Maandag 26/09/2022

Antwerpen krijgt 'groene GFT-eilandjes'

Antwerpen.

Van onze medewerker

Als alles goed gaat, moeten vanaf dit najaar in de Antwerpse straten en wijken 'groene eilandjes' opduiken. Dat zijn kleine compostparken die men met wat bloemen en een bank opfleurt. De Antwerpenaar kan er zowel terecht voor zijn GFT-afval als voor een praatje. Het opvangen van GFT-afval is in grootsteden zoals Antwerpen immers niet evident. Door de hoogbouw en de schaarse tuinen zijn veel inwoners voor hun groenten-, fruit- en tuinafval aangewezen op de GFT-zak. Dat gaat vaak gepaard met geurhinder. Om daar iets aan te veranderen voorzien de Antwerpse milieudienst en de vzw Stadsland een project met minicompostparkjes in straten en wijken. Daarbij moeten op braakliggende stukken grond compostcontainers opduiken waar de bewoners hun emmers met keukenafval leegmaken.

"Het sociale aspect is daarbij even belangrijk als het ecologische", benadrukt Karin Laurent, educatief medewerkster van Stadsland. "Een groen eilandje wordt in het begin begeleid door compostmeesters, maar het zijn de buurtbewoners die het initiatief moeten blijven trekken. Het compostpark kan daarbij een sociale dynamiek creëren." Als startpremie kunnen Antwerpse buurten vanaf oktober 50.000 frank (1.240 euro) ontvangen uit het 'Opsinjoren'-budget voor uitbouw van hun groen eilandje. Het idee groeide nadat de Antwerpse opleiding voor stedelijke compostmeesters erg succesvol bleek. Ook proefprojecten zoals compostpark Scarabee in Borgerhout blijken na één jaar werking volledig op kracht van de buurtbewoners te draaien. Om die dynamiek uit te breiden zal er daarom onder meer via het buurtwerk een 'draaiboek voor de oprichting en uitbating van groene eilandjes' worden verspreid. Bij Stadsland hoopt men komend jaar alvast een tiental Antwerpse groene eilandjes te kunnen erkennen. Ook de Antwerpse Werkgelegenheidscel volgt het project met argusogen. Het begeleiden van groene eilanden zou in de toekomst een werkgelegenheidsproject voor werklozen kunnen worden. (CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234