Woensdag 05/10/2022

'Analyses zullen maanden duren'

Europa keurde procedure voor PCB-tests goed

brussel / leuven.

eigen berichtgeving

De Boerenbond haalde gisteren fel uit naar het overheidsbeleid inzake de PCB-tests op dieren bestemd voor de export. Volgens de boerenorganisatie kan men de bemonstering van de dieren maar beter in de slachthuizen organiseren en niet in de bedrijven. Voorts laten de analyseresultaten volgens de boeren bijzonder lang op zich wachten.

Van de vooropgestelde 4.700 tests per week - de capaciteit die door de overheid werd vooropgesteld - halen de laboratoria amper een derde in twee weken. Er zijn al 6.500 rundveestalen afgeleverd, en nog geen enkel daarvan is geanalyseerd. Het werkelijke aantal analyses dat per week mogelijk is, ligt volgens de boerenbond niet hoger dan 750 analyses - en dat is veel te weinig. Het zal, aldus de Boerenbond, op die manier maanden duren voor al de 40.000 Belgische boeren die vee produceren weer mogen exporteren. Ook het Europees Veterinair Comité zal niet tevreden zijn met de gang van zaken, denkt de Boerenbond. Er zijn immers te weinig analyseresultaten om te bewijzen dat er niets aan de hand is met het Belgische rundvlees. De feitelijke blokkade van de bedrijven wordt volgens de organisatie een lange en uitzichtloze zaak.

De betrokken kabinetten hebben nog niet gereageerd op de kritiek van de boeren. De kabinetten Landbouw en Volksgezondheid stuurden gisteren wel een persbericht de wereld in waarin gesteld werd dat de PCB-tests in elk geval wél volgens de geldende Europese regelgeving verlopen. In De Morgen van gisteren verklaarden ambtenaren dat de bestaande procedure te veel ruimte laat voor bedrog, onder meer omdat het in vele gevallen de eigen bedrijfsdierenartsen zijn die de monsters nemen. Er is geen extern orgaan die de bemonstering verder controleert.

"De dierenartsen die op de bedrijven monsters nemen voor PCB-tests, zijn beëdigde dierenartsen", zegt een woordvoerder op het kabinet Volksgezondheid. "Zij moeten zich houden aan hun eed. Zolang dat gebeurt, is er geen enkel probleem. De huidige procedure rond PCB-controles werd ontwikkeld in overleg met de departementen Landbouw en Volksgezondheid. Die uitgewerkte procedure werd in verschillende bilaterale contacten met de Europese Commissie besproken, en die had er geen bezwaren tegen. Er is dus geen enkele aanwijzing dat het Permanent Veterinair Comité de Belgische procedure ter discussie zou stellen."

Ook de Orde der Dierenartsen waakt naar eigen zeggen over de eerlijkheid van haar leden. "Bedrijfsdierenartsen hebben het statuut van aangenomen dierenarts bij het ministerie van Landbouw en kunnen dus worden ingezet om officiële taken uit te voeren", reageert de Vlaamse Dierenartsenvereniging. "Wie in de fout gaat, riskeert strenge straffen." (FSt)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234