Vrijdag 19/08/2022

Update

Bankenvoorstel Barnier: "Wij gaan sneller en verder"

Minister van Financiën Koen Geens. Beeld EPA
Minister van Financiën Koen Geens.Beeld EPA

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zegt dat het voorstel van EU-Commissaris Michel Barnier voor de hervormig van de financiële sector een "positief signaal" is, maar wijst erop dat het vervolg nog onzeker is. Geens benadrukt dat België intussen een eigen bankenwet heeft die "sneller en verder" gaat dan het Europese voorstel.

Barnier, de Europese commissaris voor Interne Markt en Financiële Diensten, heeft vandaag zijn langverwachte sluitstuk van de hervorming van de financiële sector gepresenteerd. Zijn voorstellen zijn bedoeld voor de dertig grootste Europese banken die als "too big to fail" worden beschouwd. Die banken zullen vanaf 2017 niet meer voor eigen rekening handel mogen voeren.

"Dit is een positief signaal dat Europa met een voorstel komt. Maar het wetgevend proces kan nog wat tijd in beslag nemen en het vervolg is nog onzeker. Goed dat we niet gewacht hebben op Europa", reageert de Belgische minister van Financiën Geens.

De CD&V-minister stelt vast dat er "inhoudelijke gelijkenissen en doelstellingen" zijn met de Belgische bankenwet. "Maar wij gaan sneller en veder. We kunnen niet op Europa wachten. Met onze bankenwet garanderen we een snellere aanpak voor gezondere banken en veiliger spaargeld".

EU-parlement reageert verbaasd
In het Europees Parlement wordt verbaasd gereageerd op het voorstel van Barnier. Vooral het feit dat enkel de megabanken door de verordening gevat zouden worden, komt als een verrassing. "Ik vind het jammer dat dit enkel voor grootbanken geldt en niet voor alle Europese banken", reageert Saïd El Khadraoui (sp.a). "Dat betekent dat de behandeling van de andere banken nu aan de lidstaten wordt overgelaten, met alle mogelijk verschillen in behandeling tot gevolg." El Khadraoui pleit voor een "gelijkvormige regelgeving" voor alle financiële instellingen.

Marianne Thyssen (CD&V) vindt het goed dat er een Europees kader uitgetekend is voor banken die sowieso grensoverschrijdend actief zijn, maar is naar eigen zeggen "verbaasd dat dit enkel voor de grootste banken zal gelden". "Dit is voor mij een nieuw element." Thyssen is niet a priori tegen dat principe, maar is benieuwd naar de argumentatie van de Commissie.

"Het gaat in de goede richting"
Puur inhoudelijk kan zowel Thyssen als El Khadraoui zich vinden in Barniers voorstel. "Dit gaat in de goede richting", zegt de sp.a'er. "Dit ligt in de lijn van wat een meerderheid zou kunnen halen in het Parlement", vult Thyssen aan. Ze wijst er wel op dat het quasi onmogelijk wordt om nog een akkoord met de andere fracties te bereiken voor het einde van de legislatuur. El Khadraoui betreurt dat het EP zo lang heeft moeten wachten op het voorstel. "Nu kunnen we er enkel nog maar akte van nemen."

Enkele 'lacunes'
Philippe Lamberts (Ecolo), die net als Thyssen en El Khadraoui in de commissie Financiën van het Parlement zetelt, is het eens met het voorgestelde verbod op handel voor eigen rekening, maar ontwaart nog heel wat "lacunes" in de tekst van Barnier. Hij wil het verbod minder vaag gedefinieerd zien, betreurt dat het enkel van toepassing zou zijn wanneer banken over een departement beschikken dat zich specifiek met zo'n 'proprietary trading' bezighoudt en is het ook niet eens met de mogelijke uitzonderingen voor sommige lidstaten. "Voor de groenen in het Europees Parlement", besluit Lamberts, "zou een strikte afscheiding van alle tradingactiviteiten een veel efficiëntere aanpak geweest zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234