Donderdag 11/08/2022

Belangrijk nieuwsCultuur

Antwerps Toneelhuis krijgt toch subsidies: ‘Sector heeft onze volle steun nodig’

De Bourla in Antwerpen, waar het Toneelhuis gevestigd is. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De Bourla in Antwerpen, waar het Toneelhuis gevestigd is.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Antwerpse Toneelhuis krijgt dan toch subsidies, net als acht andere Vlaamse culturele instellingen die eerder een negatieve beoordeling hadden gekregen, waaronder het Hasseltse Z33. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Wel gaat het voor het Toneelhuis ‘maar’ om 2,6 miljoen euro per jaar, in plaats van de gevraagde 3,5 miljoen.

Redactie

“De Vlaamse Regering heeft beslist om negen organisaties die op een bijzondere manier bijdragen aan onze rijke Vlaamse Cultuur, maar die door de beoordelingscommissies negatief geadviseerd werden, toch nog te ondersteunen”, zo klinkt het in een persbericht van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Daarbij zijn zowel het Toneelhuis als onder andere het Hasseltse kunstencentrum Z33, die in maart nog een negatieve beoordeling kregen en dus geen subsidies zouden krijgen.

De negen organisaties, waaronder ook het hedendaags klassieke muziekensemble Ictus, muziekensemble Casco Phil en podiumkunstcollectief Needcompany, krijgen nu toch “de mogelijkheid om nationaal en internationaal te blijven schitteren”, klinkt het. “In het belang van een rijk Vlaams cultuurlandschap was het noodzakelijk om deze bijsturingen te doen.” Wel zal elke organisatie het met minder moeten doen dan gevraagd, in totaal zou er 7 miljoen euro voor hen worden uitgetrokken. Voor het Toneelhuis gaat het om 2,6 miljoen euro in plaats van de gevraagde 3,5 miljoen. Z33 krijgt 2,3 miljoen euro.

16 procent meer dan begroot

De totale cultuursubsidies stijgen wel met 25 miljoen euro per jaar van 153 miljoen naar 178 miljoen, ofwel 16 procent meer dan oorspronkelijk in de begroting was ingeschreven. Dat geld gaat alles samen naar 7 kunstinstellingen, 4 organisaties met specifieke opdrachten en 225 kunstenorganisaties. Op die manier kunnen ook alle organisaties die een positieve beoordeling kregen maar buiten het budget vielen, toch worden ondersteund. Het gaat bijvoorbeeld om het orkest Anima Eterna, Speelteater Kopergietery en theatergezelschap De Roovers.

“Aan deze beslissing gaat een lang traject van intensieve dialoog, beoordelingsprocedure en politieke afstemming vooraf. Ik ben overtuigd dat we met deze beslissing een breed en evenwichtig pakket aan organisaties en instellingen de nodige ruimte geven om ons Vlaams Culturele landschap nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ons cultureel weefsel bepaalt mee de kwaliteit van onze samenleving en verdient onze steun”, aldus Jambon nog.

Het Antwerpse theatergezelschap Toneelhuis reageert opgelucht op het nieuws dat het alsnog 2,6 miljoen euro aan Vlaamse cultuursubsidies krijgt. “Met dat bedrag kan Toneelhuis zijn werking garanderen, maar het vraagt een grondige herziening van de plannen en de vooropgestelde budgetten”, klinkt het. “Daar gaan we vanaf morgen mee aan de slag.”

Ook Leen Laconte van het Overleg Kunstenorganisaties reageert tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering: “We zijn zeer blij met deze aanzienlijke stijging van de werkingsmiddelen. We zijn verheugd dat de minister gelooft in de sterkte en het belang van onze sector, zeker na de moeilijke periode die we de afgelopen jaren door corona hebben doorgemaakt.”

Dansgezelschap Troubleyn verliest wel zijn subsidies. Choreograaf Jan Fabre werd veroordeeld voor geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Het gezelschap nam wel maatregelen, zoals een integriteitsplan, maar kreeg toch een negatief advies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234