Dinsdag 09/08/2022

Arm maar gezond

Dat de scholingsgraad de aanleiding zou zijn om kinderen met een zakje chips naar school te sturen, is kort door de bocht. Mijn moeder én grootmoeder waren laaggeschoold maar wisten dat een goed ontbijt de start moest zijn van elke dag. Veel geld was er in die generaties zeker niet maar wel vlijt en verantwoordelijkheidszin.

Het kost echter meer moeite om een goed ontbijt op tafel te zetten en een boterhammendoosje te vullen met een lekkere en gezonde lunch dan je kind geld te geven voor een smos of een zakje frieten. De school kun je niets verwijten, daar wordt met alle mogelijke middelen de strijd aangegaan tegen de snelle calorierijke hap. Maar de ouders verantwoordelijk stellen voor hun kroost is niet modern en zeker niet links genoeg. De fout doorspelen naar de politiek, die nalaat de nodige maatregelen te treffen en de maatschappij die bepaalde mensen zou discrimineren, is een trend geworden.

Als je in staat bent om de enquête van Dieter Vandebroeck te begrijpen en juist in te vullen, kun je ook de eenvoudigste principes van een gezond dieet bevatten. Maar dan moet je 's morgens vroeger op en kan je niet zo lang voor tv of voor de computer blijven zitten.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Arm maar gezond (2)

Laaggeschoolden zijn dikker, kleiner en vinden zichzelf lelijker. (DM 16/5) Hoe ongelijker de welvaartsverdeling in een land, hoe lager de gemiddelde scholing, zo blijkt ook. The Spirit Level (Wilkinson-Picket 2009), een bijzonder relevant boek terzake, wijst op nog heel wat andere nefaste gevolgen van sociale ongelijkheid. Toch wordt er vanuit Europa vooral aangedrongen op strenge besparingen, die vooral de zwakkeren in de samenleving treffen en zo de kloof tussen arm en rijk nog groter maken. Ook in de VS zijn het de armsten die het hardst werden getroffen door de crisis, want daar is de sociale bescherming bijna onbestaande. Intussen kan het feestje in Wall Street niet stuk. Blijkbaar is er wereldwijd geen politieke wil om de strijd tegen sociale ongelijkheid aan te gaan.

Francis Wildemeersch, Gent

Westers denken als dogma? (1)

Beste mijnheer De Vos, dat mensen te weinig naar elkaar luisteren zoals u schrijft in uw lezersbrief (Westers denken is dogma geworden, DM 16/5), daar kan ik het met u eens zijn. Maar als respect opbrengen voor diversiteit en een veranderende samenleving betekent dat ik het eens moet zijn met standpunten die diametraal ingaan tegen principes waar decennia lang voor gevochten is (en nog steeds niet volledig zijn gerealiseerd), dan bedank ik feestelijk voor uw vorm van diversiteit. En zeker bekamp ik dan de overtuiging dat men met respect moet kijken naar mensen die hun religieuze overtuiging plaatsen boven burgerlijke wetten. Ik heb het recht om ervoor te zorgen dat dergelijke meningen geen plaats krijgen in een maatschappelijk aanvaard discours en dat publieke instanties dergelijke 'meningen' actief bekampen. Maakt dat van mij in uw ogen een bange, blanke man, dan is dat maar zo.

U verwijst, terecht, naar voortdurende openlijke en verdoken discriminatie op velerlei vlak. U zal me steeds aan uw zijde vinden om dat te bekampen. Maar sta mij toe, als homo, om supergevoelig te zijn aan pogingen om een discours van discriminatie op basis van gender of seksuele voorkeur langs de achterdeur weer te introduceren. Of Verlichtingsfilosofen zich al dan niet omdraaien in hun graf is een stelling die ik graag voor uw rekening laat.

Pablo Fernandez Alonso, Sint-Jans-Molenbeek

Westers denken als dogma? (2)

Fatih De Vos heeft de verkeerde denkrichting gekozen om de westerse aanval op de islam in vraag te stellen: de Verlichting. Verlichtingsfilosofen waren niet bijzonder gelovig. In het beste geval waren ze, zoals Voltaire, deïsten (gelovend in een vaag soort god, die zich van zijn schepping niets aantrok), in het ergste geval zuiver atheïst. David Hume was zo atheïstisch als het maar kon, maar durfde het niet goed zeggen. Voltaire wel. Hij viel de godsdienst aan waar mogelijk. En Baron d'Holbach was een van de meest materialistische atheïsten die je kunt indenken. Zelfs Lessing, theoloog en zoon van een dominee, was een deïst, al preekte hij voor tolerantie tusen de godsdiensten.

Bert Herregods, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234