Dinsdag 18/01/2022

Achtergrond

Bazooka van Draghi schiet uw spaarboekje aan flarden

null Beeld © AFP
Beeld © AFP

Het beleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat de rente historische bodemkoersen opzoekt. De impact van de zogeheten bazooka van de ECB is forser dan verwacht. Dat heeft ook een invloed op uw spaarboekje.

Lieven Desmet

Laag, lager, laagst. "Een nulrente lijkt bijna nabij", zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. Ook andere analisten kijken met knipperende ogen naar de financiële markten. De aankoop van staatsobligaties door de Europese centrale banken drukt de basisrente dieper dan ooit. De euro krijgt forse klappen en de beurzen floreren als nooit tevoren.

Eerst een verklaring voor die vreemde capriolen: de Europese Centrale Bank (ECB) is gestart met haar programma waarbij ze vanaf deze maand tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro overheidsobligaties aankoopt. ECB-voorzitter Mario Draghi hoopt op die manier de aanhoudend lage inflatie in de eurozone een halt toe te roepen, en in één ruk de economie verse zuurstof te geven.

Ademruimte

Die ingreep, door de financiële analisten ook wel de bazooka van Draghi genoemd, doet wat ze hoorde te doen. De rente duikt naar beneden, wat goed is voor de landen met een hoge schuldgraad. Daardoor daalt hun schuldenlast, waardoor ze wat ademruimte krijgen. De Nationale Bank berekende al dat de Belgische schatkist vorig jaar 2,9 miljard euro meer aan rentelasten zou hebben uitgeven als de rente stabiel was gebleven op die 4 procent van een aantal jaren geleden. Een meevaller dus voor de overheid.

Tegelijk daalt de koers van de euro, ten opzichte van de dollar. Voor het eerst in twaalf jaar is de euro onder de 1,05 dollar gezakt. Dat is dan weer bijzonder goed nieuws voor onze bedrijven, die daardoor goedkoper kunnen exporteren.

De bazooka doet evenwel meer dan verwacht, merken analisten op. De marktrente gaat veel sneller en veel forser naar beneden dan algemeen werd voorzien. De analisten hadden ingeschat dat de impact van het ECB-beleid al voor een flink deel was ingecalculeerd, en dat de financiële markten al geanticipeerd zouden hebben op het beleid. Dat de impact met andere woorden dus niet zo fors zou oplopen. Dat blijkt nu evenwel een misrekening te zijn. En wat een op het eerste gezicht monetair beleid ver boven onze hoofden lijkt, heeft wel degelijk een onmiddellijke impact op uw en mijn portefeuille.

"Het gevolg is dat de spaarder de pineut is", zegt Koen De Leus, senior economist van KBC. "Op je spaarboekje krijg je niet veel rente. Maar zelfs als je je geld voor langere tijd kunt missen en je langlopende overheidsobligaties koopt, blijft je vergoeding jaarlijks onder de 1 procent. Je kunt concluderen dat het dan beter is je geld uit te geven, of bijvoorbeeld te investeren in je huis of tuin."

En laat dat nu exact de bedoeling zijn van de Europese Centrale Bank. Want als we geld uitgeven, trekt de economie weer aan.

Negatieve rente

Anderzijds, door het ECB-beleid zien de banken zelf ook hun eigen model fors onder druk komen, en moeten ze op zoek naar andere inkomstenbronnen. De Leus: "Hun rentemarges worden platgedrukt." Toch zal de ECB niet snel een koerswijziging doorvoeren, meent De Leus. "Dat zou een schok teweegbrengen op de obligatiemarkten, en de geloofwaardigheid van de ECB aantasten. Dus moeten we rekening houden met een aanhoudend lage rente."

En dus grijpen de banken in. In de eerste plaats in uw spaarboekje. Dinsdag kondigden BNP Paribas Fortis en Fintro al aan dat de rentes op een aantal gereglementeerde spaarrekeningen binnenkort dalen. Bij de andere grootbanken volgen ze de evolutie van de internationale rentevoeten, klinkt het. Het is een kwestie van tijd vooraleer ook daar geknabbeld wordt aan de rente.

In een aantal landen rekenen banken voor grote bedragen op spaarboekjes een negatieve rente aan. Dat betekent dat grote spaarders een rente moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te mogen zetten. Zo'n vaart zal het bij ons niet lopen. In België is het via een koninklijk besluit verplicht een basisrente te bieden. Bij gereglementeerde spaarboekjes is de ondergrens minstens 0,11 procent rente, klinkt het bij koepelfederatie Febelfin.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234