Dinsdag 16/08/2022

InterviewLode Godderis

Angst en depressie bij werknemers. ‘Kijk vooral naar oplossingen, niet de problemen’

Lode Godderis Beeld rv
Lode GodderisBeeld rv

Een op de twee werkende Belgen kampt met angst of depressieve gevoelens door de quarantainemaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en IDEWE (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk). Dat ligt in lijn met een enquête die de socialistische vakbond ABVV deed bij een kleine 10.000 werknemers. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde (KU Leuven) en hoofd onderzoek bij IDEWE, verklaart.

Pieter Gordts

Waar komen die angstgevoelens vandaan?

Lode Godderis: “Dat we het coronavirus niet kunnen zien, zorgt voor onzekerheid. Ten tweede hebben we niet gekozen voor de huidige situatie van quarantaine, die is ons opgelegd. Maar, en dat is drie, niet alleen worden onze vrijheden beperkt, we krijgen ook continu de boodschap op te passen. Dat zorgt er allemaal voor dat we niet meteen een uitweg zien voor de huidige situatie.

“Het is dus belangrijk om goed te praten over wat veilige manieren zijn weer aan het werk te gaan. Want laat ons duidelijk zijn: uit pandemieën in andere landen hebben we geleerd dat het risico op mentale gezondheidsproblemen zal stijgen, maar ook dat werk een heel belangrijke factor kan zijn om die problemen te voorkomen. Vanaf volgende week zal die vraag luider en luider gesteld worden: hoe pakken we een veilige terugkeer naar het werk aan? Daarom dat wij bedrijven willen oproepen om daar nu al aandacht voor te hebben, zodat de angst voor de terugkeer nu al besproken kan worden.”

Speelt de soms warrige overheidscommunicatie een rol in die angst?

“Niet dat ik continu wil terugkomen op de powerpoint die de regering gebruikte afgelopen vrijdag, maar als zo’n presentatie zo uitgebreid is dat je ze zelf niet kan onthouden, hoe verwacht je dan dat de bevolking dat doet? Ik zou de overheid willen oproepen om niet te veel regels op te leggen. Zorg ervoor dat er enkele basisregels zijn en een plan dat op het lokale niveau kan omgezet worden in concrete richtlijnen.”

Dat is nu dan niet het geval?

“Nu lijken de maatregelen meer van bovenaf opgelegd. Dat maakt dat ze aanvoelen als een verplichting. Als iedereen nu een afwachtende houding aanneemt en steeds maar meer uitleg aan de overheid vraagt, dreigen we in de regelneverij te blijven hangen.

“Waar ik voor pleit is een kader te scheppen waar een onderneming, bedrijf of school mee aan de slag kan. En betrek de werknemer bij het uitwerken van die maatregelen. Als zij meewerken, zullen ze ook gemotiveerder zijn om het plan uit te voeren, maatregelen na te leven en geef je heb grip op de situatie. Dat biedt een oplossing tegen de angst. Kijk dus naar oplossingen in plaats van naar problemen. Zo kom je direct in een meer positieve dynamiek.”

Kan u daar een voorbeeld van geven?

“Ik krijg veel vragen over landschapsbureaus. De meest logische beslissing is daar misschien wel om de groep werknemers in twee te delen: eentje komt werken, de andere helft blijft thuis en om de week wisselen zij elkaar af. Die beslissing van bovenaf klinkt goed, want ze is duidelijk en zorgt voor gescheiden groepen.

“Nog sterker zou echter zijn om op voorhand af te toetsen bij de medewerkers wie op welk moment kán gaan werken. Elk zit immers nog altijd met een andere thuissituatie die bepaalde zaken misschien verhindert. Als een bedrijf daar niet in meegaat, ontstaat er weerstand. Dat vergt nu meer tijd en moeite, maar die haal je achteraf ruimschoots in als bedrijven de deuren terug mogen openen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234