Maandag 26/09/2022

Basejumpers stunten om aandacht te vragen

Bedevaartcomité niet van plan klacht in te dienen na gewaagde sprong van IJzermonument

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Zeven basejumpers zijn zondag van de IJzertoren in Diksmuide gesprongen om aandacht te vragen voor hun spektakelsport. Ze willen een woordje meepraten over de reglementering van het basejumpen, in ons land nog altijd geen erkende sport. De uitbaters van de 84 meter hoge IJzertoren zijn niet van plan klacht in te dienen tegen de stunters, "zolang het bij deze ene keer blijft".

Basejumpen is een sensatiesport die erin bestaat doorgaans vanop de richel van een flatgebouw of de rand van een vlakke bergwand naar beneden te springen. Het lijkt er echter op dat de basejumpers uitgekeken zijn op de traditionele BASE-hoogten (Building, Antenna, Span en Earth) en nieuwe oorden opzoeken om zich in de diepte te storten. Nog geen drie weken geleden wisten enkele waaghalzen zich toegang te verschaffen tot een hoogspanningsmast van Electrabel in het Antwerpse havengebied. Een sprong van 170 meter die ondanks alle voorbereidingen toch levensgevaarlijk was wegens de nabijheid van kabels die onder stroom stonden.

De sprongen die in België gemaakt worden, zijn echter klein bier vergeleken met die in het buitenland. Zo wordt in de Amerikaanse staat West-Virginia elk jaar in oktober Bridge Day gehouden, een dag waarop het zes uur lang is toegestaan van de New River Gorge Bridge te springen. De Bridge Day is een hoogdag voor elke basejumper. Van alle uithoeken van de wereld komen liefhebbers van de sport massaal naar West-Virginia afgezakt om de sprong te wagen. Ook in de Franse Alpen wordt de sport vrij frequent beoefend. De bergen zijn er hoog genoeg om tijdens de vrije val figuren in de lucht te beschrijven of te buitelen.

Wie wil basejumpen, moet eerst uit een vliegtuig leren springen. Skydiven dus. Voor beide sporten heb je echter verschillend materiaal nodig. Wat basejumpen zo aantrekkelijk maakt, beweren kenners, is de reactiesnelheid. Als een basejumper niet op tijd zijn parachute opent, is hij reddeloos verloren. In dat opzicht is een sprong vanop de IJzertoren best een gewaagde onderneming. De reactiemarge voor het openen van de parachute bedraagt er amper twee tot drie seconden.

De Belgische basejumpers hadden hun sprong daarom goed voorbereid. Ze legden het hele gebeuren op camera vast en gingen zorgvuldig, haast professioneel te werk om niet voor "waaghalzen of zotten" versleten te worden. Via de bezoekersingang raakten de basejumpers boven op de IJzertoren. Op amper vijf minuten was iedereen naar beneden gesprongen en hadden ze hun parachutes opgeplooid. Want basejumpers kunnen worden beschuldigd van verstoring van de openbare orde. Het was dus zaak alle sporen uit te wissen.

Het IJzerbedevaartcomité heeft besloten geen klacht in te dienen tegen de basejumpers. Ook zullen de veiligheidsmaatregelen op en rond de toren niet opgevoerd worden. "We kunnen toch onmogelijk de rugzak van elke bezoeker controleren", reageert de secretaris van het comité, Dirk Demeurie. "Overigens kan de basejumpers niets verweten worden. Ze hebben allemaal een kaartje gekocht, net als iedere andere bezoeker. De toren en de site errond zijn uiteraard niet het ideale decor voor dergelijke waaghalzerij, maar we hebben besloten het sportief op te vatten. Het was een stunt, maar wat ons betreft hoeft die niet herhaald te worden."

Zich even Icarus wanen en dan razendsnel reageren: basejumpers kicken op minieme reactiesnelheid

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234