Zaterdag 29/01/2022

NieuwsNuluitstoot Australië

Australische premier belooft nuluitstoot tegen 2050, critici reageren sceptisch

Open steenkoolmijn in Singleton, ten noorden van Sydney. ‘De Australiërs willen actie tegen klimaatverandering, maar ze willen ook hun banen en levenswijze beschermen’, zei premier Scott Morrison.  Beeld AFP
Open steenkoolmijn in Singleton, ten noorden van Sydney. ‘De Australiërs willen actie tegen klimaatverandering, maar ze willen ook hun banen en levenswijze beschermen’, zei premier Scott Morrison.Beeld AFP

Australië wil in 2050 CO2-neutraal zijn, maar de mijnbouw mag gewoon doorgaan. Critici spreken van politiek opportunisme en luchtfietserij.

Arjen van der Ziel

Ook Australië gaat, net als een flink aantal andere landen, streven naar de volledige uitbanning van CO2-uitstoot in 2050. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison dinsdag aangekondigd in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow, die zondag begint. Morrison hoopt hiermee de wind uit de zeilen te nemen van critici die Australië verwijten dat het achterblijft in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

De Australische regering wil het einde van de CO2-uitstoot vooral bereiken met technische oplossingen, waarin ze circa 13 miljard euro investeert. Zij rekent daarbij onder meer op het gebruik van schone waterstof als brandstof, efficiëntere zonne-energie en allerlei groene industrieën. Volgens de regering kan zo’n 85 procent van de reductie worden bereikt met bestaande technologie, de rest moet komen van nieuwe, opkomende technieken.

Exporteur van kolen en vloeibaar aardgas

“De Australiërs willen actie tegen klimaatverandering”, zei premier Morrison, “maar ze willen ook hun banen en levenswijze beschermen. Ze willen hun kosten van levensonderhoud laag houden.”

De aankondiging is van belang, omdat Australië een belangrijke exporteur is van kolen en vloeibaar aardgas. Het land is, naar verhouding tot zijn bevolkingsomvang, ook een grote CO2-uitstoter. Morrisons rechtse Liberal Party stuitte bij het opstellen van de plannen op fel verzet van haar kleinere coalitiepartner, de Nationals, die veel steun genieten in landelijke mijnbouwgebieden.

Volgens de premier hoeft de mijnbouw echter niet te stoppen. Ook de uitvoer van fossiele brandstoffen kan doorgaan, zolang er vraag naar blijft in de wereld. Morrison beloofde verder dat er geen belastingverhogingen nodig zijn en dat de energierekening voor burgers niet omhoog zal gaan. “Het is geen revolutie, maar een zorgvuldige evolutie om te profiteren van de veranderingen in onze markten.”

Niet vastgelegd in een wet

Australië heeft zijn CO2-uitstoot al teruggeschroefd tot 20 procent minder dan in 2005 en verwacht in 2030 uit te komen op 30 tot 35 procent minder dan in 2005. Desondanks is de regering niet van plan om haar officiële doelstelling voor 2030, die staat op 26 tot 28 procent, op de komende top omhoog bij te stellen. Ook wordt het nieuwe streven van een volledig einde van de uitstoot in 2050 niet vastgelegd in een wet.

Volgens de linkse oppositiepartij Labor zijn de maatregelen vooral ingegeven door politiek opportunisme. Premier Morrison zou niet te veel kritiek willen krijgen op de VN-top in Glasgow en zou bang zijn verkiezingen volgend jaar te verliezen. Ook klimaatwetenschappers en -activisten reageren sceptisch.

Volgens critici is de nadruk op technische oplossingen grotendeels luchtfietserij. Zo komt bij de productie van waterstof, als je dat doet met fossiele brandstof, veel CO2 vrij. En de opslag van CO2, een van de andere gehoopte maatregelen, is allesbehalve een beproefde techniek. Joe Fontaine, een milieuwetenschapper aan de Murdoch University in het Australische Perth, schamperde tegen de BBC dat de regeringsplannen “zo sterk zijn als een natte papieren zak”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234