Woensdag 05/10/2022

Arnon Grunberg

Liefde is business

Poëzie

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

ISBN 90 3882 690 7 118 pagina's * 1.300 frank (32,23 euro)

Hoogst onpoëtisch poëziedebuut

William Shakespeare schreef gedichten voor de Black Lady. De Nederlandse, in New York verblijvende schrijver Arnon Grunberg (1971) maakte van hoer C zijn muze. In Liefde is business, maakt Grunberg zijn poëziedebuut. Verwacht geen 'klassieke' verzen: noch qua vorm, noch qua inhoud. Eigenlijk kan je de 26 gedichten (elk gedicht is gemiddeld 4,5 pagina's lang) nog het best vergelijken met de prozagedichten van beat poets als Alan Ginsberg. Inhoudelijk houden gedichten als gebed voor hoer C, ontmoeting met de KLM-nazi en de tien plagen het midden tussen Hugo Claus (de vrouw als hoer), Herman Brusselmans (de vrouw als lustobject) en de niets ontziende goorheden van een Irvine Welsh of een Bret Easton Ellis. Een citaatje: "ik bid/dat niemand meer zijn vinger/in jouw anus steekt/zonder dat jij dat wil/of zonder dat je denkt/dit komt mijn carrière ten goede/ het is zo over" Om maar te zeggen dat je niet moet zoeken naar fonkelende taaldiamanten. Liefde is een business wordt echter geruisloos een zeer ontroerende bundel. Maar toch formuleerde Iggy Pop het indertijd iets kernachtiger toen hij zong: "I wanna be your dog". Het moet gezegd: een versregel als: "niemand nodig hebben/is een ziekte" is ook niet mis. En die is van Grunberg.

Vertaalde roman

Steven Millhauser

Dressler. Een Amerikaanse dromer

ISBN 90 5226 617 4

Uitgeverij De Geus 255 pagina's * 798 frank (19,78 euro)

Steven Millhauser (°1943) was tot 1997 zowat de bekendste onbekende schrijver van de Verenigde Staten. In dat jaar brak hij door omdat zijn Martin Dressler - The Tale of An American Dreamer tot zijn eigen stomme verbazing bekroond werd met de Pulitzer Prize. Het verhaal gaat over Martin Dressler, die aan het einde van de vorige eeuw in New York een blitzcarrière maakt als makelaar in onroerend goed. Maar de top is niet hoog genoeg voor Dressler: hij wil in feite de hele wereld naar zijn hand zetten. Daarom laat hij Grand Cosmo bouwen: een hotel met een indianendorp, complete landschappen, watervallen, een Indische tempel. U raadt het al: een hoofdpersoon met een volwassen Faust-complex. Millhauser gebruikt het overzichtelijke Amerika van rond de eeuwwisseling om iets zeer pertinents over het chaotische Amerika van vandaag te vertellen. Dat het naar de kloten gaat, bijvoorbeeld.

Vertaalde roman

Rasjied ad-Da'ief

Geachte heer Kawabata

Uitgeverij Elmar

ISBN 90 3890 779 6

224 pagina's * 690 frank (17,1 euro)

Een hoogst origineel initiatief! Dit boek werd uitgegeven met steun van de European Cultural Foundation in Amsterdam binnen het kader van de reeks Mémoires de la Méditerrannée. Bedoeling is om de Europese lezer kennis te laten maken met de Arabische letteren. Geachte heer Kawabata verschijnt deze maand tegelijk in zowat alle talen van de Europese Unie. Auteur Rasjied ad-Da'ief (°1945) is docent Arabische literatuur in Beiroet en in dit boek laat hij de gelijknamige hoofdpersoon zichzelf tegen het lijf lopen in de Libanese hoofdstad. Daaruit vloeien een rits bespiegelingen over de Libanese burgeroorlog. Om een onpartijdige 'luisteraar' voor zich te hebben, richt Rasjied zich als 'links intellectueel' tot de Japanse schrijver Kawabata, (de auteur van De duizend kraanvogels) die in 1972 zelfmoord pleegde. Het wordt een verhaal vol geweld en absurditeit, waaruit de ironie als machtig wapen tevoorschijn komt.

Goedkope herdruk

Julian Barnes

Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk

Singel Pocket

ISBN 90 4133 054 2 401 pagina's * 300 frank (7,44 euro)

Dé sensatie van 1989. "Briljant, vrolijk, geleerd, origineel, gedurfd, onthutsend: dit boek is een verrukking om te lezen", zei niemand minder dan Salman Rushdie. Julian Barnes (°1946) heeft tien hoofdstukken en een intermezzo nodig om zijn versie van de wereldgeschiedenis te geven. Telkens beschrijft hij gesloten gemeenschappen die op een of ander vaartuig terechtgekomen zijn en voor een fatale dreiging staan: de ark van Noach, de schipbreukelingen op de Medusa, een middeleeuws proces tegen de houtwormen die schepen opeten, de kaping van een plezierboot (de Achille Lauro wellicht) door Arabische terroristen. Het mooie aan dit boek is dat Barnes door te focussen op wat eigenlijk maar voetnoten bij de wereldgeschiedenis zijn, veel meer vertelt dan de dikke boeken die 's werelds geleerde historici al eeuwenlang bijeen hebben gepend. En wanneer fictie de feiten overtreft, is literatuur op z'n best, uiteraard.

Vertaalde roman

Simon Winchester

De gekwelde woordenaar

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 2542 146 6 255 pagina's * 800 frank (19,83 euro)

Dat over fictie en feiten, kan je soms ook gewoon omdraaien. Neem nu The Surgeon of Crowthorne, in het Nederlands ietwat krukkig vertaald als De gekwelde woordenaar. Simon Winchester is niet 's werelds beste schrijver, toegegeven. Het materiaal dat hij verwerkte tot deze roman, is echter zo krachtig dat zelfs een literaire nul als - pakweg - Ward Ramaekers met een knoert van een kater er een prachtig boek van had kunnen maken. Winchester vertelt het waar gebeurde verhaal van James Murray, hoofdredacteur van het Oxford English Dictionary, die vorige eeuw duizenden vrijwilligers rekruteerde om dit enorme woordenboek samen te stellen. Een van die anonieme lezers is William Chester Minor. Jarenlang pluist hij literatuur en media uit op zoek naar nieuwe woorden en citaten voor het OED. Na vele jaren besluit Murray om zijn meest gewaardeerde medewerker te bezoeken. Dat wordt dé verrassing van zijn leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234