Donderdag 06/10/2022

Bedrijfsrevisoren Bank Max Fischer voor rechtbank

Curatoren roepen bestuurders en controleurs failliete bank ter verantwoording

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De curatoren van de Antwerpse Bank Max Fischer dagen de bestuurders en de commissaris-revisoren van deze failliete bank voor de rechtbank, zo vernam De Morgen. Dat ook de commissaris-revisoren gedagvaard worden, is uitzonderlijk. De zaak wordt begin september ingeleid voor de rechtbank in Antwerpen. Waarnemers menen dat ook de toezichthouder van de banken, de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF), in deze zaak zou kunnen meegesleurd worden.

"Er zijn fouten gemaakt", zegt curator Willy Van Orshaegen in een telefonische reactie. "De rechtbank moet nu oordelen. Er kunnen sommen gevonnist worden die verband houden met de gelden die verdwenen zijn bij de Bank Max Fischer." De bank liet een put achter van 2,6 miljard frank en circa 3.000 gedupeerde rekeninghouders. Maar liefst zes jaar lang vervalste de bank haar jaarrekeningen. De Bank Max Fischer, destijds sterk in het Antwerps diamantmilieu, ging op 9 januari 1997 failliet, nadat de Antwerpse onderzoeksrechter Ivo Moyersoen een probleem van zware interne fraude ontdekte in de marge van een witwasonderzoek. Na het faillissement werden drie curatoren (Van Orshaegen, Annemie Moens en bedrijfsrevisor Pierre Berger) aangesteld. Parallel voert Moyersoen een strafonderzoek uit dat overigens nog altijd loopt.

Naast het strafrechtelijk onderzoek komt er nu een burgerlijke procedure bij. De bestuurders - in de eerste plaats André Zücker en Bernard Fischer - en de drie commissaris-revisoren: Lambert Van Thienen, Michel Wera (kantoor Marcel Bellen) en Morel De Westgaver (kantoor Bonne, Delva, Morel) hebben al een dagvaarding in de bus gekregen, "maar nog niet gereageerd", zegt Van Orshaegen.

De dagvaarding van de commissaris-revisoren - zeg maar de externe controleurs - is delicaat, aangezien de reputatie van de instellingen op het spel staat. In kringen van bedrijfsrevisoren reageert men voorzichtig op het nieuws: "De jaarrekeningen werden opgesteld door de bestuurders, de commissaris-revisoren hadden enkel een taak van externe controle.

De vraag is of de revisoren de normale controlemiddelen hebben gebruikt. Werden ze misleid door misleidende informatie van een bedrijfsleiding die ter kwader trouw was?"

Een bedrijfsrevisor merkt op dat bij de voormalige bankleiding wellicht weinig te halen valt en dat een procedure tegen de controleurs een middel kan zijn om gelden te bekomen van de verzekering van de revisoren. In de Angelsaksische wereld worden accountants regelmatig voor de rechtbank gedaagd.

Volgens kenners kan de zaak uitdeinen naar de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF), de toezichthouder van de banksector. Max Fischer stond er bekend als een probleembank en werd jarenlang van zeer nabij opgevolgd. Onder druk van de CBF werd de bank in 1995 omgevormd van een commanditaire in een naamloze vennootschap.

Door de tussenkomst van de CBF werd ook de raad van bestuur van de bank versterkt met mensen als Shilloh Miller, André van Moer en Etienne Beeckmans. Die werden mee gedagvaard. Een poging van de CBF om de Bank Max Fischer te koppelen aan de Antwerpse Diamantbank, mislukte nadat Moyersoen bij een huiszoeking op de vervalste boekhouding stootte. (PDD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234