Donderdag 06/10/2022

Anderhalf miljard voor nabestaanden Cavalese-ramp

Na een maandenlang aanslepende procedure heeft de Italiaanse regering haar fiat gegeven voor een schadevergoeding van veertig miljoen dollar, zowat anderhalf miljard frank, aan de nabestaanden van de Cavalese-ramp. Gisteren ondertekende de Italiaanse premier Massimo D'Alema de wet die het parlement eind vorig jaar met dat doel stemde. Van dat bedrag betalen de Italianen een vierde, de Amerikanen driekwart. In het Italiaanse skioord Cavalese kwamen in februari '98 twintig mensen om het leven toen een laagvliegend Amerikaans legervliegtuig de kabel van de skilift brak. Onder de slachtoffers waren ook vijf Belgen. Voor de nabestaanden komt de plotse afhandeling als een volslagen verrassing.

Brussel / Brugge

Van onze medewerker

Fabian Lefevere

Tachtig miljoen frank, dat is het bedrag dat elk van de families van de slachtoffers ontvangt. Eén van die slachtoffers was Stefan Bekaert, uit de Brugse deelgemeente Assebroek. "Ook wij hebben het nieuws vanmorgen pas gehoord", verzucht zijn moeder, Magda Bekaert. "Het verwondert ons enorm. Vorige week pas waren we in Cavalese voor een herdenkingsplechtigheid op het gemeentehuis. Niet dat ze ons uitgenodigd hadden voor een gesprek, maar daar hebben we ook de mensen van de op te richten onderzoekscommissie ontmoet. Veel van wat ze vertelden, verstonden we niet. Alles ging in het Italiaans. Maar we meenden begrepen te hebben dat het nog twee maanden zou duren vóór zij aan het werk gingen om de precieze omstandigheden van de ramp te achterhalen. En dan nu deze verrassing. Al is die uiteindelijk typerend. We kunnen niet zeggen dat we tevreden zijn over de communicatie met de Italiaanse en Amerikaanse regeringen. We hebben steeds alles uit de media moeten vernemen."

De families van de vijf Vlamingen die bij het ongeval omkwamen, dienden ook bij de rechtbank in Greenville (North Carolina, VS) een eis tot schadevergoeding in. De rechter daar oordeelde, eveneens dinsdag, dat ze de vergoeding niet rechtstreeks van de Amerikaanse regering konden eisen maar via de Italiaanse regering moesten gaan. Ook hij zei, verwijzend naar een Navo-overeenkomst krachtens dewelke schadeclaims in het land van het ongeval behandeld moeten worden, dat de VS driekwart van de vergoeding en Italië het resterende kwart zou betalen.

Nu kan er werk gemaakt worden van de effectieve storting van het bedrag. Het Italiaanse fiat betekent niet dat die meteen uitgevoerd wordt. "We hopen dat dat nog vóór de zomer gebeurt, maar het blijft gissen naar het exacte tijdstip", zegt de Brusselse advocaat van de nabestaanden, Jean-Michel Fobe. "D'Alema heeft dinsdag de wet goedgekeurd die het parlement eind december stemde, een raamakkoord dat een maximale schadevergoeding toewees. Maar de onderhandelingen over de precieze modaliteiten starten pas volgende week. Uiterlijk op 14 april moeten ze afgewikkeld zijn, als het ambt van de aangestelde regeringscommissaris verstrijkt. Inmiddels krijgen de families geen toegang tot het gerechtelijke dossier. We weten dus nog steeds niet wat er precies is gebeurd op het tijdstip van de ramp."

Ook Fobe is allerminst tevreden over de communicatie met de Italiaanse en Amerikaanse regeringen. "De huidige gang van zaken is alweer kenmerkend. Voor de Amerikaanse rechtbank pleitten we dat er geen schot in het dossier zit. Terwijl de Amerikanen en Italianen op dat moment al grondig overlegd hadden, zeker en vast. In de motivatie van zijn vonnis verwees de Amerikaanse rechter dinsdag uitvoerig naar de beslissing van de Italiaanse regering. Terwijl wij het voor het eerst vernamen uit het vonnis en in de media de berichten over de Italiaanse beslissing moesten lezen."

Verraste Belgische families klagen over blijvend gebrek aan communicatie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234