Maandag 15/08/2022

Vier vragenJonas Brouwers

Arts-specialisten in opleiding dreigen werk neer te leggen: ‘Geef ons sociale bescherming’

null Beeld rv
Beeld rv

Arts-specialisten in opleiding dreigen ermee donderdag het werk neer te leggen als er geen akkoord komt over hun sociale bescherming. De onderhandelingen duren al veel te lang, terwijl de assistenten wel cruciaal zijn voor de werking van de ziekenhuizen, zegt Jonas Brouwers, die arts-specialist in opleiding orthopedie is in het UZ Leuven.

Soukaina Benamar

Waarom willen jullie staken?

“Al langer dan een jaar onderhandelen ziekenhuizen en artsenvertegenwoordigers over een wettelijk kader waaronder de artsen in opleiding in België kunnen werken. Momenteel werken we zonder zo’n kader en wordt er voor hen geen sociale bescherming voorzien. Arts-specialisten in opleiding, ook wel assistenten genoemd, hebben bijvoorbeeld geen recht op een werkloosheidsuitkering of pensioen. We krijgen ook geen vergoeding voor onze nacht- of weekenddiensten. Heel veel zaken liggen dus niet wettelijk vast, maar de onderhandelingen daarover zijn nog zonder resultaat. Dit dossier is dan ook bijna veertig jaar onaangeroerd blijven liggen. Aanpassingen doorvoeren zal een duidelijke invloed hebben op de werking van ziekenhuizen. Hoewel minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) extra financiële middelen aankondigde, vragen de ziekenhuizen zich af of die aanpassingen wel betaalbaar zullen zijn.”

Wat vragen artsen in opleiding concreet?

“Wij vragen een wettelijk kader waaronder de assistenten kunnen werken. Een overeenkomst die afgesproken is en wettelijk verankerd is, zodat niet elk ziekenhuis daar eigen aanpassingen aan kan toevoegen. Specifiek gaat het over een minimummaandloon maar ook over sociale rechten zoals ouderschapsverlof of betaald ziekteverlof. Er is bereidheid, maar de onderhandelingen duren nu al veel te lang. Als er vandaag geen overeenkomst bereikt wordt, zullen we donderdag nationaal het werk stilleggen. We zien er wel op toe dat de patiënten alsnog goed verzorgd worden, want dat is natuurlijk onze eerste zorg. Een staking is ook echt niet onze eerste keus.”

Jonas Brouwers, arts-specialist in opleiding orthopedie in het UZ Leuven. Beeld Damon De Backer
Jonas Brouwers, arts-specialist in opleiding orthopedie in het UZ Leuven.Beeld Damon De Backer

Hoe belangrijk zijn artsen in opleiding om de ziekenhuizen draaiende te houden?

“We zijn in België met zo’n 6.000 arts-specialisten in opleiding die bijna altijd als eerste aan het bed van de patiënt staan. We zijn net afgestudeerd, maar verdiepen ons nog in een bepaalde discipline. In de covidcrisis hebben we gezien dat we onmisbaar zijn en dat we overal kunnen inspringen omdat we breed gevormd zijn. Soms werken we tot 100 uur per week. De werkdruk ligt dus aardig hoog en dat begint zijn tol te eisen. Bijna 20 procent van de arts-specialisten in opleiding denkt erover na om te stoppen met de opleiding. Dat heeft veel te maken met de arbeidsklimaat waarin wij moeten werken en het gebrek aan sociale bescherming.”

Is er doorheen de jaren geen enkele vooruitgang geboekt in de bescherming van artsen in opleiding?

“In 2010 kwam er vanuit Europa een richtlijn die stelde dat alle Europese landen een arbeidstijdwetgeving moesten instellen. Sindsdien is er in België ook een wet die bepaalt dat een arts in opleiding maximaal 60 uur per week mag werken. Jammer genoeg wordt daar totaal niet gecontroleerd, daar ligt ook een groot deel van het probleem. Er is wel degelijk iets gebeurd, maar er is nauwelijks toezicht.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234