en Aqaba vertrekken. Dit is een veilige wijk, vlakbij het Capitol politiekantoor. Je krijgt er tv, gratis internet, gratis wifi en airconditioning op de kamer, en kunt er koffie en thee krijgen. Het personeel spreekt Engels en de manager, Jabar, zal je met plezier de informatie geven die je vraagt. Je slaapt er vanaf drie euro per nacht; er zijn ook kamers van acht tot 21 euro. In de middenklasse is er Beirut International, ook in de Koning Husseinstraat. Je moet pas tegen de middag uit je mooie grote kamer en het Midden-Oosterse ontbijt is inbegrepen in de prijs: 73 euro per nacht. Wil je jezelf wentelen in luxe? Boetiekhotels moeten hun weg naar Amman nog vinden, maar de grote hotelketens denken aan design en hebben levendige lobby’s. Grand Hyatt Amman (Hussein Bin Alistraat; 962-6-465-1234; www.amman.grand.hyatt.com) heeft comfortabele kamers en de lobby bruist dag en nacht. Je hebt er een tweepersoonskamer vanaf 166 euro. Het Four Seasons Amman (Al Kindistraat,962-6-550-5555; www.fourseason.com/amman) heeft luxueuze en ruime kamers. Tweepersoonskamers vanaf 324 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234