Vrijdag 12/08/2022

"Banken moeten het met 5.000 banen minder doen"

null Beeld belga
Beeld belga

Indien de banken hun rentabiliteit willen behouden in de toekomst, dienen zich volgens een studie van KPMG een rist maatregelen aan. De consultant schetste een scenario met onder meer 10 procent kostenreductie tegen 2019, wat een verlies van 5.000 voltijdse banen zou betekenen. Geld lenen zou 50 basispunten duurder moeten worden en de banken moeten nieuwe bronnen van inkomsten aansnijden.

redactie

"2015 was een zeer goed jaar voor de Belgische banken. Ze waren de beste leerlingen in Europa", aldus Koen De Loose van KPMG. Maar de nodige uitdagingen, waar de banksector al herhaaldelijk op hamerde, liggen op de weg. Zo is er het lagerenteklimaat met de negatieve depositorente, terwijl ze een gegarandeerde minimumopbrengst van 0,11 procent moeten betalen op de spaarboekjes. En de lage rente blijft de consument aanzetten om de woonlening te herfinancieringen met een gunstigere lage rentevoet, waardoor de bank minder verdient. Anderzijds stijgen tot ongenoegen van menig bankier de banktaksen en zijn er toenemende reguleringen met strengere kapitaalbuffers op Europees niveau.

"Als de banken niets doen, zal er een rentabiliteitsprobleem zijn", aldus De Loose. Die rentabiliteit ligt nu hoger dan in de jaren na de financiële crisis van 2008, onder meer omdat de risico's afgebouwd werd en er reeds bespaard werd op het personeel en kantorennet. Naast de rentabiliteit moeten de banken volgens de consultant ook hun liquiditeit (beschikbare cash) en solvabiliteit (de mate waarin ze aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen op de lange termijn) op peil houden.

KPMG schat dat het rendement op het eigen vermogen zal dalen van zowat 10 procent nu tot 6,3 procent in 2019. Die 10 procent dekt volgens KPMG nu reeds nauwelijks de kost van het eigen vermogen van 9,2 procent.

Steentje bijdragen

Daarom distilleerde het consultancybedrijf een mix van verschillende maatregelen om de rentabiliteit op niveau te houden. Alle stakeholders, klanten en aandeelhouders, moeten een steentje bijdragen, klonk het. In een mild scenario, met minstens 10 procent winstgevendheid in 2019, betekent dat onder meer het volgende voor de banken: 10 procent besparen of 5.000 banen minder, een herziening van de prijs van leningen (+50 basispunten) en extra inkomsten, niet uit rente maar uit vergoedingen.

Voorts pleit KPMG voor de uitgifte van 5 miljard tier 2-kapitaal per jaar, meer winstuitkering en een verschuiving van cash en kwaliteitsvolle liquide activa naar meer illiquide risicovollere actieve die extra rendement genereren.

KPMG waarschuwt meteen bij dit alles: "Enkele van die acties zullen de Belgische economie evenwel ook geld kosten."

KPMG distilleerde de studie uit de gegevens van de Belgische banken (90% deelname).

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234