Woensdag 19/01/2022

'Bankencrisis goede zaak? Nuchter blijven, Leterme'

Volgens oud-premier Yves Leterme (CD&V) kan de bankencrisis ons land niet enkel geld kosten, maar ook geld opbrengen. Dat zegt hij nadat de Belgische staat een kwart van zijn aandelen in BNP Paribas verkocht heeft. 'Niet te hoog van de toren blazen', reageren economen.

Een zucht van opluchting ging door de Wetstraat toen bekendraakte dat de Belgische staat een kwart van haar belang in de Franse bank BNP Paribas met winst verkoopt. De federale regering krijgt zo ongeveer 2,1 miljard euro, waardoor de overheidsschuld met een half procent daalt.

Ook oud-premier Leterme toonde zich gisteren op Twitter tevreden dat het reddingsplan dat hij in 2008 opstelde voor Fortis, positief blijkt uit te draaien. Hij deelde gretig tweets die het belang van zijn rol destijds benadrukten. "Ik ben vooral tevreden over het feit dat we een meerwaarde realiseren", legt hij aan de telefoon uit. "Als je dit naast de garantieregeling van KBC plaatst, en kijkt naar Belfius, dat ook aan het opleven is, dan denk ik dat België uiteindelijk de beste zaak gedaan heeft."

Littekens

Leterme stuurde zelf ook een opvallende tweet de wereld in: "Verkoop BNP-aandelen met meerwaarde. Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen over 'goede en slechte delen'". Bos, de voormalige Nederlandse minister van Financiën, verklaarde bij de verkoop van Fortis aan BNP dat hij 'de domme Belgen' met de slechte delen had opgezadeld.

"Wat Bos deed, vond ik unfair en bijzonder oncollegiaal", zegt Leterme. "Als je kijkt wat men in Nederland heeft moeten bijdragen aan ABN Amro, dan denk ik dat België er beter voor staat. Die tweet was daar gewoon een ironische toespeling op."

Verschillende economen fronsen de wenkbrauwen bij Letermes hoera-berichten. "Dit is blijkbaar een persoonlijke strijd tussen Yves Leterme en Wouter Bos. Dat toont aan dat politici ook maar mensen zijn die littekens kunnen overhouden aan bepaalde episodes", reageert Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera Institute. "Maar we zouden beter proberen om de zaken nuchter te bekijken en persoonlijke zaken aan de kant te schuiven."

'Kleine winst, kolossale rekening'

Leterme klopt zich echter op de borst. "Ik stel vast dat ik steeds dichter bij mijn gelijk kom, namelijk dat de bankencrisis ons niet enkel geld gaat kosten, maar ook geld kan opbrengen. Wij hebben het spaargeld van de mensen beschermd. Ik heb dat altijd gezegd, tegen veel scepticisme in, onder meer van mensen die nu veel verantwoordelijkheid dragen bij Financiën." Leterme doelt daarmee op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die de regering-Leterme als journalist regelmatig onder vuur nam.

Van de Cloot heeft zijn bedenkingen bij de bewering dat de bankencrisis ons land geld kan opbrengen. "Ik zou toch niet te hoog van de toren blazen. Door die crisis hebben heel wat mensen die toen op de arbeidsmarkt kwamen zware klappen gekregen. Zij torsen hun hele loopbaan de schade mee van een verloren job. Het past niet om daar een palmaresverhaal van te maken."

Hij voegt eraan toe dat de balans van ons land nog steeds bloedrood kleurt na de bankencrisis. "Volgens berekeningen van de krant De Tijd heeft de bankencrisis ons 100 miljard euro gekost. De rekening van BNP staat nog altijd in het rood, en boven het hele Dexia-verhaal hangt nog een zwaard van Damocles. De kleine winst van deze verkoop verbleekt in het licht van de kolossale rekening van 100 miljard."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234