Donderdag 19/05/2022

Antwerpen

Assyrische familie Y. wilde zoveel mogelijk macht en crimineel vermogen

Vorig jaar werd een aanslag gepleegd tegen pitazaak Mevlana aan de Antwerpse Lange Stuivenbergstraat. Dat was een pleisterplaats van een van de clanleden. Beeld thomas legreve
Vorig jaar werd een aanslag gepleegd tegen pitazaak Mevlana aan de Antwerpse Lange Stuivenbergstraat. Dat was een pleisterplaats van een van de clanleden.Beeld thomas legreve

Het Antwerpse gerecht heeft vijftien verdachten van de Turks-Assyrische familie Y. opgepakt. Er werden 46 huiszoekingen uitgevoerd, vooral in Antwerpen-Noord. Tijdens dit onderzoek is ook aan het licht gekomen dat het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) fraudeerde met humanitaire visa. Kucam is in dit onderzoek wel geen verdachte.

PLA

Het onderzoek ging van start in november 2017 na een melding van het bestaan van de organisatie. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen kon via onder meer telefoontaps en bijzondere opsporingsmethodes een grote organisatie in kaart brengen. FGP Antwerpen besteedde aan dit onderzoek tot op dit moment 26.370 uren aan rechercheonderzoek.

Het doel van de organisatie is blijkbaar om een zo groot mogelijk crimineel vermogen te verwerven en om zo veel mogelijk macht op verschillende fronten te verwerven, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Binnen de organisatie blijkt een wisselende machtsstructuur te bestaan, wat wijst op een onderlinge concurrentiestrijd. Dat blijkt uit verschillende interne gewelddadige incidenten.

De machtsstrijd kwam onder meer tot uiting toen vorig jaar een aanslag met een handgranaat werd gepleegd tegen de pitazaak Mevlana aan de Lange Stuivenbergstraat. Die zaak was een pleisterplaats van Bayram Y.

Eerder was al tegen een ander lid van de familie Y. een aanslag gepleegd. Marsin Y. werd in augustus 2017 in zijn benen geschoten toen hij aan zijn woning in Schoten zijn hond uitliet. Marsin Y. werkte als planner op de containerkade van DP World in de Antwerpse haven.

De organisatie trachtte mogelijk ook invloed te verwerven bij de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk in ons land, maar er zijn ook contacten ontdekt met prominente en invloedrijke personen in Turkije. Contacten in het bankwezen zouden bankvorderingen van het gerecht meteen hebben doorgespeeld aan de organisatie.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bij monde van zijn woordvoerder Johan Vermant "bijzonder tevreden" op de actie. “Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties."

"Dat het parket met zulke grootschalige acties de georganiseerde misdaad zware slagen toebrengt, verdient alle lof. We hebben dan ook vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren", aldus de woordvoerder van de burgemeester.

Vier weken vast

Volgens het Antwerpse parket heeft de familie verschillende uithalingen of pogingen tot uithalingen van ladingen cocaïne in de haven van Antwerpen op zijn geweten. De winsten uit drugshandel werden in België geïnvesteerd in vastgoed, wapens of bedrijven. Er werd ook geld versluisd naar Turkije.

Volgens het parket zijn 15 mensen van hun vrijheid beroofd. "Ze worden voorgeleid. FGP Antwerpen ontving tijdens de actie steun van de Bijzondere Eenheden, CSD Antwerpen en Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie, PZ Antwerpen en PZ Mechelen-Willebroek, de dienst hondensteun van de Federale Politie. In totaal namen iets meer dan 300 politieambtenaren deel aan de actie", laat het parket weten. Het onderzoek wordt verder gevoerd door FGP onder leiding van de onderzoeksrechter.

Melikan Kucam zit intussen al vier weken achter de tralies. Hij zou zich laten betalen hebben om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap op de lijst te zetten van mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Ook het merendeel van de verdachten die werden opgepakt, zijn Assyriërs. "Ik wist niet dat het onderzoek naar mijn cliënt een uitloper was van een onderzoek naar een criminele organisatie", zegt advocaat Frank Coel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234