Dinsdag 04/10/2022

NieuwsAntwerpen

Antwerpse ambtenaren verplicht op integriteitscursus: ‘Staat los van zaak-El Kaouakibi’

Het stadhuis van Antwerpen. In de opleiding leren ambtenaren ‘wat integriteit betekent, waarom integriteit belangrijk is voor een overheid en hoe stad Antwerpen jouw integriteit ondersteunt’. Beeld Klaas De Scheirder
Het stadhuis van Antwerpen. In de opleiding leren ambtenaren ‘wat integriteit betekent, waarom integriteit belangrijk is voor een overheid en hoe stad Antwerpen jouw integriteit ondersteunt’.Beeld Klaas De Scheirder

Alle Antwerpse ambtenaren zijn per e-mail uitgenodigd voor een verplichte cursus integriteit, net nu een audit vragen stelt bij de integriteit van enkele ambtenaren in de zaak rond Let’s Go Urban. ‘Die integriteitsopleiding staat daar los van’, klinkt het.

Bruno Struys

“Integer zijn, betekent het juiste doen, ook als niemand kijkt”, zo staat in de e-mail naar alle ambtenaren van Stad Antwerpen op maandag. “Omdat het niet altijd duidelijk is wat het juiste is, volgt elke medewerker in 2021 een praktijkgerichte opleiding over integriteit.”

In die opleiding leren ambtenaren “wat integriteit betekent, waarom integriteit belangrijk is voor een overheid en hoe stad Antwerpen jouw integriteit ondersteunt”. Verplicht voor alle ambtenaren, van vuilnisophaler tot loketbediende.

Of toch voor bijna alle ambtenaren, want op dinsdag volgde een rechtzetting. “Voor kabinetsmedewerkers is de opleiding Integriteit niet verplicht. Onze excuses voor de verwarring.”

De uitnodiging komt er net op het moment dat de stad de resultaten bekendmaakt van de interne audit naar Let’s Go Urban. Die zegt weinig tot niets over de kabinetten, maar is streng voor de betrokken ambtenaren. De audit stelt vast dat er geen aanwijzingen zijn voor misbruik of kwaad opzet bij de administratie, maar wel een gebrek aan controle en een te weinig kritische houding.

De auditeurs stellen vooral vragen bij een patrimoniumverantwoordelijke: uit “divers mailverkeer” blijkt dat hij een “nauwe band” zou hebben gehad met Sihame El Kaouakibi. Doordat er “in alle vertrouwen werd samengewerkt”, zou dat zijn “kritische reflex” hebben aangetast. Met andere woorden: problemen van integriteit.

Vat het stadsbestuur de koe bij de hoorns door meteen de ambtenaren deze opleiding op te leggen? Volgens de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) worden zulke opleidingen courant aangeboden of opgelegd. Er zou dus geen verband zijn met de net bekendgemaakte audit.

“Die integriteitsopleiding staat daar los van”, bevestigt Dirk Delechambre, woordvoerder van Stad Antwerpen. “Die opleiding is een aanbeveling die het integriteitsbureau van de stad ergens vorig jaar heeft gedaan en is intussen uitgewerkt, afgeklopt, en wordt nu uitgerold.”

Ondernemingsrechtbank

Ondertussen heeft de ondernemingsrechtbank in Tongeren zich gebogen over het verzet van de advocaten van Sihame El Kaouakibi tegen de aanstelling van een bewindvoerder bij Let’s Go Urban. Sinds begin februari is Annemie Moens tijdelijke bewindvoerder bij de vzw, op vraag van drie bestuursleden die opstapten bij Let’s Go Urban.

El Kaouakibi’s advocaten verzetten zich tegen die bewindvoerder en tegen een mogelijke verlenging, want haar huidige mandaat loopt af op 1 mei. Ze betwisten de beslissing om zo’n bewindvoerder te vragen via eenzijdig verzoekschrift.

“Had men van in het begin een loyaal tegensprekelijk debat gevoerd, dan hadden we daar even loyaal aan deelgenomen en dan had dat in onze ogen tot een juist besluit kunnen leiden”, zei Joris Vercraeye, advocaat van El Kaouakibi. Hij vindt dat de bestuurders dan maar moeten opdraaien voor de kosten van de bewindvoerder, en niet de vzw.

“Wij vragen om de kosten net te verhalen op mevrouw El Kaouakibi”, zegt Kris Luyckx, advocaat van de drie bestuursleden. Ze vragen een verlenging van het mandaat van Moens met zes maanden. De rechtbank zal zich volgende week uitspreken.

Intussen is het wachten op antwoorden op de vragen in het rapport van de bewindvoerder en de Antwerpse audit. Komen die er deze week niet, dan is het wellicht einde verhaal voor Let’s Go Urban.

“Mijn cliënten wachten al zes maanden op antwoorden”, zegt Luyckx. “Ze komen er niet, omdat ze er niet zijn.”

El Kaouakibi’s advocaat kwam bij de rechtbank met een andere uitleg: “De media verwachten dat in een uur tijd het volledige debat gevoerd wordt. Wij kunnen dat niet. (...) Er zijn veel verdachtmakingen en negatieve sfeerschepping geweest. Het beeld dat ze willen scheppen, is dat mevrouw El Kaouakibi subsidies heeft misbruikt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234