Donderdag 30/06/2022

ANALYSE ‘Parel van de Kempen’ op zoek naar de glans van weleer

‘Janssen Pharmaceutica komt sterker uit deze saneringsronde.’ Het citaat komt van Ajit Shetty, toenmalig CEO in oktober 2007. Ook twee jaar geleden moest Janssen Pharmaceutica zowat zeshonderd banen schrappen. En ook toen werd verwezen naar de toenemende commerciële druk vanuit de moedergroep Johnson & Johnson. Dat wijst erop dat de problemen van het Kempense farmabedrijf structureel zijn.

Johnson & Johnson is lang niet de enige farmagigant die fors in de banen snoeit. Ook Pfizer, Merck, AstroZeneca en GlaxoSmithKline (GSK) hebben de voorbije jaren zware herstructureringen doorgevoerd. Telkens met dezelfde argumenten: de kosten moeten naar omlaag, want de ontwikkeling van nieuwe producten wordt almaar duurder.De farmareuzen voelen de hevige concurrentie van de generische medicijnen, merkloze medicijnen die zich als goedkopere variant aandienen eens het patent van het origineel is verlopen. Ze klagen ook steen en been over de toenemende bemoeienis van de overheid, die volgens hen te veel regels oplegt en de innovatie belemmert. De economische crisis kwam daar nog bovenop.Janssen Pharmaceutica deelde hard in de klappen en zag de voorbije jaren de cashstroom opdrogen. Het patent van het antipscyhoticum Risperdal, dat gold als de kaskraker van het bedrijf, is onlangs afgelopen, net als dat van het anti-epilepticum Topamax. Omdat nu ook andere bedrijven hun varianten op de markt mogen brengen, raakte Janssen Pharmaceutica die inkomsten kwijt.De top van Janssen rekende op nieuwe blockbusters, maar de ontwikkeling ervan hapert vaker dan verwacht. Zowel de omzet als de winst van het bedrijf raakte onder druk. “De inkomsten uit de recente lancering van baanbrekende geneesmiddelen voor de behandeling van hiv/aids, schizofrenie, psoriasis, kanker, reumatoïde artritis en pijn zijn nog onvoldoende om de daling van de inkomsten door patentverval, prijsdruk en toenemende concurrentie te compenseren”, moest CEO Heyman gisteren toegeven.

Voortdurende onrust

Al maanden is het onrustig in het bedrijf. In juni werd beslist om het Mechelse zusterbedrijf Tibotec-Virco te sluiten en alle cruciale onderzoeksactiviteiten naar Beerse, de thuisbasis van Janssen, te halen. Veel onderzoekers in Beerse vreesden voor hun job na de komst van de collega’s uit Mechelen.Vooral voor de oude garde onder het personeel is het wennen. Zij zijn de voortdurende onrust in het bedrijf en in de sector niet gewoon. Wie vroeger bij Janssen Pharmaceutica in dienst kwam, was zeker van zijn job voor de rest van zijn leven. De werkgelegenheid steeg van 600 personen midden de jaren zestig tot zowat 5.000 rond het jaar 2000. Janssen Pharmaceutica werd geprezen als de ‘Parel van de Kempen’ en prijkte steevast bovenaan op de ranglijsten van aantrekkelijkste werkgevers.Stichter Paul Janssen slaagde erin zijn bedrijf groot te maken zonder zware herstructureringen. Dat blijkt in deze tijden niet meer mogelijk. “De veranderende omgeving vraagt om een verandering van model”, zegt Heyman. Hij begon zijn loopbaan trouwens onder wijlen dokter Janssen himself. Heyman wacht de moeilijke taak het bedrijf zijn oude glorie van weleer terug te geven. De lat ligt hoog: Janssen Pharmaceutica moet zich herpakken en met de impuls van de Tiboteconderzoekers uitgroeien tot een soort Belgische supercampus voor farmaceutisch onderzoek. De klok tikt. Als de resultaten lang uitblijven, zal Johnson & Johnson er niet voor terugschrikken om opnieuw te snoeien. (EVB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234