Dinsdag 09/08/2022

Andere talen erg boeiend, lessen oersaai

Belgische jongeren vinden het zeer belangrijk om een andere taal te leren, maar slechts een fractie van de ondervraagde jongeren, 4 procent, is tevreden over de manier waarop de taallessen in de scholen wordt gegeven. Dat blijkt uit een enquête die het onderzoeksbureau Inra op vraag van de vereniging TIBEM, (Tweetaligheid In Beweging, Bilinguisme En Mouvement) uitvoerde.

Tussen 17 september en 31 oktober 2001 werden 700 jongeren tussen 17 tot 21 jaar (249 in Vlaanderen, 202 in Brussel en 249 in Wallonië) ondervraagd op initiatief van Brussels staatssecretaris Robert Delathouwer (SP.A) en senator Magdeleine Willame (PSC). De resultaten werden woensdag in een Schaarbeekse school gepresenteerd. Maar liefst 62 procent van de ondervraagde jongeren is ervan overtuigd dat meerdere talen spreken "zeer belangrijk" is, nog eens 35 procent zegt het "belangrijk" te vinden. Voor amper 3 procent hoeft het niet. De cijfers lopen voor de drie gewesten overigens gelijk. Wel vinden meer jongeren uit het algemeen onderwijs (71 procent) talenkennis "zeer belangrijk" dan hun leeftijdgenoten uit het technisch en beroepsonderwijs (47 procent). En in eerste instantie is het vooralsnog de andere landstaal die de jongeren, na de moedertaal, menen te moeten beheersen. In Vlaanderen zet 57 procent van de jongeren het Frans vooraan. Bij de Franstalige Brusselaars en de Waalse jongeren is dat 53 en 52 procent. Binnen die laatste twee groepen schat respectievelijk 47 procent en 46 procent het Engels hoger in. In Vlaanderen verkiest 34 procent het Engels.

De jongeren mogen dan nog veel belang hechten aan de talenkennis, over de taallessen op school zijn ze evenwel niet te spreken. Liefst 80 procent van de ondervraagde jongeren is ontevreden over de manier waarop taallessen worden gegeven. Te theoretisch en niet op de praktijk gericht, te saai, en te weinig lesuren, luiden de verwijten. Uit het onderzoek blijkt trouwens dat 20 procent van de adolescenten in het onderwijs in Vlaanderen en 31 procent van de jongeren in het Franstalig onderwijs in Brussel geen enkele taal heeft geleerd. Op de vraag hoe het dan wel moet, antwoordt een meerderheid van de jongeren in Brussel (50 procent) en Wallonië (59 procent) dat een paar maand naar het buitenland de beste oplossing is om een taal te leren. Daarnaast zou een toffe en motiverende les al veel helpen. Vlaamse ondervraagden (59 procent) zien daar het meeste heil in.

Jongeren willen naar buitenland om talen te leren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234