Zaterdag 01/10/2022

'Barak legt Arafat compromis over Jeruzalem voor'

Zoals te verwachten was, gaat het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen in Camp David niet alleen moeilijk vooruit, maar lekt er ook zo goed als niets over uit. Toch meende de Israëlische pers gisteren te weten dat premier Barak de Palestijnse delegatie een compromisvoorstel zal doen over de toekomst van Jeruzalem.

Brussel / Jeruzalem

Eigen berichtgeving / Reuters

Volgens de Israëlische media zouden in het voorstel van Barak bepaalde Palestijnse wijken in het door beide partijen felbegeerde Jeruzalem, een "relatief hoge mate van autonomie" krijgen. Ook zou er een landruiloperatie moeten plaatsvinden. De joodse buurten Ma'aleh Adumim en Givat Ze'ev zouden deel gaan uitmaken van Jeruzalem. In ruil daarvoor zou een aantal Palestijnse wijken in de stad op het latere Palestijns grondgebied komen te liggen.

Er zou voor de Palestijnen ook een veilige en ongestoorde doorgang naar de Tempelberg komen (het op twee na belangrijkste heiligdom van de islam), de Palestijnse vlag zou er mogen wapperen en de Palestijnen zouden zeggenschap krijgen in het gemeentebestuur van oostelijk Jeruzalem. Nu wordt Oost-Jeruzalem uitsluitend door Israël bestuurd, hoewel er in meerderheid Palestijnen wonen.

Het nieuws over het compromisvoorstel werd naar buiten gebracht door Baraks speciale adviseur op mediagebied, Joseph Alpher, het voormalige hoofd van de faculteit veiligheidsvraagstukken van de universiteit van Tel Aviv. Barak blijft geloven "in een ongedeeld Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van Israël", maar hij begrijpt ook het belang van de stad voor de drie religies (islam, christendom en jodendom) en de Palestijnen, zo werd Alpher door de krant Ha'aretz geciteerd.

Vice-minister van Defensie Ephraim Sneh lichtte nog een tipje van de sluier op. "Sommige wijken van Oost-Jeruzalem kunnen worden verbonden met de Westoever mits er kleine gebieden worden overgedragen", zei hij. "In de stad zelf blijven de problemen van huisvuil, water, elektriciteit en openbare ziekenhuizen overal dezelfde, die kunnen dus sámen worden aangepakt." Maar Ahmed Tibi, vroeger een bekend adviseur van Arafat, heeft daar al op geantwoord dat "de kwestie Jeruzalem er een van soevereiniteit is en wie ze tot een gemeentelijk probleem reduceert, zit ernaast."

Volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen hebben Barak en Arafat in Camp David reeds alle heikele punten aangesneden. Er bestaat niet alleen onenigheid over de status van Jeruzalem maar bijvoorbeeld ook over de toekomstige grenzen van de Palestijnse staat en het Palestijnse vluchtelingenprobleem. President Clinton zou zijn eigen voorstellen nog niet op tafel hebben gegooid. Hij liet zich gisteren een aantal uren vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. Clinton moest een allang afgesproken toespraak houden voor een vereniging van burgerrechten voor zwarten.

Intussen is Camp David natuurlijk ook een mooie kluif voor allerhande opiniepeilingen. Gisteren was het de beurt aan de Israëlische radio en tv. Blijkt dat de helft van de Israëli's ervan overtuigd is dat Camp David een mislukking wordt en dat dit tot nieuw en bloedig geweld zal leiden. Barak komt er persoonlijk echter wel goed uit: meer dan 60 procent bewondert de moed waarmee hij poogt om toch tot een akkoord te komen. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234