Vrijdag 19/08/2022

Argumenten pro en contra

In een interview met Aula gaf Peter Duesberg enkele argumenten voor zijn omstreden visie. Jaap Goudsmit voorzag ze telkens van een reactie.

Argument 1: Als aids besmettelijk is, dan zouden er onder de mensen die beroepshalve met aids-patiënten in contact komen en onder wetenschappers die ermee werken, af en toe besmettingen moeten voorkomen. In de wetenschappelijke literatuur is geen zulk geval beschreven.

Goudsmit: "Er bestaan wel referenties over accidentele besmettingen."

Argument 2: "Het is onmogelijk dat een infectieziekte meer mannen dan vrouwen treft. Toch heeft aids in het Westen een voorkeur voor mannen."

Goudsmit: "Die voorkeur is aan het verdwijnen. In Spanje en Italië zijn er evenveel mannelijke als vrouwelijke aids-patiënten." In een artikel voegde Goudsmit daar aan toe dat het wel mogelijk is dat een infectieziekte meer mannen dan vrouwen treft, namelijk als er geen epidemie onder de algemene bevolking is: zo weinig als HIV en aids in de algemene bevolking voorkomen, zo vaak komen beide voor in een bepaald deel van de bevolking dat door hun gedrag (homoseksuelen) of door hun ziekte (hemofilie) uitsluitend mannen bevat.

Argument 3: "In de meeste aids-patiënten is geen vrij HI-virus op te sporen, wel een slapend virus, maar dat kan geen ziekte veroorzaken."

Goudsmit: "Totaal onjuist. Bij aids-patiënten wordt elke dag van hun therapie vrij virus in het bloed gemeten, niet het latente virus. Die test wordt in België elke dag duizenden keren uitgevoerd."

Argument 4: "Virussen vermenigvuldigen zich samen met cellen, dus de snelheid waarmee dat gebeurt, ligt vast. Het kan dus niet dat een virus pas jaren na infectie ziek maakt."

Goudsmit: "Kan wel. HIV vernietigt een bepaald type van afweercellen, de zogenaamde CD4-cellen. Iemand wordt pas ziek als het niveau CD4-cellen onder de kritische grens van 200 cellen zakt. Dat kost tijd, want het lichaam vernieuwt vernietigde afweercellen."

Argument 5: "Het wiskundige model waarop de HIV/aids-theorie steunt, bevat fouten. Er bestaat geen wiskundig model dat aids als infectieziekte kan verklaren."

Goudsmit: "Dat is helemaal niet belangrijk. Voor veel ziekten bestaat er geen wiskundig model. De voorwaarde om iets infectieziekte te noemen, is dat het infecterende agens parallel loopt met de ziekte. Dat is het geval. Waar het aantal HIV-geïnfecteerden stijgt, stijgt ook het aantal aids-patiënten. Nu we in het Westen met therapie de HIV-hoeveelheid verminderen, neemt het aantal aids-patiënten af. Er bestaat een receptor voor aids, en wie die niet heeft, krijgt geen HIV-infectie en dus geen aids. En ik heb nog geen enkel geval van aids gezien zonder HIV-infectie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234