Donderdag 18/08/2022

AchtergrondArbeidsmarkt

Arbeidsmarktexperte: ‘Vergeet alle premies en bonussen, geef personeel een hoger basisloon’

Uit een bevraging blijkt dat werknemers die hun werk met plezier doen en gemotiveerd worden door de inhoud van hun werk, minder belang hechten aan hun verloning. Beeld ANP
Uit een bevraging blijkt dat werknemers die hun werk met plezier doen en gemotiveerd worden door de inhoud van hun werk, minder belang hechten aan hun verloning.Beeld ANP

Plezier en motivatie in een job zijn belangrijker dan de verloning. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmotivatie-experte Anja Van den Broeck van de KU Leuven. Een derde van de Belgische werknemers vindt niet dat hij loon naar werken krijgt. En volgens een op de vier komt zijn loon niet op een eerlijke manier tot stand. ‘Geef personeel een hoog basisloon en vergeet alle premies en bonussen die gebonden zijn aan prestaties.’

RVL

Eerst het goede nieuws: Belgische werknemers geven hun loon een gemiddelde score van 6,7 op 10 en acht op de tien Belgen zijn tevreden met hun loonpakket. Dat blijkt uit een onderzoek bij ruim 2.500 Belgische werknemers door professor en arbeidsmotivatie-expert Anja Van den Broeck van de KU Leuven, in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team. “Dat is op zich een redelijk hoog cijfer”, zegt Van den Broeck. “In internationaal onderzoek naar de algemene jobtevredenheid zitten we in België doorgaans rond de 7 op 10. Als nu 8 op de 10 aangeven tevreden te zijn met de verloning, is dat zeker niet slecht.”

Maar ondanks die algemene tevredenheid, vindt toch 1 op de 3 werknemers niet dat hij loon naar werken krijgt. Een kwart vindt bovendien dat de beslissingen over zijn verloning niet op een faire manier worden genomen. En net daar knelt het schoentje nog bij veel bedrijven, zegt Van den Broeck. “Niemand is tegen meer verdienen”, aldus de arbeidsmarktexperte. “Maar het is niet het loon – of de hoogte ervan – dat in de eerste plaats bepaalt dat je met volle goesting naar je werk gaat. Wel werkplezier en intrinsieke motivatie.”

Uit de bevraging blijkt namelijk dat werknemers die hun werk met plezier doen en gemotiveerd worden door de inhoud van hun werk, minder belang hechten aan hun verloning. In de groep die wél werkplezier heeft, vindt slechts 38 procent de verloning het belangrijkste criterium om een job uit te oefenen, terwijl dat stijgt tot 54 procent bij zij die minder werkplezier ervaren. Bovendien tonen de resultaten aan dat werknemers nood hebben aan eerlijkheid en transparantie om gemotiveerd te zijn en zich gewaardeerd te voelen.

“Krijg ik hier in mijn bedrijf een eerlijk deel van de koek? Staat mijn loon in verhouding tot het werk dat ik lever? En zijn de regels rond verloning duidelijk en transparant?”, somt Van den Broeck de belangrijkste vragen op die werknemers zich stellen. “Weten waarom de ene meer krijgt dan de andere, is een heel belangrijke voorwaarde om tevreden te zijn met je loon. Al te vaak is het onduidelijk waarom de ene collega wel, en de andere collega geen bonus krijgt. Of zoals bij de coronapremie: gaat het om een netto- of een brutopremie? Als dat niet duidelijk is voelen mensen zich achteraf gepakt.”

Van den Broeck wijst met de vinger naar bedrijven die hun werknemers willen motiveren met premies en bonussen. “Nog te veel werkgevers werken helaas op die manier. Ze bedenken ingewikkelde prestatieverloningen waar hun personeel uiteindelijk netto de waarde van een busticketje van overhoudt. Dat motiveert mensen niet. Als je werknemers wil behandelen als apen die je een pindanootje geeft voor alles wat ze goed doen, moet je premies gebruiken. Dat werkt bij heel simpele, repetitieve opdrachten. Maar de jobs in ons land vragen méér van mensen.”

Wat bedrijven dan wel moeten doen? “Geef personeel een hoog basisloon en vergeet al die premies. Wil je dat werknemers creatief zijn, problemen oplossen nog voor ze zich stellen en gemotiveerd zijn, dan zorg je best voor een goed basisloon en hou je het daar ook bij. Gebruik de tijd en middelen die gespendeerd worden aan allerlei ingewikkelde systemen om bonussen toe te kennen voor een hoger basisloon en beter werk. Andere vormen van waardering zijn net zo belangrijk om het werkplezier en de motivatie te verhogen. Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven, of ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen.”

Fluitend naar het werk

In dat opzicht wijst het onderzoek ook naar het belang van extralegale voordelen. “Je moet naar het volledige pakket kijken. Welke extralegale voordelen biedt het bedrijf aan? Hoe zit het met de werk-privébalans? Is thuiswerk mogelijk?”, zegt Wim Van der Linden van Tempo-Team, dat zelf inzet op een individueel cafetariaplan voor z’n werknemers. “Het is een kostenneutrale manier om de tevredenheid over het loonpakket te verhogen, omdat het inspeelt op de individuele noden en wensen van de medewerker.Zo kan er een deel van het salaris onder andere omgezet worden in een leasefiets, een bedrijfswagen of IT- materiaal zoals een tablet, smartphone of een extra computerscherm voor thuis.”

“En toch is dat niet waarom mensen fluitend naar hun werk gaan”, besluit professor Van den Broeck. “Dat bepaalt de jobinhoud. De intrinsieke keuze en motivatie is waarom mensen elke dag uit hun bed komen. Niet om deze of gene auto op de oprit. Die auto is fijn, als je daar recht op hebt, maar daarvoor kom je niet elke dag uit je bed en ga je niet elke dag je best doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234