Donderdag 06/10/2022

Excess profit ruling

Atlas Copco, AB InBev en BP genoten meest van Belgische fiscale deals

De Zweedse machinebouwer Atlas Copco, de biergroep AB InBev en de oliegigant British Petroleum hebben het meest gebruikgemaakt van de 'excess profit rulings'. Dat blijkt uit de lijst van 36 namen die De Tijd en De Standaard konden inkijken.

Door die 'excess profit rulings' moesten internationale bedrijven van de Belgische fiscus geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst. In totaal gaat het om een bedrag van om en bij de 2 miljard euro. De Europese Commissie beschouwt dat systeem echter als staatssteun en eist dat de Belgische staat die bedragen terugeist.

Uit de lijst met 35 bedrijven die gebruik maakten van de 'excess profit rulings' blijkt dat Atlas Copco de grootste rekening gepresenteerd krijgt. De Zweedse machinebouwer maakte zelf bekend dat het 300 miljoen euro moet terugbetalen. Bijna alle bedrijven zeggen - vaak off the record - dat ze dankzij zo'n deal extra investeerden in België.

Ook AB InBev, BP, BASF en Proximus maakten gretig gebruik van het systeem en mogen binnenkort een factuur in de bus verwachten. Brouwerijgroep AB InBev betaalde samen met dochterbedrijf Ampar geen belastingen op 293,5 miljoen euro. De groep stelde eerder al dat de fiscale rulings "in volledige overeenstemming zijn met de EU-rechtspraak".

2 miljard euro

In de rulings werd telkens een percentage van de winst afgesproken - gaande van 21 tot zelfs 90 procent - dat niet zou worden belast, in totaal dus 2 miljard euro. De Europese Commissie eist dat België daarvan 700 miljoen euro terugvordert (wat overeenkomt met een tarief van 34 procent vennootschapsbelasting). De federale regering gaat wellicht in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie, maar dat werkt niet opschortend. De bedrijven zelf kunnen op hun beurt de Belgische overheid aansprakelijk stellen en een schadeclaim indienen.

Luierfabrikant Ontex, volgens De Standaard goed voor 31,4 miljoen euro onbelaste winst, zei woensdag dat hij niet verwacht geld te zullen moeten terugbetalen. "Op dit moment verwachten we niet dat we een terugbetaling zullen moeten doen onder de teruggaveprocedure voor de jaren 2011 tot en met 2014 en er zal naar verwachting geen impact zijn op de belastingkost voor 2015", klonk het in een persbericht. "Dit is het gevolg van de historische fiscale verliezen van Ontex BVBA waarop slechts een beperkte uitgestelde belastingvordering (deferred tax asset) werd erkend." Mogelijk zal er wel een vermindering zijn van de fiscale verliezen van Ontex die kunnen worden overgedragen naar 2016 en latere jaren, maar de impact daarvan valt volgens Ontex nog niet te berekenen.

De cijfers voor de betrokken bedrijven kunnen nog wijzigen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt probeert een terugvordering te vermijden. Volgende week starten de onderhandelingen met het "recovery team" van de Europese Commissie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234