Zondag 02/10/2022

'Aparte migrantenpartij is onzin'

Allochtone politici vinden verzuchtingen Abou Jahjah onrealistisch en gevaarlijk

Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch-Europese Liga, denkt eraan om in 2006 met een eigen Antwerpse lijst op te komen. In Franstalig België broeien soortgelijke ideeën. 'Zo'n etnische partij maakt geen schijn van kans', reageerden allochtone politici en vertegenwoordigers van zelforganisaties gisteren.

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Abou Jahjah lanceerde zijn idee om een allochtonenpartij op te richten in het weekblad Knack. "Als iedereen onze organisatie blijft bekijken als een probleem, als het beleid niet wil luisteren, als ze blijven geloven dat ze ons op die manier buitenspel gaan zetten, dan komen we in 2006 misschien wel met een eigen lijst in Antwerpen." Eveneens gisteren raakte bekend dat het Belgisch Islamitisch Centrum (BIC) bij de parlementsverkiezingen van 2003 onder de naam Jonge Moslimbeweging met een eigen lijst wil opkomen.

Het is trouwens niet de eerste maal dat allochtonen met een eigen partij willen beginnen. Een jaar geleden kondigden twee misnoegde ex-Agalev'ers uit Borgerhout de geboorte van een eigen lijst aan: Migrant Plus.

Allochtone politici verklaarden gisteren dat migrantenpartijen geen toekomst hebben en bovendien naar apartheid neigen. Chokri Mahassine, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de SP.A: "Zo'n allochtonenpartij is nonsens. Ten eerste omdat je niet zomaar alle allochtonen over dezelfde kam kunt scheren. In België heb je naast Noord-Afrikanen ook Turken en Afrikanen en onder de Marokkanen heb je dan nog heel wat berbers, die een eigen taal en een eigen cultuur hebben. Maar minstens even belangrijk is dat slechts weinig allochtonen zitten te wachten op een eigen partij. De allochtonen in België hebben slechts één behoefte en dat is zich zo snel mogelijk inpassen in het systeem. Wat zij willen is een baan, een fatsoenlijke woning en fatsoenlijk onderwijs voor hun kinderen. Dat betekent onder andere dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk werk moet maken van de beloofde inburgeringscontracten. Allochtonen moeten zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat is de enige weg. Een eigen partij lost niets op, dat neigt naar apartheid." Mahassine ergert zich trouwens aan het feit dat Abou Jahjah steeds meer als dé spreekbuis van de allochtonen wordt voorgesteld: "Dat is hij niet! Het is niet omdat iemand voor vuurwerk zorgt in de media, dat hij zich de spreekbuis van een gemeenschap mag noemen."

Agalev-parlementslid Fauzaya Talhaoui gelooft evenmin in een aparte partij voor allochtonen, zeker als Abou Jahjah de initiatiefnemer is. "Hij is helemaal niet zo populair bij de allochtonengemeenschap als hij zelf wil doen geloven. Met de berbers en de Turken heeft hij weinig affiniteit en ik ben zeker dat ook heel wat Marokkanen problemen hebben met Abou Jahjah. Vele ouders vinden hem maar een oproerkraaier die de jeugd op het verkeerde pad helpt. Ook allochtone vrouwen moeten niet van zijn conservatisme weten."

Tarik Fraihi, medewerker van de Federatie Marokkaanse Democratische Organisaties, heeft een heel andere mening over de achterban van Abou Jahjah. "Zijn succes wordt zwaar onderschat. Zijn aanhang groeit. In die zin is zijn beweging te vergelijken met het Vlaams Blok in Antwerpen. Voor vele allochtonen is de Arabisch-Europese Liga de enige echte oppositiebeweging. Abou Jahjahs anti-Amerikaanse gevoelens en zijn uitspraak dat 11 september geen tragedie is, worden door veel Arabieren gedeeld."

Fraihi interpreteert de verzuchtingen voor een eigen migrantenpartij als een uiting van de groeiende frustratie in de allochtonengemeenschap. "Abou Jahjah provoceert graag. Het feit dat zijn beweging zo radicaal is, is echter niet de schuld van de allochtone gemeenschap maar van autochtone beleidsmakers die de integratieproblemen al jaren laten sudderen. Het migrantenstemrecht is er nog steeds niet, het Vlaams minderhedenbeleid is een absoluut fiasco: kijk maar naar de problemen die allochtonen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs ondervinden. Ook de manier waarop politieke partijen allochtone politici in een tweederangsrol dringen, zorgt voor heel wat teleurstelling. In zo'n klimaat krijg je radicalisering, dan begint de tijdbom inderdaad te tikken."

Plannen voor migrantenpartij zijn uiting van groeiende frustratie in allochtonengemeenschap

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234