Maandag 27/06/2022

Gent

Bedreigd met slagersmes en cocaïne met toiletpapier: hoe corona de Gentse drugswijk letterlijk liet ontploffen

Politie bij een recente steekpartij in de Phoenixstraat, in de Brugse Poort. Beeld Wannes Nimmegeers
Politie bij een recente steekpartij in de Phoenixstraat, in de Brugse Poort.Beeld Wannes Nimmegeers

Na Brussel en Antwerpen heeft ook Gent zijn openlijke drugsoorlogjes. In de wijk Brugse Poort - al jaren bekend als De Drugse Poort - kwam het de voorbije weken een paar keer tot straatgevechten tussen jongerengroepen. Dat het uitgerekend nu gebeurt, is geen toeval: de lockdown heeft de drugsmarkt uit evenwicht gebracht. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) maakt vandaag op een persconferentie bekend dat hij twee camera’s in de wijk gaat hangen, iets waar de buurt al lang om vraagt.

Sander Van Den Broecke en Sabine Van Damme

Voor drugs moet je in de Brugse Poort zijn, dat weten ze in het Gentse al een jaar of dertig. In die wijk met veel Belgische Turken zijn het vooral Belgen van Marokkaanse origine die de drugsmarkt beheersen. Wie de buurt echt goed kent, weet zelfs welk café de draaischijf is, in welke wasserij de opslagplaats zich bevindt en welke pizzeria leveringen doet. Ook de politie weet dat, maar die voert volgens veel buurtbewoners al jaren een gedoogbeleid. Excessen worden aangepakt, maar de ‘gewone’ gang van zaken verstoren ze niet, hoor je. Volgens anonieme getuigen weten dealers in de Brugse Poort dat ze openlijk hun zaakjes kunnen afhandelen, zolang ze maar redelijk discreet blijven.

Zowel het stadsbestuur als de politie ontkennen die aanpak staalhard. Wat je off the record wel hoort, is dat de agenten zich strikt aan de regels moeten houden. Zonder keiharde bewijzen kunnen ze zo goed als niks doen. En het drugsmilieu in de Brugse Poort is goed georganiseerd. De bendeleden kennen elke anonieme politiewagen, overal staan jonge uitkijkpostjes die al fluitend de dealers verwittigen. Bovendien weigerde het stadsbestuur om camera’s te hangen, zoals in Antwerpen. De buurt was nochtans vragende partij. Er werd wèl een veiligheidsplan voor de wijk bedacht en sinds november wordt het probleem actiever aangepakt, wat leidde tot een aantal arrestaties van kopstukken.

Het bestuur dacht dat het redelijk goed bezig was. Gent bleef de voorbije jaren gespaard van groot drugsgeweld en de olievlekken in de stad – ook in sommige andere wijken wordt redelijk openlijk gedeald – hebben zich niet uitgebreid. Het probleem bleef misschien wel bestaan, maar het bleef ook onder controle. Tot corona uitbrak en het land in lockdown ging.

Burgemeester Mathias De Clercq liet het aantal patrouilles in de wijk al opvoeren. Beeld Cedrik Maes
Burgemeester Mathias De Clercq liet het aantal patrouilles in de wijk al opvoeren.Beeld Cedrik Maes

Meer toiletpapier dan cocaïne

De drugsmarkt werd verstoord, de dealers van de Brugse Poort kregen leveringsproblemen, het aantal klanten dat in de wijk langskwam steeg, omdat er in het uitgangsleven niet meer geleverd kon worden, en plots doken er onbekende dealers op die geld roken: jonge Tunesiërs die niemand eerder had gezien, gasten die er niet eens woonden. En zij kenden de reputatie van de wijk. Vanaf dag één gingen ze openlijk aan de slag, veel assertiever en agressiever dan de lokale dealers, die toch nog altijd een beetje discreet bleven. Wie de Tunesiërs aansprak op dat ongegeneerd dealen, werd met een slagersmes bedreigd.

Bovendien verkochten ze brol. Het eerste gevecht in de Brugse Poort brak los nadat een gebruiker bij één van de Tunesiërs cocaïne had gekocht waarmee je nog geen vlieg high krijgt. Het poeder bleek na onderzoek vooral versneden toiletpapier te bevatten. Bij dat eerste gevecht bleef het niet.

Chaos, geweld en valse namen

Ook de lokale dealers waren kwaad op de nieuwkomers die hun terrein kwamen inpikken en ook zij gingen knokken met de Tunesiërs. Ondertussen steeg de ergernis en de onrust bij de bewoners van de wijk. Ook jongeren uit de buurt die niks met drugs te maken hebben, vooral van Turkse origine, waren het gedrag van de inwijkelingen beu. Dat die gasten op straat ook nog eens avances maakten naar hun zussen en nichtjes, maakte het alleen maar erger, dus gingen ook zij met de Tunesiërs op de vuist. Verveling en frustratie, teweeggebracht door de lockdown, speelden daarin ook een rol volgens de politie.

Maar ook andere inwoners uit de Turkse gemeenschap waren het zat. Zij hielden het vreedzaam en gingen de politie informeren, wat dan weer in het verkeerde keelgat schoot bij de Marokkaanse dealers. De wet van het milieu eist dat je de ‘flikken’ overal buiten houdt en dus probeerden zij de ‘overdragers’ met geweld een lesje te leren. Kortom: iedereen vocht met iedereen, het was pure chaos. Er werd ook twee keer met een mes gestoken, gelukkig bleef het bij lichtgewonden. Van de Tunesische dealers zijn er nu zes gearresteerd. Ze verblijven hier allemaal illegaal - misschien zijn het zelfs Libiërs, niemand die het precies weet - ze gebruiken valse namen en papieren. Met hoeveel ze in totaal zijn, is ook niet bekend.

De politie hield woensdag een grote controle op voertuigen die de buurt in wilden rijden. Beeld Didier Verbaere
De politie hield woensdag een grote controle op voertuigen die de buurt in wilden rijden.Beeld Didier Verbaere

Wandelen tussen de dealers

De lockdown zorgde er ook voor dat jonge gezinnen met Vlaamse roots die in de wijk wonen, vaker geconfronteerd werden met wat er al langer fout liep en nu helemaal de verkeerde kant opging. Ondanks zijn reputatie is de Brugse Poort namelijk ook een buurt waar het voor velen plezant wonen is: er zijn veel winkeltjes, het is er levendig en kleurrijk, er wordt nog op straat geleefd. Het mooie dat een volkse en multiculturele gemeenschap te bieden heeft, weegt voor die bewoners ruimschoots op tegen de nadelen. Maar met de kindjes tussen de handelende dealers wandelen, getuige zijn van vechtpartijen, spuiten zien slingeren, dat wil niemand. Ook die bewoners lieten zich plots horen in de pers, waardoor het probleem nog meer weerklank kreeg.

Voor de Gentse beleidsmakers is dat slecht nieuws. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) verkoopt zijn stad, net als voorganger Daniël Termont (sp.a), graag als een plek waar het ‘vree wijs’ wonen is en waar de typische problemen van de Europese centrumsteden behapbaar zijn gebleven. De gebeurtenissen in de Brugse Poort, en de kritiek op het vermeende gedoogbeleid, dreigen een storm van kritiek los te weken, zeker bij de oppositiepartijen.

De Clercq liet het aantal patrouilles in de wijk al opvoeren en de politie hield woensdag een grote controle op voertuigen die de buurt in wilden rijden. Vandaag maakt de burgemeester op een persconferentie bekend hoe hij het probleem wil aanpakken. Volgens een goede bron komen er alleszins twee camera’s in de wijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234