Zondag 26/06/2022

Antwerpse criminaliteitscijfers gestegen én gedaald

Antwerpen / Brussel

Belga en eigen berichtgeving

De criminaliteit in Antwerpen is vorig jaar op een aantal gevoelige punten gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, met als uitschieter de stijging van het aantal diefstallen met geweld - met 77 procent. Tegelijkertijd vallen er enkele merkwaardige dalingen te noteren. De nieuwe hoofdcommissaris van Antwerpen, Luc Lamine, maakte gisteravond enkele cijfers over de criminaliteit in de Scheldestad bekend. Hij beperkte zich daarbij tot de vijf zogenaamde korpsprioriteiten: slagen en verwondingen, en de diverse vormen van diefstal.

Het opmerkelijkst is de stijging van het aantal geregistreerde gevallen van diefstallen met geweld. Die nemen met 77 procent toe, tot 1.426. Ook het aantal diefstallen met gebruik of vertoon van een wapen steeg fors, en wel met 44 procent tot 510. De handtassenroven, die als aparte categorie worden behandeld, stegen met 24 procent tot 648.

Toch werden ook een aantal dalingen genoteerd. Het aantal gevallen van drugshandel daalde met 11 procent tot 1.592, het aantal gauwdiefstallen met 8 procent tot 1.846. Opvallend is de dalende trend die zich in de hele zone buiten de stadskern voordoet, de voorsteden waar het gros van de Antwerpse bevolking woont. In de binnenstad stijgen de cijfers, omdat, volgens Lamine, veel agenten voor onverwachte administratieve taken werden ingezet, zoals de asielproblematiek. Daardoor konden daar minder agenten de straat op.

De cijfers variëren inderdaad van zone tot zone. In de zone West, zo lichtte commissaris Serge Muyters toe, steeg het aantal diefstallen met geweld met liefst 105 procent, het aantal diefstallen met wapens met 113 procent. De zone West omvat het Schipperskwartier en de rosse buurt. Paul Van der Staey zei dan weer dat in zijn zone, Zuid, het aantal auto-inbraken was gedaald.

Toch is volgens Lamine de toename van geweld en onverdraagzaamheid in de hele maatschappij zichtbaar. "Ook ruzies tussen man en vrouw en verkeersagressie worden in de cijfers opgenomen. Dat soort dingen komt nu veel meer naar buiten dan vroeger en zorgt voor een stijging van de cijfers", zegt Lamine aan De Morgen. "Je kunt niet alles op de enge definitie van criminaliteit terugbrengen. Trouwens, ook de goede cijfers moeten beklemtoond worden: een daling van 40 procent van de gauwdiefstallen in de Abdijstraat vind ik een spectaculaire prestatie."

De hoofdcommissaris formuleerde twee aanbevelingen om de criminaliteit terug te dringen. Ten eerste "dadergericht werken" met sociaal-preventieve acties, proactieve recherche en een strafrechtelijk sluitstuk. Ten tweede pleit Lamine voor zijn stokpaardje, de "gemeenschapsgerichte politiezorg". Daarmee wordt een zichtbare wijkwerking bedoeld, onder meer gebaseerd op de buurtinformatienetwerken. (LD)

Hoofdcommissaris Luc Lamine: 'Onverdraagzaamheid in de maatschappij is erg toegenomen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234